跳至

首頁

尾頁

大宅

好奇一問,保易同保蔡比較各位會揀邊間呢?點解呢?唔該晒!其實我之前爬過文,話揀保蔡,因為校舍大d新d,請問有無其他見解呢?thx!
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

jilljojo 發表於 17-2-10 16:43
好奇一問,保易同保蔡比較各位會揀邊間呢?點解呢?唔該晒!其實我之前爬過文,話揀保蔡,因為校舍大d新d, ...

其實兩間都好,但本人較鍾意易桂芳,校舍四四正正,中間有個操場,而且它較出名!近屋企最好!

男爵府

回覆樓主:

保易:K1全年 著運動服。一,三,五有NET上英文堂(好似話學生輪流上,即每個學生唔係上足3日)。學校冇俾任何學業上既壓力。對SEN學生支援好似唔錯。有駐校社工(一星期五日)。

保蔡: 運動服+校服,即要買2對鞋。K2開始才有NET上英文堂(每星期一堂)。學校老師會成日提住家長要每日幫學生温習(嗰啲跟唔上既學生,老師會更加提醒家長要温習),如小朋友跟唔上既話,家長唔多唔少都會有啲壓力。社工每星期只出現1日。

就咁睇比較既話,我諗大多數人都會揀保易

申利: 我女係保蔡學生,我自己覺得學校好好

大宅

scgift 發表於 17-2-11 01:14
保易:K1全年 著運動服。一,三,五有NET上英文堂(好似話學生輪流上,即每個學生唔係上足3日)。學校冇俾任何 ...
唔該晒你,分析好詳細!
睇牌面我個人較傾向保易,不過爸爸話揀保蔡。。。

本身已註冊左保易pm(係排左2百零幾位後備先排到),點知註冊時爸爸見到個戶外遊樂場就話有機會比樓上淋通渠水,好危險喎!(其實佢係咪諗多左~

而家保蔡都有pm offer,爸爸強烈要求轉,因為佢覺得安全係最緊要~不過囡囡鍾意遊戲多過學習,到時應該會被“重點關心”。。。唉~

我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

男爵府

jilljojo 發表於 17-2-11 07:51
唔該晒你,分析好詳細!
睇牌面我個人較傾向保易,不過爸爸話揀保蔡。。。

其實2間課室差唔多,大家用既書都一樣,跟主題去認字,差別在保易唔會提住要你温習温習。

你講保易個操場,的而且確係冇封頂既,好大曬落下淋(想像下落大雨時係幾咁壯觀)。而家樓上就係住宅,有媽媽話樓上成日都有裝修,會大塵。當然,冇封頂既話,真係有人癲起上來倒啲不知明液體落來,有可能淺到小朋友係事實,但發生機率有幾高,就要自己衡量下了。

單講校舍既話,保蔡係獨立校舍,環境係好啲。但保易個操場都好吸引

你不如問下你小朋友鍾意邊間吧,如佢好明確鍾意某一間既話,咪順佢意囉

大宅

scgift 發表於 17-2-11 09:57
其實2間課室差唔多,大家用既書都一樣,跟主題去認字,差別在保易唔會提住要你温習温習。

你講保易個操場 ...

請問保蔡係唔係無戶外場呢?因為我見唔到有,但介紹幼稚園果d網頁又話有。。。
佢兩間都只係見住d車車呀滑梯而雙眼發光咋~
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

別墅

保易:K1全年 著運動服。一,三,五有NET上英文堂(好似話學生輪流上,即每個學生唔係上足3日)。學校冇俾任何 ...

早1-2年去保易交申請表時,咁啱旁邊課室就係一個net上緊堂,短短幾分鐘聽到的上課内容和對話,坦白講我當時真係有點卻步。再問一問receptionist 一星期有幾多日net, 佢話net 一星期黎4天,for全校,我相信對學生的英文程度没有太大幫助,如果妳識保易學生英文叻,相信只係家長背後發功或在外面學野加強。

利申:有保幼offer, 不過最後選左私幼

男爵府

Jobrena 發表於 17-2-11 13:56
早1-2年去保易交申請表時,咁啱旁邊課室就係一個net上緊堂,短短幾分鐘聽到的上課内容和對話,坦白講我當 ...

我唔知保幼學生英文叻唔叻。我只係客觀講出保易VS保蔡有咩唔同。

男爵府

jilljojo 發表於 17-2-11 11:25
請問保蔡係唔係無戶外場呢?因為我見唔到有,但介紹幼稚園果d網頁又話有。。。
佢兩間都只係見住d車車呀滑 ...

戶外場咪係澤豐花園個羽毛球場囉

你可以帶佢去睇下2間學校,再問下佢有冇印象,鍾意邊間多啲。

大宅

scgift 發表於 17-2-11 22:55
戶外場咪係澤豐花園個羽毛球場囉

你可以帶佢去睇下2間學校,再問下佢有冇印象,鍾意邊間多啲。
有再帶佢去學校附近呀,佢兩間都有話要去返學,佢話要同同學玩車車~(佢眼中只係得玩咋)
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

男爵府

jilljojo 發表於 17-2-12 00:07
有再帶佢去學校附近呀,佢兩間都有話要去返學,佢話要同同學玩車車~(佢眼中只係得玩咋) ...

