論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次比我知道左係舊年九月因為佢有一期冇還錢, 財務公司打電話黎。追問之下佢話筆債係個friend嘅。。我當時話比次機會佢叫佢同佢個friend 搞掂條數。點知今年二月佢又冇還又寄信黎。。當時我吾想hold 住有條數响財務公司成日煩(淨番尾數8千幾) 就幫佢還左叫佢分開幾個月以每月扣糧形式歸還(要還到今年八月)。

但尋日我又收信。。。佢自己二月時又問另一間借左。。又有一期冇還。。唉。。

如果姐姐做嘢極差, 我即炒。最慘係佢做嘢尚算ok (呢個係佢同我地2nd contract - 出年年頭完約) 最重要係佢好鍚我D仔女 (三兩歲)我感覺佢真心錫佢地(有愛心)。驚請過新嘅冇愛心(我地姐姐primary job duty 係照顧小情況朋友)。

但真的不能再相信佢吾再出面借錢成日有財務騷擾。。點好呢? 有冇媽媽有類似情況?。。。

洋房

回覆:kumomon1224 的帖子

除咗幫佢還,仲要了解點解佢要借錢,如發現佢因為一啲不良原因過度揮霍,我覺得無需要幫佢。

大宅

引用:第一次比我知道左係舊年九月因為佢有一期冇

原帖由 kumomon1224 於 16-04-13 發表
第一次比我知道左係舊年九月因為佢有一期冇還錢, 財務公司打電話黎。追問之下佢話筆債係個friend嘅。。我當 ...
我之前嗰公主又係咁樣,借完又再借。份糧三分二要還債務。已幫她次,都最後佢都係特然走佬。你對佢好,佢就當你白痴。

禁止訪問

引用:第一次比我知道左係舊年九月因為佢有一期冇

複式洋房

引用:Quote:原帖由 kumomon1224 於 16-04-13 發

原帖由 cpmon 於 16-04-13 發表
我之前嗰公主又係咁樣,借完又再借。份糧三分二要還債務。已幫她次,都最後佢都係特然走佬。你對佢好,佢就 ...
三份二?。。。唉, 我個如不追番佢friend 佢吾夠還㖭。。。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 kumomon1224 於 16-04-13 發

原帖由 bb0405 於 16-04-13 發表
same case of mine
唉。。大家心煩呢D姐姐債務。。

大宅

kumomon1224 發表於 16-4-13 14:53
第一次比我知道左係舊年九月因為佢有一期冇還錢, 財務公司打電話黎。追問之下佢話筆債係個friend嘅。。我當 ...

大宅

回覆 mojoo 的帖子

手快快按錯, SEND 了個空白回覆, SORRY!

唉...我個姐姐都係咁...今年係第4年, 9月滿第2份約。

今年一月收到財仔信, 佢借了財仔冇還, 追問佢...佢話個LOAN (TOTAL $45000, 但要還$8X,XXX), $30,000都係佢幫個FD 借, 佢只佔$15,000。但由一月起, 佢個FD因被抄而番了菲律賓...即係要佢一個人頂, 所以唔夠$ 還, 比人追數。其實續第2份約之後, 佢已斷斷續續問我地借了$, 差不多$20000....

當然, 靠佢一個人份糧, 係還唔到$, 所以一直都有人打來追數。問佢點解人地知我地電話, 佢又話佢冇比...

上個星期佢話佢係英國的男朋友寄了$8000 來香港比佢找數(夠找3個月財仔LOAN INSTALLMENT), 但佢星期日回家就同我地講D $比人偷JOR, 連身份證都冇埋...仲問我地補領要幾多$.....我真係O 咀, 試問咁大筆$, 點可能咁唔小心....唉...最重要係, 我地完全FEEL 唔到佢有失落或不開心....

佢平時做嘢都係好OK, 基本上都不用我操心, 所以我們才會借$ 比佢, 幫佢過難關。 況且次次幫佢都真係死人LUM 樓嘢...一次係佢阿哥死JOR要$ 安葬, 一次係佢話個TYPHOON 吹爛JOR間屋, 佢的家人要搬走要$租屋同生活費...佢全部都有比相我地看....又真係真的...

唉....本來我都好似有D JM 講, 如果佢做到嘢, 佢借$ 唔影響到我, 都算...仲諗住同佢續第3份約...但由我地知到佢欠街數, 突然又話比人偷$...仲要話個PASSPORT 比財務公司KEEP JOR 之後...我真係對佢冇哂信任....

我明白請個新的都可能有這個情況出現, 但我唔想續完有咩事時又後悔...

