心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今晚系facebook見到朋友全家出去沙灘同其他mama group 既朋友玩。佢地個bb都系同月出世。之從join group 後佢好少同我出街同傾電話。其實我小朋友都只系大佢個bb三個月。佢遲左份全職前成日話會來我屋企一齊玩。但到而家影都無。反而我返娘家時會特登中途落車去佢屋企。但有幾次佢吾系約左mama group 既人勍就系帶佢bb去其他地方。我吾系怪佢,只系覺得我地二十幾年感情比吾上相識半年既人。今晚我老公見到佢facebook 既相話可能佢份人自尊心重,鐘意比較,所以吾鐘意同我同我bb玩。我好傷心。我諗以後我會少接觸佢。

大宅

你都可以去其它mama group玩。朋友好多种既,弃我者不可留。加油!

大宅

唔好太介意. 真正的朋友係唔會走嘅.

會走的那些你都不用太可惜.

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

朋友呢樣野,唉..............兄弟都會喇,唔使太放狂心.

瑪瑙宮

唔使太傷心, 我覺得啱傾 ge 人會有一日變唔啱傾

男爵府

我啱啱三字頭,識左二十幾年又成日聯絡既朋友得一兩個。其實大家性格都吾系好夾,猶其系大家讀書程度吾一樣,工作性質又吾同,婚後家景有距離。慢慢大家愈行愈遠。以前whatsapp 一定好快覆又覆得長篇。而家一系吾覆一系回一個"哦"字。大家都念在識於微時先一直聯絡。
多謝各位開解。一句 "捨我者,棄之".

琥珀宮

回覆樓主:

你又join mama group 啦

大宅

回覆:rainbow2016 的帖子

朋友好講緣份, 緣盡就算了, 冇謂放心上。
我都自從有小朋友之後都同幾個未結婚前孖公仔的幾個朋友仔不知不覺甘成年冇聯絡,冇特別事發生的,有時我會諗點解呢,明明好friend的,佢地之前小小事都會問我一大餐,點解好似越來越冷淡甘。
但有一個朋友又係識左十幾年, 我地過年過節先聚下, 佢要照顧兩個小朋友,平時冇咩聯絡, 但一見面就有講唔完話題。

每個人與每個人之間都有種緣份牽住甘, 你可能同佢緣盡了, 所以,不用介懷,去識過新的值交朋友仔。

大宅

rainbow2016 發表於 16-8-8 17:03
我啱啱三字頭,識左二十幾年又成日聯絡既朋友得一兩個。其實大家性格都吾系好夾,猶其系大家讀書程度吾一樣 ...

有同感,我都是呢個年齡層的人,都是得一兩個知心朋友,其他果D酒肉朋友基本上無,所以圈子都幾窄, 尤其大家選擇左不同的生活方式後,可能大家的圈子唔同左,的確會有D朋友漸行漸遠,但是我的唸法係大家有大家的精彩,既然距enjoy距的生活,點解我唔可以呢?所以我都會努力尋找新的朋友,享受新的生活,唔可以因為一兩個人就搞到自己無曬生活的熱情。

男爵府

做朋友係雙方面0既, 你唔好太介懷, 依家對你最重要0既係你家中的小寶貝呀!

男爵府

回覆 tansyneko 的帖子

我join左兩個,但話題都系小朋友,吾系講playgroup就系小朋友食野買野。其實我個人好吳鐘意成日講呢d。呢d group 只系交流group. 吳系做friend。小朋友病,用品,玩,呢d我問朋友或上網都知。我知有好多人熱衷join 呢d group.希望我甘講吾會得罪人。

男爵府

回覆 JoyceHoHo 的帖子

我就快返全職。到時應該無時間諗呢d。多謝你,我以後重心只有工作同小朋友。

男爵府

rainbow2016 發表於 16-8-9 12:06
回覆 JoyceHoHo 的帖子

我就快返全職。到時應該無時間諗呢d。多謝你,我以後重心只有工作同小朋友。 ...

一齊加油呀!

男爵府

熱血金章

其實好朋友唔係用年資來評定吧!投緣嘅可能一見如故,不投緣嘅就算相識五十載,最多也只是老朋友而非好朋友,所以不用太介懷。

緣是天賜,份是人為,一段關係係需要大家同時付出呢!

琥珀宮

rainbow2016 發表於 16-8-8 00:41
今晚系facebook見到朋友全家出去沙灘同其他mama group 既朋友玩。佢地個bb都系同月出世。之從join group ...

朋友嘅野唔需要太認真,之前都有班一齊玩開嘅同事,唔知點解後來發覺好多時佢地聚會都冇左搵我,當時已離職一段時間,但後來都諗通左,相同氣場嘅會聚埋一齊,而家最多fb傾下就算

男爵府

有時好朋友唔一定要經常見的,你米試下唔搵佢,睇佢會否主動搵你咯

男爵府

我的身邊也沒有什麼朋友, 更何況係知己了, 每次都係我主動去聯繫她們, 我唔搵佢哋, 几年也唔見佢哋搵下我,我成日諗, 係咪佢哋真偽咁忙, 抑或係我的問題, 假如我唔去做主動, 我一個朋友也沒有了,但成日係自己主動,有時覺得沒有什麼意思,哎!

男爵府

回覆 bobo-chan 的帖子

我都好明白你,因為我都系做主動聯絡既人。但次次都系我,真系好累。人大多身邊朋友反而少左。不過哩幾年,我同屋企人親密左,可能有左小朋友同搬左出黎。朋友吾一定可以一生一世,但親人就一生一世。

一之蘭太太    發表於 16-10-30 07:57

大宅

同感,我都係30頭,一班從中學玩到大朋友,得我一個有家庭,其他都未有,過節生日有時會聚下,生活圈子不同,各有各忙,感覺大家關係好似不同了

首頁

尾頁

跳至