自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然有另一個POST, 但好似錯晒焦點

路面上好多光頭胎, 大意司機睇錯燈, 什至故意衝燈

保障自己, 過馬路真係要小心

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

大宅

係呀! 我都教D小朋友見綠燈公仔重要睇實D車係咪收緊油/慢駛先好過, 因我見過好多司機衝燈.

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:為保安全, 過馬路除左睇燈, 仲要睇埋車

一向都要
車好多衝燈
見好多次

侯爵府

好媽媽勳章

adam112 發表於 16-5-4 10:44
雖然有另一個POST, 但好似錯晒焦點

路面上好多光頭胎, 大意司機睇錯燈, 什至故意衝燈

一向都要,試過太子道西恒生銀行個位不准右轉都有車向右轉(重係綠燈緊)

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

過馬路真係要小心

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

就算是綠燈, 我都係睇清楚D車停定先過, 由其同小朋友一齊既時侯, 一定係咁做。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

親子王國15週年勳章

香港人係好心急,行人燈都轉咗綠都夠膽衝。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前我唔會睇,做咗媽咪之後乜都小心過人,佢唔停定都會望到實。

侯爵府

引用:雖然有另一個POST,+但好似錯晒焦點路面上好

原帖由 adam112 於 16-05-04 發表
呢個司機明顯係衝燈,行車燈轉咗紅燈之後接近6秒佢架車先到,冇可能停唔到!

伯爵府

我一直都係咪, 亦經常哦呀女要小心,
揸車固然會被告可能坐監, 但自己受傷佢坐幾耐賠幾多錢都無用.

侯爵府

一向都係,但突然衝出來都唔係話避就避到

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係的, 要留心周圍

侯爵府

下, 一向都要架喇, 我要等D 車停左先過, 有D 人揸車會停唔切, 有D 我懷疑色盲, 紅燈都沖........所以我自己永遠等D 車停定先過馬路

大宅

回覆樓主:

衝燈令我諗返年幾年前,個時同個fd食完lunch返學校,錦學校出面有條馬路,我同個fd係綠燈嘅時候望清楚冇車就過,點知突然有架貨櫃車衝咗出黎,仲要砵我地,好彩我地行得快,如果唔係唔知會點。

水晶宮

回覆樓主:

無錯。
過馬路要左右兩邊望,唔係見行人綠燈就直行。

大宅

係!試過幾次見到D車衝燈
有次過馬路,行人綠公仔已經幾秒,一大班人過緊,架的士都超衝,見到個司機個樣係好呆滯好似啪咗藥咁!
一係就亂咁轉,明明唔可以左轉都夾硬轉仲要呠人!諗起都驚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

一向都會,因為見得太多無良司機衝燈

珍珠宮

一向都係咁教小朋友,連學校老師都係咁教架,幾時係街都要小心,就算係行人路,都唔好太近馬路邊行,間唔中都有車鏟上行人路撞到途人

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我一向都睇, 教埋阿仔睇.
因為我住果邊有D燈D司機唔熟就會以為綠燈照過.
有幾次我地明明行人綠燈.
都見有司機照行.

所以我同阿仔講, 轉燈都要睇下有無大意既司機.

首頁

尾頁

跳至