懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

10月12號終於完成左呢9個月日昐夜昐既任務,咁耐以黎不停睇咁多位媽媽既分享
有媽媽文筆好到睇到我又喊又笑,真係好感激每一位有分享過生產經過既媽媽
希望我既分享都幫到準備生既jm抒緩一下緊張既心情

BB既edd係10月9日,人人都話第一胎通常都早,
到左預產前最後一個星期我依然一啲動靜都冇,一路諗唔知會穿水見紅定係肚痛呢,個肚就一日比一日大
夜晚訓覺呼吸困難,食野又頂住頂住,真係好困擾,所以最尾一個星期就咩方法都出齊咁滯
食西瓜、龜苓膏、腐竹雞蛋糖水、做深蹲…
最後真係頂唔順出動埋去文武廟拜拜(唔好笑我XDDDD),點知拜完既個個夜晚11號凌晨就見紅哈哈!

個陣沖完涼,臨訓前去個廁所,一抺patpat見到粉紅色分泌!
個刻真係又驚又喜,心諗終於生得喇!!!!
但係就一啲m痛既感覺都冇,只係間唔中有啲囉囉攣既感覺
同老公商量左就決定訓一覺第朝先算
因為講講下都成一點鐘好眼訓,而且我諗去到醫院一定冇得訓所以就走去左訓覺

*** 溫馨提示:呢個係錯誤示範,我去到醫院登記當然係比姑娘鬧點解咁遲先入院,
始終姑娘有叮囑過見紅穿水就好即刻入院所以千祈千祈唔好學我 ***

到左第二朝11號早上七點就開始有微微既m痛,不過都仲忍到
中午左右痛既頻率雖然不規則但越黎越密,就決定搭的士去威院
(威院生既媽媽搭的士入院既話記得同司機講醫院平台落車,就唔洗行咁遠)

去到7樓等老公去登記入院拎排版(如果係cs想上second class記得同姑娘講,我唔記得左結果又比姑娘話)
因為second class無位,所以檢查完就訓住大房聽bb心跳先
聽完心跳就間唔中行下出走廊同老公吹水,當時雖然痛,但都仲有精神可以講野

差唔多到探病時間個陣,已經開始痛到唔係好想講野
我就一直捉緊老公對手,佢見我咁痛就嗌姑娘黎幫我check下開左幾度
check度數既同時仲穿埋水(我提姑娘穿左水佢地先發現)
點知只有一度!真係個心離一離,一度已經咁痛點捱到十度?
之後姑娘叫我留意穿水顏色有冇濁/變綠色或者痛得密左先再嗌佢地…

就到派飯時間,老公唔想我食啲難食晚餐,就諗住落便利店幫我買包
我就自己係床度典下典下,用app計住幾耐痛一次

無幾耐就有姑娘埋黎同我講有床位喇我可以上去
但係我痛到淨係落床上輪椅已經拿埋口面
有個類似高級啲姑娘(我仲記得係教按摩班個位姑娘)見到我咁,就同啲同事講:
"佢痛到咁仲帶佢上去9樓呀?可能訓唔到幾耐又落返黎(產房)架喇喎?"
(我諗佢地將我由大房轉second class要做多好多手續,仲聽到佢地話"會比上面啲人鬧架"咁,依家諗返起都覺得唔好意思)

跟住姑娘就問我話:"上面冇止痛架喎,你係咪真係想上去?"
我個陣都已經執好哂野坐係輪椅,又痛到諗唔到野,就同佢講我想上去

上到9樓個陣已經夜晚八點幾,訓左一陣姑娘比老公入黎陪我
因為已經過左探病時間,隔離床未有人先比佢入黎
佢話買完包返去我7樓個床位竟然唔見左個老婆,真係嚇到佢傻左
問姑娘先知我轉左房,事後諗返都覺得好好笑

多得姑娘肯比老公陪住我,個段時間既陣痛真係好漫長,一痛我就用力捉住老公對手…
(打住咁多先,皇帝仔又夠鐘食奶,奴婢要去服侍呢個大帝喇

禁止訪問

男爵府

支持,等update

複式洋房

回覆:報喜!威院生產分享

恭喜闷!請問你是否公務員所以可以上9樓?

複式洋房

引用:恭喜闷!請問你是否公務員所以可以上9樓?

原帖由 Ccami 於 16-11-05 發表
恭喜闷!請問你是否公務員所以可以上9樓?
恭喜你!打錯字

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 分享愛 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆 mj830 的帖子

我都係CS 家屬...請問威院OK嗎?

大宅

mj830 發表於 16-11-4 19:22
10月12號終於完成左呢9個月日昐夜昐既任務,咁耐以黎不停睇咁多位媽媽既分享
有媽媽文筆好到睇到我又喊又笑 ...

多謝分享,請問first class 同second class分別咩價錢?係咪爭好少錢?可以再上first class嗎?謝謝

大宅

畀面勳章

Ginger_Gin 發表於 16-11-6 19:44
多謝分享,請問first class 同second class分別咩價錢?係咪爭好少錢?可以再上first class嗎?謝謝
...

上胎我住2等!
隔離床係樓下大房無位比佢地上來訓既
第1個順產,第2日賴死唔走
姑娘不斷入來問佢幾時走
佢老公仲耍係咁打開我地中間個簾
勁PK.

第2個係妹妹仔,又係大房無位上來訓
順產因為疑似有抑鬱..所以住耐D.
日日聽佢鬧隻B 啜到佢痛 XDD

結論係..
今胎我會要求住頭等
無位先要2等

頭等 353晚
2等 263晚

大宅

恭喜你呀, 多謝你的分享, 我都打算响威記生呀

想問下如果唔係CS, 有冇得要求住2ND/頭等房ga? 幾時要通知醫院?