小朋友鍾意玩好正常,唔等於佢冇心機學習架喎

子爵府

熱血金章

你分析得好好,我仔保蔡k3,真係好大壓力,我仔智力正常但學習慢,進度ok跟到,但k2 &k3會有個叫“香港 學前兒童閱讀能力甄別測驗”,主要test語文 水平,我仔fail左, 我自己唔係好在意,因為我覺得幼稚園唔應該求分數 ,但校長 主動搵我叫我温多啲加強多啲溫習 ,但認真講每個小朋友嘅發展吾同,有人無温書乜都識,我仔慢可能未開竅,又不斷push push push。。。唉,push到我好無奈,除了叫我温書,學校無具體幫助方法,好似所有野叫家長follow up要小朋友升lev

洋房

鍾太2009 發表於 17-2-14 00:33
你分析得好好,我仔保蔡k3,真係好大壓力,我仔智力正常但學習慢,進度ok跟到,但k2 &k3會有個叫“香港 學 ...

冇錯,我都覺得保蔡會將責任推返落去家長身上,不停叫自己小朋友溫書...識就有獎,唔識就冇...唔識認字就係家長同學生嘅問題,真係無奈.....

子爵府

熱血金章

Ellamama999 發表於 17-2-14 01:08
冇錯,我都覺得保蔡會將責任推返落去家長身上,不停叫自己小朋友溫書...識就有獎,唔識就冇...唔識認字就 ...

你也又同感?你小朋友 遇上咩問題呀?都係認字呀? 我本身有諗過係咪自己主觀嘅問題但同身邊嘅位媽咪傾過有兩三個都覺得有同感,加上見到上面為bk媽咪都有咁嘅分析所以我覺得完我並不孤獨。

最好笑的是我仔性格內向及怕醜但已有小進步,校長話覺得佢性格好怯懦,我心唸,個個小孩外向聰明俊俏美麗好吾好,每個小孩係獨立個体,而且他們是幼稚園而已,係咪要一步登天? 何謂因材施教何謂有教無類?我只係覺得學校只係想收好嘅學生容易handle學生如果有問題嘅學生能力低既同學,佢哋會俾壓力家長,所有責任都係喺家長身上。

好彩既係,k1 同k2個 班主任都好錫好愛護我個仔, 可能我仔外表都算俊俏 ,所以k1同k2都有清潔&服務 獎項 給他(如果樣衰可能又被 忽略)

男爵府

鍾太2009 發表於 17-2-14 01:29
你也又同感?你小朋友 遇上咩問題呀?都係認字呀? 我本身有諗過係咪自己主觀嘅問題但同身邊嘅位媽咪傾過 ...

我女讀緊K1, 暫時學術方面跟到所以唔算有壓力,但都有啲擔心K2K3

不過呢,我個女都係超級慢熱怕羞既人(我曾經懷疑佢係自閉或選擇性緘默症),而且返過n班有極不愉快事件,班主任有密切同我講返阿女既情況。我最近分別同過班主任及校長傾計,佢地都話阿女冇問題,校長仲話佢好正常,叫我唔好諗得太多,安慰我叫我唔好心急,叫我俾時間小朋友慢慢成長進步,好似同你形容既校長有啲唔同

至於認字學術方面,事實上又真係要靠家長同小朋友温習喎。我覺得校長老師都幾肯同家長傾計,我個女啲問題,校長老師都有俾意見我。你試下問下校長有咩建議,佢應該會答你的

子爵府

熱血金章

scgift 發表於 17-2-14 14:15
我女讀緊K1, 暫時學術方面跟到所以唔算有壓力,但都有啲擔心K2K3

不過呢,我個女都係超級慢熱 ...

我仔k1都無乜野,係k2學習上吾夠同期水平就有說話聽,我當然有同小朋友温習,但有時係資質問題,丫仔係金魚記憶都無計,同 學校溝通過, 佢哋唯一嘅解決方法就係要家長溫習溫習再溫習,但佢哋冇具體既支援,或資訊性嘅嘢,乜機構可以幫到小朋友?完全無提及過邊方面可以幫助小朋友 。

大宅

唔該晒咁多位,我最後選擇左轉去保蔡呀!
1黎因為保蔡環境感覺大d好d~
2黎保易個露天操場相公擔心安全,同埋落雨就無得玩。。。
希望女兒可以開心返學!
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

回覆 scgift 的帖子

Scgift,唔該你,我想請問下冬天女仔著灰袜有無限係深灰定淺灰呢?夏天白袜可唔可以有lace呢?(我見Elle袜同袜褲平,想買呀,thx)
同埋女仔係唔係只准用黑橡筋,唔可以用頭飾呢?
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

男爵府

jilljojo 發表於 17-2-16 19:23
回覆 scgift 的帖子

Scgift,唔該你,我想請問下冬天女仔著灰袜有無限係深灰定淺灰呢?夏天白袜可唔可以有l ...

學校指引係冬天著灰色襪褲或及膝長襪,眼見全部人都係著深灰,冇見過人著淺灰色。夏天著白色短襪(樸素為主),冇見過人著lace。

男爵府

鍾太2009 發表於 17-2-14 15:30
我仔k1都無乜野,係k2學習上吾夠同期水平就有說話聽,我當然有同小朋友温習,但有時係資質問題,丫仔係金 ...

我平時問主任老師關於幫小朋友認字既問題時,佢地都有俾唔同既意見我喔會唔會小朋友本身只係記得慢,唔屬於讀寫障礙,所以才冇特別建議(如轉介做評估或其他機構跟進)。

每個小朋友既步伐都唔同,放鬆一點吧。曾有保蔡媽媽話小朋友三年在學期間不斷被老師校長提醒佢要幫小朋友温習,但家長當耳邊風冇理,小朋友上小學後成績都ok呀

首頁

尾頁

跳至