另外我想問下, 如果佢個PASSPORT 比人KEEP 住, 又還唔到$....如果我唔續約, 咁佢點番老家呀? 真係唔知佢想點! 近來都比佢攪到我好唔安心...唉....

洋房

我絕對唔會再相信姐姐講嘅嘢!
上任印尼工人臨被我炒前兩日(由於呢個極品做嘢唔得不突止仲疏忽照顧我兩個小朋友之後我已經請左新工人),收到第一封財務公司收數信,當時即刻問印姐咩嚟⋯⋯佢答案當然同大家所得嘅一樣話幫朋友做擔保又話唔關自己事,仲講到放假日要搵朋友還錢!
點知炒左佢之後有8間不同嘅財務公司追數,無錯係8間仲要唔知仲有幾多間!
因為佢地嘅欠債我地班僱主就要suffer被滋擾,真係好討厭佢地嘅大話!
真心希望大家唔好比工人姐姐欺騙及因為同情心去幫佢地!雖然唔係個個都衰,但經歷過真係怕怕啦!

複式洋房

引用:我絕對唔會再相信姐姐講嘅嘢!上任印尼工人

原帖由 ChuchuAdrian 於 16-04-14 發表
我絕對唔會再相信姐姐講嘅嘢!
上任印尼工人臨被我炒前兩日(由於呢個極品做嘢唔得不突止仲疏忽照顧我兩個 ...
8 間

洋房

而家唔止啦,剛剛再有兩間嘅信,共10間啦!死未

TKSMOM    發表於 16-5-9 20:49
irene_lai616    發表於 16-4-14 21:40

男爵府

回覆:姐姐借財務公司-第二次啦。。點搞。。

佢哋係香港太易借到錢,但佢哋自己又唔識理財,要錢嘅時候咪去借埋借埋,到自己還唔到時咪依僱主同佢哋還囉,有d仲衰到自己借錢俾人炒,搵到新僱主又再借過

複式洋房

引用:回覆 mojoo 的帖子手快快按錯, SEND 了個空

原帖由 mojoo 於 16-04-14 發表

sigh...我諗住最多做埋呢個約吾續啦。。真係冇哂信心。。。

複式洋房

引用:回覆 mojoo 的帖子手快快按錯, SEND 了個空

原帖由 mojoo 於 16-04-14 發表

但passport 被財務公司keep 左....可否當吾見左補拎。。。?

複式洋房

引用:而家唔止啦,剛剛再有兩間嘅信,共10間啦!

原帖由 ChuchuAdrian 於 16-04-14 發表
而家唔止啦,剛剛再有兩間嘅信,共10間啦!死未

禁止訪問

引用:而家唔止啦,剛剛再有兩間嘅信,共10間啦!

男爵府

回覆:姐姐借財務公司-第二次啦。。點搞。。

你都知佢冇可能期期都還得到,不停重複咁樣真係好煩。

大宅

回覆 kumomon1224 的帖子

理論上可以, 不過我唔會建議佢咁做, 到這個情況, 我唔會再同佢講任何非工作的嘢....佢要點做佢自己諗辦法。(又或者, 已經有朋友教佢咁做)

今早她才問我地借$去補領身份證。佢應該冇預約, 唔知佢排唔排到。(我地之前捉了佢去警局報案唔見$同身份證, 但警方說冇証明有人偷佢$, 所以只係登記了她遺失身份證一事, AND 叫佢要係14日內去灣仔入境處補領)

我都唔明, 照道理DEFAULT RATE 都高, 點解D 財仔仲肯借$比佢地...佢地唔還番番老家...講真...佢地真係冇佢地乎。 EVEN 番完老家再回來同另一個新僱主工作, D 財仔未必知喎?!

係WOR, 樓主, 咁你現在決定點呀? 是否找新姐姐? 唉...我都在苦惱中...係咪菲同印都會借$? 唉....又要比AGENT 賺$ ....

大宅

mojoo 發表於 16-4-14 16:00

佢本PASSPORT比人KEEP住,當佢想著草,佢就會再借多一間,借到錢,本PASSPORT就會重回佢身邊,咁佢就可返老家.
當然你就會在幾個月至半年內,會再收到新收數公司電話追數.

所以解決方法,只有你炒左佢 / 佢離職,你手持入境處解僱通知書,FAX比財仔,

佢地收到FAX就唔會再煩你.

呢個係我個上手衰賓,帶比我0的經驗。

禁止訪問

引用:Quote:mojoo 發表於 16-4-14 16:00 回覆 mo

首頁

尾頁

跳至