大宅

畀面勳章

miumiu1013 發表於 16-11-7 11:16

恭喜你呀, 多謝你的分享, 我都打算响威記生呀

唔係CS 唔係家屬唔建議住私家病房
收費貴過出面私家醫院!

大宅

loveafra 發表於 16-11-7 12:03
唔係CS 唔係家屬唔建議住私家病房
收費貴過出面私家醫院!
, 原來係咁, 咁住大房算了....

別墅

睇左part one...已經好驚啦。feel到阿bb係咁旭我...

別墅

可唔可以分享下威記ga走佬袋呀??

大宅

排隊等Part 2, 你老公好攪笑,唔見咗個老婆

別墅

回覆 Ccami 的帖子

我同先生都係CS :)

別墅

回覆 Michelle825 的帖子

加油!好好享受佢依家踢你個種感覺,我依家好懷念!

別墅

回覆 beebee331 的帖子

威記走佬袋我都係跟置頂個個走佬袋POST黎執呀, 你參考下!我覺得最有用係沖洗瓶(去廁所個陣順便沖下會陰), 水泡(因為長期坐床壓到傷口會痛),
tempo盒裝紙巾(呢樣好好用,廚房抹手紙太鞋我唔太鍾意,tempo軟少少又唔會痴到成個會陰都係廁紙,very useful!!), 暖水壺
紮頭髮橡筋都好緊要,我唔記得帶,生完成頭汗冇得紮起要第二朝屋企人拎黎先有得用
期間餵奶個陣比頭髮了住好唔舒服,所以記得帶~

別墅

回覆 luismama 的帖子

老公講起都忍唔住笑XD

別墅

多謝咁多位comment支持
趁大帝訓左繼續update!

本身係大房個陣都仲可以捉住老公對手忍痛,但係到左夜晚十一點幾,個陣已經痛到痴左線
就算個腦不停同自己講唔好嗌,大嗌只會哂力,
但係個口就忍唔住嗌出黎好痛呀好痛呀咁樣,真係好想要止痛,
痛既感覺好似有舊好大既屎一路有規律咁頂住下面想痾又痾唔到

當時夜更既姑娘同姐姐都好好人,不停安慰我叫我放鬆
(點解覺得佢地好人其實係因為訓大房個陣有個媽媽嗌到拆天,
比大房姑娘鬧,病房姐姐更加唔洗講,直頭feel到想殺左佢咁滯XDDD)
過左一段時間姑娘就安排我落返七樓待產(搭𨋢落去個陣一樣都係嗌到癲左)
落去時老公跟埋我,佢問姑娘我開左幾度,個陣原來我已經開左八度

比個心理準備大家,個度有D姑娘唔知點解慶過火屎
我當時真係痛到就黎癲既時候同姑娘講,求下你比止痛我聞,真係好痛
佢只係好冷淡咁講你求我都冇用就走左(最後其實都有比我聞既)
另一個姑娘仲衰,幫我開笑氣個陣一黎就話你識點聞架啦(成頭問號?乜有笑氣堂上架咩點會一黎就識?)
我擰擰頭佢先話唔好痛先黎聞,Feel到就黎陣痛就好聞,如果唔係就冇用

跟住駁機聽BB心跳又係個位姑娘
因為我痛到忍唔住典下典下,D儀器移左位,個姑娘埋黎狂鬧我話做乜郁來郁去
我當時打側身訓,個姑娘大力用手禁低我個頭:叫你痛個陣向前烏呀!係咁昂後做乜呀!
其實諗起都覺得個下真係超級侮辱,不過算數~當我真係有錯就算~
唔知係咪聞笑氣索得太大啖,後尾聞到個人好想訓教,連姐姐叫我過床去產房我都Load左十幾秒先load到

到應該差不多凌晨十二點我就到左產房,老公仲係外面等
當時助產士教我痛既時候就用力痾,唔痛就唔好痾,慳返D力水
痾到一半發覺自己已經差不多用哂D力,助產士話見到D頭髮喇,你夠位生架但係爭度力痾佢出黎
等緊我痛再出力期間佢地仲係度吹水話嘩都幾多頭髮喎,問我仔定女黎架咁樣XDD

最搞笑係到差不多痾到出黎個陣又比佢地嗌停話唔好痾住!要剪兩下!
老公係呢個時候就入左黎產房,隱約記得出力個陣佢不斷摸住我額頭同手臂
係我耳邊鼓勵我又不停講加油,爭少少喳咁,諗返起都覺得好感動
同埋好彩有助產士不停鼓勵同幫我推肚推阿B出黎
最終兩點前我就生左阿仔,完成左任務。

姑娘幫阿仔打完針抹乾淨就放左佢係我心口,個種感覺真係好奇妙
成身皺哂皮既BB伏係自己心口,老公就不停係耳邊講辛苦你喇老婆,好叻女呀你
個陣真係成個人放鬆哂,完全忘記頭先生個陣有幾咁痛,個刻心諗原來阿仔係最好既止痛藥

縫傷口個陣打左兩針麻醉,因為下面會陰已經冇乜知覺所以我覺得縫傷口唔算好痛
唯一係有D痛痛地係打針個兩下,不過望住阿仔其實都頂到^^

縫完傷口等左一陣就上返9樓,當時已經三點幾四點
老公幫我執完野就返左屋企休息,我都攰到即刻訓著左
姑娘本身想推阿B比我餵奶但見我咁攰都比我訓一陣先…

別墅

miumiu1013 發表於 16-11-7 12:28
, 原來係咁, 咁住大房算了....

係,上面位媽媽講得啱,唔係cs好貴!

首頁

尾頁

跳至