1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔13個月,平時唔出街就好規律,早晚飲奶,中間兩至三餐粥,有埋水果。但每次出街時就唔肯食野,超心野。就算只是出兩個鐘,回到家都唔肯食粥,就要飲奶瞓,明明出去前先岩岩起身。攪到時食野時間錯哂,甚至一日只吃兩奶一粥,我都有點覺得唔開心,係未自己湊得不好。但無可能唔出街架嘛,定係要接受出街就會食少左野⋯⋯各位Jm可否分享一點經驗給我。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁建議你都係少d出街...你bb個心真係好野,或者等佢大小小先喇

男爵府

回覆:出街後的生理時鐘亂哂

經常出去嗎?間中一兩次問題唔大

大宅

我要做媽媽 發表於 16-7-3 16:07
咁建議你都係少d出街...你bb個心真係好野,或者等佢大小小先喇

平時婆婆湊已無出街,放假星期六日先出咋

珍珠宮

咁樣啊?
我覺得又唔需要減少出街
唔好比佢玩得太興奮囖~

珍珠宮

正常架!一出街就訓得少,吃野都亂曬籠!生理鐘亂了!

大宅

回覆樓主:

就算大人出街有時都会咁啦!平時返工有早餐有午餐,放假只食brunch.
如果太介意,不如食左午餐果餐固,先出街,玩2,3小時,在街時食下午茶果餐水果or奶/餅之類,之後回家食奶訓一陣,再起身晚餐。

大宅

引用:Quote:我要做媽媽 發表於 16-7-3 16:07 咁

原帖由 MRSMOKNG 於 16-07-03 發表
平時婆婆湊已無出街,放假星期六日先出咋
既然只係星期六,日先係咁就唔需要咁介意啦!😊
Bb出街係咁,通常都會食少。。
唔係長期係咁,其實無乜影響既
我bb都心野架,有時準備定麵包,晚餐遇著唔岩食都可以比麵包

珍珠宮

回覆樓主:

星期六日就由佢啦。
或者食飽先出

伯爵府

可能就係太少出街所以特別心野

我女婆婆湊,由細到大都跟婆婆周圍去,但出街都照跟平時既時間表食野同瞓覺(在BB車瞓)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

係GA, 一出街就亂, 但唔通唔出咩... 都冇法

翡翠宮

其實你可以等佢訓醒就帶出去公園玩下

大宅

BK Milk勳章

D bb好勁,一出街可以唔食唔訓掛住玩掛住睇

別墅

BB防敏心得分享勳章

我個跟慣婆婆周圍去,三餐照正常時間,無遇到你所講嘅問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

係ga, 一出街就亂, 除非係飯與飯之間出去, 不過就去唔得遠

別墅

首先, 佢出2小時街, 又要睇嘢, 又要8卦身邊發生既五光十色, 係超攰既一件事, 返到屋企要飲奶就瞓係好正常。

建議你同佢出多啲街, 等佢習慣, 對於個啲五光十色既「衝擊」無咁大反應, 就會無咁「攰」。

同埋, 妳可以調節一下出街既時間, 例如12點吃午飯, 就吃完先出街。

嗯... 我自己就唔鐘意困養小孩, 我仔一滿月就出街, 每日或隔日都會去街, 行商場/遊樂場/行公園, 聽唔同既聲音, 見唔同既嘢, 所以佢而家好大膽.... 好麻煩。

而家22個月, 每日都出街玩, 佢出完街會食好多飯, 唔出街就無咁餓, 唔會食得晒。

公爵府

叻叻勳章

所以只好管住一到五...星期六日放下假...

大宅

CopperCopper 發表於 16-7-6 16:01
首先, 佢出2小時街, 又要睇嘢, 又要8卦身邊發生既五光十色, 係超攰既一件事, 返到屋企要飲奶就瞓係好正常。 ...

Agree! 唔需要專登減少出街。我由細帶仔出街帶到大,每日都周圍去,商場公園街市全部都一齊(自己湊無工人)
我覺得出街放電曬下太陽,好過一日留留長困係屋企,可能係甘養成佢唔怕生保/大膽/經常笑/認知屬快嘅一個小朋友。

我自己就早午晚三餐中間時間帶bb出去的,有時玩耐左未煮得切b又餓嘅,就飲餐奶代替固,天口熱大人細佬食少都正常。

樓主千其唔好覺得自己唔好。湊一個小朋友唔容易,你已經盡心照顧,加油!

大宅

chingch 發表於 16-7-6 22:02
Agree! 唔需要專登減少出街。我由細帶仔出街帶到大,每日都周圍去,商場公園街市全部都一齊(自己湊無工人) ...

謝謝你

大宅

我B又係星期六日先有街出, 出街時食又小, 又唔瞓, 可以10點起身, 中間瞓15分鐘, 就頂到夜晚11點先瞓. 食野就由平日4餐變3餐. 又唔係日日都甘, 由佢啦, 帶佢出去睇多D野, 好過成日喺屋企

首頁

尾頁

跳至