懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

第一胎...今天已8w4...
今日第一次去產檢照超聲波..
我專登等到8w先照...希望易啲見到閃閃嘛!!

去到醫生話冇心跳...個bb細到幾乎見唔到...唔識長大咁...
係...我只見到有撻黑色野...
醫生話黑色野裏面個點(要用放大鏡..)先係bb...
當時我已心亂如麻...一片空白...

醫生話可能我記錯m到日子或者排卵遲左..
我好肯定m到一定冇記錯!!
至於排卵...我m一向都算準!!
之前愛愛次數唔算多,所以大約都估到邊段時間bingo...照計都係正常排卵..

我見到醫生望住張超聲波寫左唔知乜野1.5cm係關於個bb嘅...
跟住話我有個唔知fibre定咩野係子宮裏面係3.1cm...
好明顯醫生都唔敢正面答我“有冇希望”同“正唔正常”了...
我心裏知道...情況係唔太正常的...
佢叫我一星期後番去照多次...

剛剛喊又喊過了...
因為係星期六...想即刻搵多個醫生睇都唔得...
而家我除左上網睇人地啲經驗外...我都唔知點做好...
有冇sis可以教下我呀??

我經期cycle正常!!
冇乜害喜情況...食得訓得冇乜作嘔...
冇見紅!! 少少都冇!!
係攰啲,有胸脹
同埋瘋狂爆瘡(平時好少生瘡)...
有左b後平時係返工辛苦啲外,係屋企都唔使點郁,老公會幫我做家務!!
我仲一直相信我陀b都算舒服丫,點解會咁架//(ㄒoㄒ)//

有點長氣...多謝願意睇晒咁多字嘅sis

男爵府

冷靜d!! 你次次m 準都唔等於今次無遲排卵,加上都有可能著床遲!計埋都可能差成個星期!依家最緊要冷靜!對bb 有信心!等多兩星期再去照!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首先冷靜啲~情緒激動係最傷害bb既行為黎,而家開始停止睇負面資料,知識係可以睇,但人地不幸既個案唔好幻想自己會發生~

排卵準時都要睇受精同著床,呢啲都有機會加減成個wk, 至於你個1.5cm我估計係CRL值,姐係BB頭到PAT既size, 如果7至8周呢個算正常值,只係未見心跳問題,就比多啲信心bb, 每日同佢加油打氣啦~至於子宮果個3.1cm既, 下次問清楚醫生

唔好再操勞,同埋萬一有痛有啡有紅即刻入急症室,祝平安

洋房

回覆樓主:

多謝你地兩位呀!!
我會positive d ga la!!

伯爵府

醫生叫你一星期後返去再照 呢個星期你訓多d 祝福你

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

遲多一個禮拜再照,希望可以帶來好消息,祝福你同BB.

民房

我跟你的情況也非常相似呀! 我們一起都要加油呀! 我現應該有8 weeks, 前兩天去照了超聲波, 發現BB size只得6 weeks, 比較細少, 也未發覺到有心跳, 非常擔心... 醫生也建議我一星期後再去照過, 但現在除了等也不知有甚麼可以做了... 有冇其他JM曾經在此階段照超聲波時未發現BB心跳, 但後來再照到有呢?

複式洋房

有架,我開頭都係咁,差d想放棄,好在有個好醫生幫我睇清楚同詳細解釋,依家已經十三週好正常!要加油喔!有問題情願睇個好d既私家醫生!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

monkeybaby520 發表於 16-5-22 23:02
我跟你的情況也非常相似呀! 我們一起都要加油呀! 我現應該有8 weeks, 前兩天去照了超聲波, 發現BB size只 ...

我有啡先發現有bb,去到急症室照唔到任何東西,胎囊都冇,但佢計我last m應該有8wk, 不過因為我cycle太長喇,成個半至2個月先黎m, 所以比吾到預產期我,約我10日後去婦科評估部照。當時我日日喊,勁驚什麼宮外孕,忍到10日後就陰超見閃閃,係得7wk, 我再推算返7wk前的確係冇避孕地行左房,咁就放心晒

民房

原來都有成功經驗的,有返d正能量。但我BB的size 得0.6cm左右,相信太細小了醫生亦話照唔到有血到個BB到.....現唯有努力食同瞓,等一星期後再照睇結果啦!

洋房

回覆樓主:

我啲幾日成日諗:
轉睇另一個醫生好?
還是等多一星期好?
還是睇住中醫先好?

除左返工...我已食同訓了...
啲一星期過得好漫長啊…
究竟食啲乜野會快高長大啊???

洋房

monkeybaby520 發表於 16-5-23 00:36
原來都有成功經驗的,有返d正能量。但我BB的size 得0.6cm左右,相信太細小了醫生亦話照唔到有血到 ...

我地要一齊加油啊!
努力食同訓!

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

唔好喊, 仲有希望的, 加油..... 支持你

民房

kwyin 發表於 16-5-23 11:01
我啲幾日成日諗:
轉睇另一個醫生好?
還是等多一星期好?

今日終於星期五了,呢個week真係好漫長。我黎梗星期一再照,希望有好消息喇! 加油呀!

男爵府

希望只係遲排卵,唔好諗咁多至

洋房

回覆樓主:

多謝大家嘅支持同鼓勵!!

我最後忍唔住請假去搵另一間婦科照!!
結果一切正常有閃閃!!
粒所謂嘅瘤又搵唔到!! 真係安心晒!!
終於體會到咩叫喜極而泣!!

monkeybaby520你都試下換個e生check多次啦!!

大宅

大宅

太好拉!
祝順利

大宅

太好喇

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

恭喜樓主

首頁

尾頁

跳至