夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

1) 出生於小康之家, 如溫室家庭長大的卡卡 父母管教嚴厲,

自小除左返學, 補習班、興趣班排得密麻麻……

直至中五會考, 父母開始放寬, 卡卡亦對各式各樣感覺新奇想試。

事實上, 乖乖女都總會有反叛既時候……

會考後,卡卡 同好姊妹山山一齊去報短期課程讀下,

放學又去四圍唱K、遊機鋪,卡卡 覺得自己終於大個啦。

卡卡山山慢慢係機鋪就識左班男仔,其中男仔卡卡有好感,男仔米仔山山亦有好感。

經常都一大班人咁四圍去唱K、打機。

直至有一晚,係其中一個男仔S既生日,米仔就帶埋卡卡山山一齊去DISCOPARTY

卡卡山山DISCO的所有人和事瞭如指掌,係VIP卡卡山山因為未去過而愈玩愈興奮,但對房外環境有點不安,慶祝過後,大家也安全返自己屋企。

過左一段時間,卡卡仍處於曖昧關係,卡卡是喜歡的,

但只是知己、哥哥果種,而米仔山山就一齊左,仲發生左關係。

暑期後,卡卡山山一齊報左全日制商科課程讀,放學就一齊去返兼職。

當時各商場都是手機鋪, 卡卡山山 就左某商場的手機鋪應徵做兼職,

於是卡卡山山就日日對面鋪咁一齊返工,起初卡卡山山都可以維持好好姊妹關係,

因為一個人…… 令佢地姊妹關係開始有D動搖

大宅

太多字母好亂

男爵府

畀面勳章

第一章已經…

K、T、M、S、F

比較亂‧

大宅

後面就少D集中D, 因為第一章要交代人物關係會多D字母

大宅

2) 手機鋪人來人往,競爭又大,幾乎間間鋪都請個女仔係度PROMOTE。
直到一日,男仔文仔帶朋友聰黎卡卡鋪頭轉電話貼,傾傾下原來大家住同區,
識多個朋友無壞,於是大家交換左電話。

文仔同聰開始黎接卡卡放工,引致好姊妹山山眼紅向男朋友米仔申訴。
當然米仔會即時同風講左呢件事。

有一日,風 突然出現係卡卡既鋪頭,卡卡問風係咪有野想買?
風問卡卡 點解我對妳咁好,妳要咁對我?
卡卡同風講: 發生咩事?
我地關係好好呀,做左D咩?
風問卡卡: 點解有人接妳放工?佢地係邊個?
卡卡話: 佢地係我朋友,無問題喎。
卡卡拉左風埋一邊,不如你返去先。
我一直當你係知己關係,比情侶更親密。
知己係一世架……

到左新年, 卡卡 同屋企人去上海旅行,係回到香港機場既時候,卡卡見到文仔同聰係機場接機處接機。
卡卡心裡面:乜咁啱呀?黎接人機?咁都撞到….
愈行愈近之際,文仔突然攞紮如真花一樣既絲帶花出黎送比卡卡,
文仔還同卡卡 及卡卡家人講:今日特意黎接妳地機架
卡卡同文仔講:一場朋友,搞D咁既野……
文仔話: 我係認真的,唔係要妳而家應承…… 妳好好考慮下……
過左幾日卡卡諗返起都好感動,於是卡卡就答應左文仔成為男女朋友關係。

珍珠宮

開心吸收勳章

karinkin 發表於 16-2-18 11:37
1) 出生於小康之家, 如溫室家庭長大的K, 父母管教嚴厲, 自小除左返學, 補習班、興趣班排得密麻麻…… ...

點解唔用化名?咁會比較易明,而家好亂!
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

wing1388 發表於 16-2-18 12:08
點解唔用化名?咁會比較易明,而家好亂!
明白....我改一改, 多謝妳既意見

la_source    發表於 16-2-24 16:35

侯爵府

引用:+本帖最後由+karinkin+於+16-2-18+12:03+編

原帖由 karinkin 於 16-02-18 發表

2) 手機鋪人來人往,競爭又大,幾乎間間鋪都請個女仔係度PR ...
暫時仲明,再多就可以load 唔到喇

karinkin    發表於 16-2-18 12:21

侯爵府

引用:Quote:原帖由+karinkin+於+16-02-18+發表本

原帖由 skybiebie 於 16-02-18 發表
暫時仲明,再多就可以load 唔到喇
幾好睇,夠快易明,加油

大宅

回覆:過去的EX.... (第一次寫, 請大家見諒)

