自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我爸爸差不多60歲,未退休,最近幾個月仲拓展公司業務,話希望為退休後生活賺多啲錢,所以好忙,忙到連繼2x日都冇放假,我早兩星期打過比佢問一啲屋企野,佢話好忙聽日再覆我,所以我就等佢打黎

但我等左幾日見佢冇打黎,諗住佢可能太忙忘記左,於是我打比我媽問佢我本來想問嘅野,之後我再問我媽爸爸最近係咪好忙,佢冇覆我電話,點知我媽答我,爸爸話自己最近好冇記性,人地同佢講完嘅野完全冇曬印象,驚自己有事,想去check下,我立即叫我媽同爸爸揾醫生check,之後我再打比我爸爸,問佢你冇覆我嘅?點知佢真係話冇印象我搵過佢

大宅

Fancyelf 發表於 16-5-12 21:49
我爸爸差不多60歲,未退休,最近幾個月仲拓展公司業務,話希望為退休後生活賺多啲錢,所以好忙,忙到連繼2x ...

尋日我爸爸終於check完攞報告,媽話醫生話初期腦退化,要開始食腦退化藥

無知問,脳退化係咪只會越來越嚴重?咁食腦退化藥會唔會令病情好轉?定係有啲咩作用?請問有家人有腦退化嘅jm,點様適應同脳退化家人以後嘅生活?

象牙宮

Fancyelf 發表於 16-5-12 21:58
尋日我爸爸終於check完攞報告,媽話醫生話初期腦退化,要開始食腦退化藥

無知問,脳退化係咪只會越來越嚴 ...

http://www.jccpa.org.hk/tc/facts_on_dementia/what_is_dementia/about_dementia/index.php
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

我有親戚話及早治療食药,會令病情穩定,但吾理或遲医治,病情會好快差落去。

伯爵府

回覆:Fancyelf 的帖子

家父check 到有腦退化已經是中期了,食藥也沒有用!所以你爸初期要聽醫生話食藥!這病沒有機會變好的!可能你父親要考慮放下工作,多些時間休息!這症狀的人開始愈來愈無記性,脾氣大,說話不清,後期會失去自理能力,如不懂穿衣/鞋,上洗手間,忘記怎樣回家!所以你需盡早帶父親治療,多留意他一舉一動!祝福你。

大宅

HLDMaMa 發表於 16-5-12 23:11
我有親戚話及早治療食药,會令病情穩定,但吾理或遲医治,病情會好快差落去。
...

Thank you!

大宅

回覆:腦退化症

試下問下附近有提供服務券的單位查詢有無職業治療師幫手
另外考慮安排屋企人做認知治療(減慢退化情況)

大宅

law223 發表於 16-5-12 23:39
家父check 到有腦退化已經是中期了,食藥也沒有用!所以你爸初期要聽醫生話食藥!這病沒有機會變好的!可能 ...

好彩我爸爸都唔係諱疾忌醫嘅人,發覺自己有唔妥都出聲同我媽講

不過我爸好緊張佢嘅工作,而且佢話怕自己唔工作會更加令個腦唔靈活我會勸佢盡量休息多啲,其實我都好擔心爸爸呢個病會令大家無所適從,我媽都開始年紀大,驚佢搞唔掂

多謝你分享

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我爸爸60歲發現有腦退化,初期吾記得嘢,成日話人偷,脾氣好大,家嘈屋閉,要食藥,而家佢就黎80歲,退化咗好多,日常食飯、刷牙、冲涼、大小便都要人幫,仲識行不過吾願行路,同佢坐車叫好耐都吾識上車,語言一早退化,問佢食飯未都答吾到,不過有時會有一秒清醒,之前佢同我講'我無用啦,都講吾到嘢',我好心酸!不過我爸爸已入老人院,每日媽媽會去探佢,我地結哂婚,所以媽媽以前係主要照顧者,我爸爸仲行到,都主要係媽媽堅持帶佢周圍去,夠運動,真係辛苦佢,照顧呢類老人家真的不容易。祝福樓主一家。

大宅

yueching 發表於 16-5-13 00:08
試下問下附近有提供服務券的單位查詢有無職業治療師幫手
另外考慮安排屋企人做認知治療(減慢退化情況)

...

請問有提供服務卷單位即係邊啲地方?thx

複式洋房

家人照顧好重要,祝福樓主你地一家,團結面對,互相扶持。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

老公佢啊媽係,就算食藥只係拖慢個病,唔會食藥好返。
佢媽由知道有呢個病開始食藥同最後去到好嚴重,大約二、三年左右,後來係唔認得人,唔肯食野,唔行得,唔講野到走都拖拉左差不多6年。

琥珀宮

引用:Quote:Fancyelf+發表於+16-5-12+21:49+我爸

原帖由 Fancyelf 於 16-05-12 發表

無知問,脳退化係咪只會越來越嚴 ...
我昨日在FB 見有人SHARE,不知是否有效,不過試下無壞
http://www.how01.com/post_2844.html

wbrenda    發表於 16-5-13 17:33

大宅

debby1328 發表於 16-5-13 00:18
我爸爸60歲發現有腦退化,初期吾記得嘢,成日話人偷,脾氣好大,家嘈屋閉,要食藥,而家佢就黎80歲,退化咗 ...

聽到都覺得好心up

其實我老公仲打算下年一家人返去外國生活,突然知道爸爸有腦退化,衣家心情好矛盾

大宅

木箱 發表於 16-5-13 00:21
家人照顧好重要,祝福樓主你地一家,團結面對,互相扶持。

有心

大宅

c.vieri 發表於 16-5-13 00:32
老公佢啊媽係,就算食藥只係拖慢個病,唔會食藥好返。
佢媽由知道有呢個病開始食藥同最後去到好嚴重,大約 ...

好難想像爸爸可能兩,三年後唔認得我係邊個

大宅

木土土 發表於 16-5-13 00:36
我昨日在FB 見有人SHARE,不知是否有效,不過試下無壞
http://www.how01.com/post_2844.html

...

謝謝你

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Fancyelf 發表於 16-5-13 00:53
好難想像爸爸可能兩,三年後唔認得我係邊個

真係要有心理準備,佢媽最初頭半年仲認得我老公,之後每次去探佢都唔認得我老公,佢老豆因為日日去老人院陪佢媽,所以佢媽都有一年以上係記到佢老豆,唔係成日見果d真係唔認得。

有時無左意識唔係壞事,我同我老公屋企都有老人家係老人院,佢媽因為無意識,唔知乜係辛苦,我媽因中風唔郁得,唔講得,但有意識,個人就成日唔開心,一見我地又喊又發脾氣,唉⋯⋯所以我有時都同我老公講,佢好彩過我,大家處境差不多,但睇住老人家活受罪果種感覺真係好難受。

大宅

c.vieri 發表於 16-5-13 01:01
真係要有心理準備,佢媽最初頭半年仲認得我老公,之後每次去探佢都唔認得我老公,佢老豆因為日日去老人院 ...

我諗我要一段時間先接受到爸爸將會變到咁

大宅

其實有架流動車係for腦退化症架~
你可以去了解下..睇下佢地有冇d咩資料可以幫到你..

因為好似有d機構都會開設d訓練小組俾有腦退化症ge老人家上架~
http://dementia.sjs.org.hk/sjs/tc/service.php?id=28&sid=4

首頁

尾頁

跳至