自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

外國嘅月亮唔一定特別圓,不過唔想同老公分開咁耐,所以3星期前離開香港,移居至SF,呢度生活節奏冇咁緊張,我住嗰區治安唔差,空氣同食物質素比香港係好啲嘅,但我未考車牌,所以都係等老公放假先會出街行下……btw,雖然SF有好多華人同香港人,不過中秋冇假期㗎,氣氛不及香港咁好,『每逢佳節倍思親』,我都掛住香港嘅家人,希望颱風唔會影響香港朋友嘅賞月節目啦~~~

伯爵府

牛年勳章

回覆 jacjac726 的帖子

中秋節快樂!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

jacjac726 發表於 16-9-15 04:45
外國嘅月亮唔一定特別圓,不過唔想同老公分開咁耐,所以3星期前離開香港,移居至SF,呢度生活節奏冇咁緊張 ...

中秋節快樂!

男爵府

virgokaren 發表於 16-9-15 04:48

中秋節快樂!

謝謝妳,same to u

男爵府

Issac_BB 發表於 16-9-15 04:52
中秋節快樂!

謝謝你,same to u

男爵府

你住SF邊度? 雖然又無假期氣氛無香港咁好, 但SF比其他地方已經好好多, 至少個China Town 咁大, 我估呢個weekend 應該有啲慶祝活動.

聽講响SF好似唔使識渣車坐BART仲方便! 你先到步唔夠一個月, settle down 後再慢慢出去走走啦!

其實我最唔慣係Easter唔係公眾假期, 反而香港有得放!

祝你中秋節快樂!!

男爵府

中秋節快樂! 係冇mud 節日氣紛, 明晚一家人食下月餅及湯圓應下節啦. ^^

伯爵府

中秋節快樂你慢慢會慣,我住果頭係我初到時無乜華人,有好幾次中國傳統節日到左我都唔知,而家人多返 d 但都係無節日氣氛
優悠在澳洲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢個星期六SF唐人街有街會,周末係國際龍舟節,今年喺oakland lake merritt, 往年我有去,今年喺oakland唔去啦,另外下星期唐人街waverly place有street festival, 好多唱歌跳舞魔術雜技表演,得閒去湊下熱鬧啦,正日就冇假放,但SF比好多城市有中式氣氛,係泊車比較麻煩,搭巴士都好方便。歡迎您!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:移民美國後第一個中秋節

中秋節快樂

子爵府

好媽媽勳章

中秋節快樂!!

大宅

中秋節快樂!我也是移民加拿大後的一個中秋。

子爵府

jacjac726 發表於 16-9-15 04:45
外國嘅月亮唔一定特別圓,不過唔想同老公分開咁耐,所以3星期前離開香港,移居至SF,呢度生活節奏冇咁緊張 ...

慢慢會習慣架啦!住多幾年,你會唔想返hk。通常頭兩三年難捱d

大宅

Sf 即係邊呀

伯爵府

Letitgo 發表於 16-9-15 07:55
Sf 即係邊呀

San Francisco

翡翠宮

回覆樓主:

中秋節快樂

子爵府

我剛剛從Sacramento 搬回LA 呀!我不是移民,我過來幫個女搬家!雖然我時常過來,但都是第一次在美國過中秋!

祝您及大家中秋節快樂,人人開心!

子爵府

BK Milk勳章

我都係住三藩市,不過同老公返咗香港過中秋,住咗10幾年三藩市,都係好掛住香港,次次返嚟都要飲奶茶,食菠蘿油,牛雜米,泰國菜,美國有不過唔好食。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

翡翠宮

中秋節快樂

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我都係,8月底離開咗香港,第一次唔係屋企人身邊過中秋,好掛住香港嘅屋企人!我又係未考車牌,英文又唔叻,老公返工,我只可以樓下行下咋,要去遠啲就要等老公放假!

wcpcelia    發表於 16-9-15 08:39

首頁
12345...7

尾頁

跳至