婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日都見呢到有JM話99要養姑仔/叔仔/姑9之類,
重要c6貼錢養,利申我c6屋企都有件係甘!
其實係咩心態?又唔係18歲以下,
點解99唔教育冇做野既仔女要返工搵錢,
而係叫c6同個心抱女家要搵錢貼錢養?
唔通因為驚做衰人,就生得出都唔教育

男爵府

回覆 馬寶 的帖子

唔只, 仲要養埋個外孫, 成廿幾歲人, 又唔係無野做, 又吹到搵8萬蚊一個月, 但係就痴去呀公呀婆度住, 白食白住..自己個呀媽又唔理佢, 由得自己個仔咁樣呃老人家(成8x歲), 其他仔女就每個月比錢2老, 2老就養住個不事生產既仔同埋搵好多既外孫

複式洋房

我老豆以前都系咁,個個月都貼錢番去好采c6無咁樣 如果5系邊夠用

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我都擔心緊C6 想補貼姑仔一家.

大宅

回覆樓主:

好多都係個阿媽做成,我會叫c6斷家用,d大食懶冇錢就自然必須出去做野。不過有d奶奶一把年紀仲自己出去做野養班友,呢d奶奶唔抵幫,自己唔識教仔女自己受番。

公爵府

我曾經都係比家用我媽, 佢貼我細佬佢佢老婆及孫. 不過好彩後來我細佬有佢老婆幫下手就攪d小生意做下. 現在不用貼, 家人食飯仲有份夾錢.

我媽現在係佢人生中覺得最安樂同開心.

複式洋房

回覆:係咪好多都要貼錢養兄弟姐妹?

我奶奶有個癈柴細佬 ,三十幾歲無比過家用 早幾年借貴利要屋企賣物業幫拒填數。依家奶奶的媽媽住緊層樓仲供緊 ,全屋得奶奶的爸爸同拒細佬做野,層樓好肯定將會過名落拒到,但拒都係一蚊都唔會出。依家奶奶每個月都會幫手供。
奶奶呢個細佬細個果時已經成日偷奶奶儲落的金粒 。

公爵府

我姑仔個女唔肯同佢住,走咗去同我99住,佢個女有工作有收入的,一樣一毫子家用都無俾我9T,但99屋企水電煤都係我哋俾(我哋唔係同99住),我C6一樣無出聲。

大宅

koko2000 發表於 16-8-17 12:27
我曾經都係比家用我媽, 佢貼我細佬佢佢老婆及孫. 不過好彩後來我細佬有佢老婆幫下手就攪d小生意做下. 現 ...

所以男人有得簡,要簡個賢慧既

翡翠宮

呢D情況恆古以來都係兩邊都有
有人貼夫家
有人貼外家

wcpcelia    發表於 16-8-18 16:35

珍珠宮

家家都有一兩舊呢d垃圾, 直至父母上天堂為止; 我地呢d, 兩個人養四大長老, 仲要幫手養垃圾, 所以, 生一個就夠喇

伯爵府

咁樣既父母,簡直禍害子女,遺禍人間。
希望子女們及早醒覺,斷了他們的米路,拌亂反正。

伯爵府

我99幫姑仔幫到出曬面,不過佢貼佢係佢事,我同C6靜係俾足家用算數,錢點樣洗係佢自己安排。但係佢成日呻窮,冇錢,問C6加家用(我地冇細路)C6都會話"你問左呀哥肯加先啦,佢俾幾多我就俾幾多"。好彩大嫂係個狠角色,99好怕佢

大宅

pi0219 發表於 16-8-17 11:48
我都擔心緊C6 想補貼姑仔一家.

me2

大宅

Pianistbaby 發表於 16-8-17 11:51
好多都係個阿媽做成,我會叫c6斷家用,d大食懶冇錢就自然必須出去做野。不過有d奶奶一把年紀仲自己出去做野 ...

c6覺得一家人冇計,家用只有加冇減

大宅

koko2000 發表於 16-8-17 12:27
我曾經都係比家用我媽, 佢貼我細佬佢佢老婆及孫. 不過好彩後來我細佬有佢老婆幫下手就攪d小生意做下. 現 ...

係囉,就係點解伯母會貼錢?
而你又肯俾錢佢貼?

大宅

anna59 發表於 16-8-17 13:16
家家都有一兩舊呢d垃圾, 直至父母上天堂為止; 我地呢d, 兩個人養四大長老, 仲要幫手養垃圾, 所以, 生一個就 ...

就係唔明,父母有日都會88,
點解唔教育自己仔女要搵工做養自己,
而係要其他人養?
甘有日父母88,冇留好多錢,垃圾又冇人養,甘點算?
唔通平時d人自殺,跳樓就係因為垃圾冇人養,唔知點,所以揀要同世界講88……

大宅

QY08040408 發表於 16-8-17 13:40
我99幫姑仔幫到出曬面,不過佢貼佢係佢事,我同C6靜係俾足家用算數,錢點樣洗係佢自己安排。但係佢成日呻窮 ...

你大嫂

翡翠宮

就係因為佢哋咁樣,先助長呢種風氣

伯爵府

Chinghai 發表於 16-8-17 12:36
我奶奶有個癈柴細佬 ,三十幾歲無比過家用 早幾年借貴利要屋企賣物業幫拒填數。依家奶奶的媽媽住緊層樓仲供 ...
一個願打,一個願捱真係冇野講。除咗父母要養,其他睬佢都傻

首頁

尾頁

跳至