風肯定嬲到癲左

大宅

Mikilovefanfan 發表於 16-2-18 12:42
風肯定嬲到癲左
當時風係嬲到癲左架,但後來人大左,有左FB,兜兜轉轉又做返朋友。

複式洋房

之後呢

別墅

大宅

3) 文仔同卡卡如一般男女朋友般去行街、食飯、睇戲,
慢慢就成為了二人生活既模式。
卡卡每天返學,放學後就返兼職。
而文仔就返馬會會所兼職, 放工後就會接卡卡一齊食飯再送卡卡返屋企。

有一日,文仔話不如上佢屋企食飯。卡卡諗左一陣,買盒禮物先去啦。
於是文仔同卡卡買完禮物就上左文仔屋企。
卡卡心情非常緊張,但有點開心因為文仔咁快帶佢見屋企人。
到左文仔屋企,一開門見到文仔媽咪同幾位太太在打麻雀,
而家中仲有一位係文仔家姐,文仔家姐非常可憐,
由於小時候一場大病,導致智力如小朋友、控制唔到自己及行動不便。
卡卡心裡有D驚,但仍歡容地打招呼、傾計。

文仔媽咪係一個大顛大肺既女人,講野要大大聲…巴巴閉的。
文仔去左廚房煮意粉比卡卡食,卡卡只有靜靜地聽文仔媽咪講野。
日子耐左,卡卡慢慢多了到文仔屋企,
還開始愛屋及烏習慣了和文仔家姐相處。

起初到文仔屋企,文仔媽咪都會係屋企打麻雀或者休息(因為前一晚打通宵)。
日頭係屋企打既原因係因為要照顧文仔家姐,夜晚文仔係屋企就可以去打通宵。

漸漸文仔媽咪連日頭都出去打麻雀,因為文仔照顧不到家姐的晚餐及女士不方便的事,
卡卡就愈來愈少返屋企食飯,一星期有兩三日都過左文仔屋企食飯到十一點先走。

男爵府

回覆:karinkin 的帖子

大宅

4) 文仔同卡卡就咁樣一直拍了三年拖,卡卡商科畢業後,
入了一間中型公司做文職,而文仔亦入了某機構做活動助理。
卡卡和同事相處融洽,公司經常搞星期五一齊食飯,星期六單車活動咁。
由於卡卡同文仔一齊呢三年都少左出席群體活動,所以好想去參加。
卡卡就同文仔講有幾日要出席公司活動,你都可以一齊參加架。
文仔最初幾次話妳公司D人我都唔識,唔去喇,。
卡卡就覺得就算拍拖都要有自己空間,所以一於出席。
過左一段時間,大家同事熟左都會SMS。

有一日,文仔見到卡卡覆SMS就問: 我都係妳隔離,點解電話仲咁多SMS要覆,妳係咪識左第二個?
卡卡就話: 咁我都可以有自己朋友架嘛,無成日覆,見坐底先覆下。
過左半年,文仔既妒忌心同佔有慾,令卡卡感到困擾。
卡卡心裡得文仔一個,但只想擴闊返自己圈子,得來係壓迫感重重。
卡卡決定分開一段時間,大家諗清楚日後應該點樣。
分開呢段期間,卡卡經常同爸爸媽媽家庭樂,個人都開朗左好多,亦都轉左另一份工。

再過左半年,卡卡返返下工突然收到來電,爸爸因意外走了,
卡卡趕到過去只見到媽咪哭到崩潰,係呢個時候卡卡心裡非常傷心,
但仍然要扮鎮定,因為連卡卡都塌埋,點照顧媽咪,爸爸既事要辦理架嘛。經過呢件突然既事,卡卡成長左好多,同媽咪關係緊密左好多,
萬事都媽咪行先,學識左家人同真心朋友既重要。

洋房

追,樓主加油繼續寫💪🏼💪🏼💪🏼

大宅

大家想睇我就繼續寫

子爵府

大宅

首頁
12345...8

尾頁

跳至