自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大專畢業收入衰過20年前
大專生收入二十年間不進更退!專上學位課程(包括高級文憑,副學士等非大學學位課程)原是不少未能升讀大學同學的另一條出路,但一項該類學歷人士由九五年至二○一五年的二十年就業狀況研究卻發現,愈來愈多持專上學歷的求職者畢業後只能從事低技術職位,二○一五年的入職薪酬更遠遠不如二十年前。研究同時發現,今時今日專上學歷和高中學歷畢業生起薪已沒差別,研究人員質疑,讀專上學位無異於「浪費錢、浪費時間」。

有乜辦法社會唔亂。

伯爵府

回覆:pumpumpurin 的帖子

補相

子爵府

pumpumpurin 發表於 16-8-5 13:26
大專生收入二十年間不進更退!專上學位課程(包括高級文憑,副學士等非大學學位課 ...
當大學成為技工訓練/ 沙紙工塲, 結果一點唔出奇。

有幾多個明白"大學"目標應該學咩野?

珍珠宮

回覆樓主:

依家讀大學嘅人有幾多個係有諗過認真讀好書呢?

子爵府

畀面勳章

供求問題

翡翠宮

畀面勳章

我覺得呢個研究有問題,佢冇界定何謂大專生

而家有八間大學,根本大學生收入都一定不能同以前得兩間大學時比較。以前既大專包括理工、浸會、嶺南之類,但而家呢d全部升格做大學,如果研究入面既大專係指副學士、ive嗰d,將呢類畢業生薪酬同以前既理工、浸會畢業生比較,根本就係誤導

加上有最低工資後,保安、樓面之類的基層工作的薪酬已經幾級跳,相比之下,大專生薪酬在數據上向下調是合理的

日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:大專畢業收入衰過20年前大專生收入二十年間

原帖由 pumpumpurin 於 16-08-05 發表
大專生收入二十年間不進更退!專上學位課程(包括高級文憑,副學士等非大學學位課 ...
如果只計三大……應該有所不同

伯爵府

引用:我覺得呢個研究有問題,佢冇界定何謂大專生

原帖由 mother904 於 16-08-05 發表

而家有八間大學,根本大學生收入都一定不能同以前得兩間大學時 ...
可以話係誤導,亦可以話而家讀大學未必有前途。

翡翠宮

畀面勳章

pumpumpurin 發表於 16-8-5 13:45
可以話係誤導,亦可以話而家讀大學未必有前途。
精英教育變成普及教育之後,讀大學自然不會保障收入高,外國已經有不少例子,通渠工人分分好搵過大學生

如果大學只是職業訓練所,為了搵錢而讀大學的確是不需要的

日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 16-8-5 13:36

而家有八間大學,根本大學生收入都一定不能同以前得兩間大學時 ...

非常認同.. 早已講過, 而家何止八大, 仲有私大都兩間啦, 大學越多, 畢業生越容易出來拎最低工資, 再者, 大專生範圍就仲廣, 幾乎成個八九十後果,班, 9成都係大專/學生, 係而家學位無疑係貶值了, 但如果中學出來再做多幾年, 連轉工都有困難時, 我估人人負擔得起,都會走去買返個學位喎.. 你睇某紀律部隊幾多人中[菲國大學]招!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

先生,唔係學完包高薪,只係入場券,以後睇你自己學到的野点用,.可能你讀壞書. 

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-8-5 13:26 大

原帖由 20150618bb 於 16-08-05 發表
先生,唔係學完包高薪,只係入場券,以後睇你自己學到的野点用,.可能你讀壞書. 
...
我梗知啦…但佢地前景同機會的確比以前少架。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

但不讀大學,只能選擇做勞動工作。沒有選擇的權利。

男爵府

我2004大學畢業,得9500人工,而家2015年起薪11000,中位數都有接近17000.我又不是覺得太差

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

首先家下好多大專生都係旦求有書讀, 基本上比錢都可以讀書咁滯...讀書又唔勤力, 只係卦住搞政治, 自己本身都未做好, 個個出黎都係大學生以為自己好巴閉, 唔肯捱...一黎就想做大事, 但連影印機都未識用...
衰D 講, 反而讀書唔好, 一早去學一技之長既同學仔, 肯學肯捱, 仲有本事過呢班所謂大專大學生...
怪人? 不如怪自己點解唔肯放低身段學野啦...

講真丫, 我當年畢業出黎都係搵8,9千蚊架咋!!!
好多同學仔都係咁, 但係冇人怨過人工低!

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

內容是大專生,並已界定為非學位課程,關大學生乜事?

大宅

但不讀大學,仲冇錢途 lor !

如果真係正統8大大學畢業 , 就算起薪點同冇大學畢業一樣, 但大學畢業可以多D 選擇 , 將來人工升幅亦多好多 !

e.g. 普通一個大學畢業生搵份文職, say hr officer , 可能一開始人工得1萬 , 就後升職加人工, 30歲有2 , 3 萬好平常

你冇大學畢業 , 人地唔要你, 你去做看更, 係呀 , 一開始可能仲多過人地大學畢業 , 但人工唔會有得加去邊lor !

做人唔係o甘短視架ma !

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

鬼咩!香港咁細嘅地方有咁多間大學,大學畢業已經慢慢變成基本學歷,所以大學生一啲都唔吃香,除咗專業嗰啲,例如:醫生,律師.....!

水晶宮

mother904 發表於 16-8-5 13:50
精英教育變成普及教育之後,讀大學自然不會保障收入高,外國已經有不少例子,通渠工人分分好搵過大學生

如 ...

倒垃圾多$到無人有
揸巴士,郵差叔叔都超高人工

男爵府

點都比冇讀好~

首頁

尾頁

跳至