夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地宜家有兩個女女,大女7歲,細女3歲,但老公想我生多個,我係ftm,宜家一打二,我好怕生多個會搞唔掂,經濟,照顧,打理屋企,我又唔想請姐姐,宜家個心1516咁,唔知點好,麻煩各位俾啲意見

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

moon_in_sky 發表於 16-5-17 23:45
我地宜家有兩個女女,大女7歲,細女3歲,但老公想我生多個,我係ftm,宜家一打二,我好怕生多個會搞唔掂, ...

2公婆好好相量吓啦!始終生BB要大家有共識才可以

侯爵府

畀面勳章

回覆:老公想生多個

如果一湊三冇姐姐堅辛苦喎

男爵府

佢係未想博仔你个C6?照睇就吾好啦,你两計好條數未先?生呢一年搞惦往後就和味?

子爵府

回覆:moon_in_sky 的帖子

你c6似想博生仔,如果下胎又係女咁點呀?你要同佢傾清楚

大宅

我都有同佢傾過,佢話仔女都無所謂(應該都係,因為佢好鍾意女,但我覺得可能6299俾壓力),佢話生多個就請姐姐返嚟幫手,但我就係唔想多個人係屋企先唔做嘢,全職湊仔
薪金就好似月經一樣,每個月都嚟一次....但...一個星期....就沒有了......

複式洋房

回覆:moon_in_sky 的帖子

用請工人的錢請鐘點,雖然無工人咁隨時可用,但隔日都有人幫手做家務,自己可以輕鬆少少

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

o_____o 發表於 16-5-17 23:55
如果一湊三冇姐姐堅辛苦喎

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一湊3你會好辛苦。除非真係經濟好好,自己又好喜歡小朋友先會諗生第三個

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

Yatyatkaka 發表於 16-5-18 00:33
用請工人的錢請鐘點,雖然無工人咁隨時可用,但隔日都有人幫手做家務,自己可以輕鬆少少

...

請鐘點,我都有諗過,但計過條數,仲貴過請姐姐
薪金就好似月經一樣,每個月都嚟一次....但...一個星期....就沒有了......

大宅

alicialee1210 發表於 16-5-18 01:33
一湊3你會好辛苦。除非真係經濟好好,自己又好喜歡小朋友先會諗生第三個

...

我地好鍾意小朋友,經濟都許可,所以先15,16

大宅

藍尾巴 發表於 16-5-18 01:25
佢似想要仔,如果又係女咁點先,比我就唔生,如果真係生到仔,唔理係咪6299,肯定偏心偏到出晒面,2個女點 ...

其實我一年都見唔到3次629946鍾意女多啲,但我自己其實鍾意仔,我都怕我會錫個仔多啲

子爵府

我自己有一仔一女,老公成日想生多個……有2個其實已經揍得好辛苦,你仲勁,ftm又無工人,真係人都癲

伯爵府

育兒性格勳章

睇你鍾唔鍾意小朋友啦. 鍾意的話,照顧3個都唔辛苦,否則一個都好辛苦.

我妹妹生了3個,哥哥8歲,二哥兩歲,細妹4個月,佢冇請工人, 無奶奶,媽咪幫忙, 自己一手搞掂, 仲要煮兩餐飯.老公間中仲要出Trip.
我妹覺得ok, 仲好開心、當然有時覺得辛苦,但開心多過辛苦.

我只有一個, 我就覺得照顧一個已很倦.

生唔生, 最緊要你自己點唸.

琥珀宮

moon_in_sky 發表於 16-5-18 01:39
其實我一年都見唔到3次629946鍾意女多啲,但我自己其實鍾意仔,我都怕我會錫個仔多啲
...
既然你自己都鍾意仔,經濟又許可,咪生囉,但同老公協商,生咗依個仔女都好,都唔會再生啦,三個夠哂數

瑪瑙宮

如果條件各樣 ok, 只爭您自己想唔想, 我識有男人真係鐘意囡多 d . 湊三個無人幫真係好辛苦架, 但係見我同事三個囡都出身又好開心喎.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

如果各樣野許可, 我會生多個呀!
.........................................

大宅

真係2公婆傾下

男爵府

畀面勳章

你c6有無幫手湊小朋友?
小朋友已經返學,如有不舒服,你c6容易請假照顧嗎?
你自己年紀多大,可應付多一個初生bb嗎?
小朋友有自動先覺管理自己的學業嗎,例如做功課加溫習?
小朋友多興趣班嗎?

向自己問問以上問題再考慮﹗

首頁

尾頁

跳至