婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:兩次小產, 都係早期bb冇心跳要做人流
   岩岩完左3個月既中藥調理
   醫師話我而家身體脈象都好好
   可以隨時嘗試再懷孕

話說,早幾日6299因為一d事要過澳門搵算命佬
(早前99經親戚介紹下去睇過一次, 99覺得佢好掂)
咁6299就叫我比我既八字佢
話順手叫算命佬算下我係咪有咩阻滯
點知番到黎,我99話算命佬話我子宮鬆晒
mc會痛, 手腳冰冷, 叫我唔好飲凍野
仲話如果我想再有bb最好係下年7月後先好有
如果唔係bb出世都一定會多病痛
雖然我同c6一向都唔信呢d野
但聽完感覺真係好唔開心, 覺得被人咒緊咁
慘在我99真係信到十足, 叫我唔好心急咁快有..
係咪痴線架.............
我都未聽過算命佬算到好似睇中醫咁

子爵府

點解要俾八字佢地?

大宅

回覆:唉..6299搵左個算命佬算我..(純呻)

8字呢D嘢豈能俾人???

大宅

回覆樓主:

由你比八字人,已經錯晒。

小可愛11    發表於 16-9-6 20:04
wcpcelia    發表於 16-9-6 17:05
美菲絲    發表於 16-9-6 13:10

珍珠宮

回覆樓主:

佢問你八字,你緊係答:唔知,阿媽無講。

今日佢有你八字 , 他朝就乜都走去算了 旺唔旺夫,益唔益子,尅老人…etc
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

點解比八字我99.. 其實我冇諗咁多
當初結婚擇日時, 我都已經比過出黎..
佢話佢將擇日張紅紙收埋左, 叫我寫多次比佢
所以咪覺得冇咩問題
係估唔到個算命佬會咁講..

大宅

回覆樓主:

事正如今,唔好理佢地。睇番你自己信唔信,唔信就照自己意願做。你6299 屬迷信之人,就算你真係聽遲d生,到時小朋友有咩頭暈生興,佢地咪又係搵野講,最好信自己。如果係我,我會同佢講:命運係掌握起自己手上,係人都會死架啦,就算到時有咩事,我都能承擔番。
我班同事,曾經都集體去睇一個被封為勁準既師傅,又係話咩都講中晒。講我一個同事會30歲前死於非命。我同事驚左好耐,佢而家咪生歐歐,32啦,仲生左小朋友。
我自己覺得,全部都係神棍。

美菲絲    發表於 16-9-6 13:34

大宅

Pianistbaby 發表於 16-9-6 11:44
事正如今,唔好理佢地。睇番你自己信唔信,唔信就照自己意願做。你6299 屬迷信之人,就算你真係聽遲d生,到 ...
多謝你呀, 我同c6都唔打算理照會繼續嘗試懷孕, 始終都係兩公婆既事
我唔想比佢地理咁多

美菲絲    發表於 16-9-6 13:33

侯爵府

知道6299迷信就唔好俾,更何況你自己知道佢哋咩人,人心格肚皮,由其係有關自己身子月事女人病痛d生育問題,同6299保持適當距離,小產呢啲野聽十個99九個都把責任話落新抱度,難得一個先會關心新抱,有啲野兩公婆知處理完比較好。

美菲絲    發表於 16-9-6 13:16
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 16-9-6 11:55
知道6299迷信就唔好俾,更何況你自己知道佢哋咩人,人心格肚皮,由其係有關自己身子月事女人病痛d生育問題 ...
多謝你先, 不過我8字佢地一早有(我結婚擇日時)只係佢地話廢事搵番張紅紙所以問我拎
我又不以為意, 到而家,, 我真心頂99唔順
真係好想搬走...

水晶宮

如果你99講左比算命佬知你小產兩次,係人都識得講唔好飲凍飲、子宮鬆、要休養長一點時間才懷孕...呢類說話架啦.洗鬼算命佬講咩!
比左八字佢,已經錯左第一步.再介懷佢既說話,只會影響自己心情.
既然中醫都話你已預備好,你咪隨心囉.
你有擔心的話,咪等多陣囉.
祝福你

wcpcelia    發表於 16-9-6 17:06
美菲絲    發表於 16-9-6 13:20

男爵府

我的育兒心得勳章

個算命佬邊有料到呀,小產過的人多數係手腳冰冷,有經痛呀個啲,唔洗算命佬都識講啦。

大宅

方方媽媽 發表於 16-9-6 12:53
如果你99講左比算命佬知你小產兩次,係人都識得講唔好飲凍飲、子宮鬆、要休養長一點時間才懷孕...呢類說話架 ...
多謝方方媽媽,我會收好心情架喇

大宅

hhz 發表於 16-9-6 13:05
個算命佬邊有料到呀,小產過的人多數係手腳冰冷,有經痛呀個啲,唔洗算命佬都識講啦。
係呀,根本就講啲common sense既野

子爵府

shan0609 發表於 16-9-6 11:40
點解比八字我99.. 其實我冇諗咁多
當初結婚擇日時, 我都已經比過出黎..
佢話佢將擇日張紅紙收埋左, 叫我寫 ...

我連結婚果時都冇俾佢~~~生日咪俾囉(係香港出世~~冇得話唔知/冇記低~~有既話我都會話唔知)~~

我老爺迷信到嚇死人~~乜都去問一餐~~乜都話要睇通勝~~我怕到時連幾時幾分幾秒去洗手間都要俾佢查過通勝先~~~~

子爵府

shan0609 發表於 16-9-6 11:58
多謝你先, 不過我8字佢地一早有(我結婚擇日時)只係佢地話廢事搵番張紅紙所以問我拎
我又不以為意, 到而家,, ...

同你老公傾下囉~~~~快d搬出去~~~

2人世界~~~心力情好d~~~個人都健康d~~~有B都陀得定d~~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

shan0609 發表於 16-9-6 11:15
背景:兩次小產, 都係早期bb冇心跳要做人流
   岩岩完左3個月既中藥調理
   醫師話我而家身體脈象都 ...

我媽媽教落,最親既人(老公) 都唔好比時晨8字佢。。。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

子爵府

hhz 發表於 16-9-6 13:05

冇錯~~~

唔好話小產過啦~~~香港地有幾多個女人唔係咁上下既症狀呀~~~十個有八個都經痛架啦~~~現代咁易飲到涷野~~有邊個唔係手腳冰冷~~~

大宅

回覆:唉..6299搵左個算命佬算我..(純呻)

好好休息,放鬆心情,調理好身體,生番個健康BB,拆個神棍招牌!!!
加油喔^^

男爵府

我的育兒心得勳章

shan0609 發表於 16-9-6 13:15
係呀,根本就講啲common sense既野

呢期如果你有左,記得同c6夾定,咩都賴落c佬到,你只要背負太索令c6忍唔住嘅罪名就可以。

美菲絲    發表於 16-9-6 13:42

首頁

尾頁

跳至