心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做左ftm已經第7年,有時候會諗想擺低小朋友比人照顧,可以做返自己,但係一直只係諗冇實行過,因為實在有太多原因,屋企太細,小朋友多,如果請人起碼要請2個以上先搞得掂,但係經濟上負擔就變大左,所以都一直由我自己湊返,但係發覺近幾年有情緒病好多事都感覺唔到開心,雖然性格一向都唔太樂觀果種,不過記得以前都唔會成日都唔開心情緒日日都咁差,除左攰我覺得好無助,搵唔到人幫我冇人同我傾計,老公負責搵錢佢放工返黎會陪下小朋友一陣,就做自己野,傾電話上網打機,到攰就訓,永遠都唔會陪我或搵我傾下計,好似唔需要同我溝通咁,我其實都好難受,因為感覺上係屋企冇地位唔重要,冇人理,有時想出走下或者搬開,但係作為母親一想起子女冇人照顧就會卻步,又再來過跟平日一樣,但係我個心就一直都不快樂,想睇醫生想搵社工想搵姑娘傾下,最終都會因為夾唔到時間去唔到,加上我而家又懷孕,心情更差,要照顧小朋友還要身體上承受既不適,有時想不如唔要,有時仲會諗死左去先唔再攰唔會唔開心

男爵府

畀面勳章

你有幾多個小朋友,如大的已返學,就抽返學時間你去做自己野,

象牙宮

BREADWING 發表於 17-3-1 09:19
做左ftm已經第7年,有時候會諗想擺低小朋友比人照顧,可以做返自己,但係一直只係諗冇實行過,因為實在有太 ...

而家又懷孕, 家里多事, 休息不足.... 父母呢?
找父母傾下?
照顧者不是鉄做的。需要加油站的。

安排, 菅理一下, 日常生活, 令一星期真正休一次。?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

aptcan 發表於 17-3-1 11:34
你有幾多個小朋友,如大的已返學,就抽返學時間你去做自己野,

生埋呢個4個,最大果個小一,我諗可以做到自己野要等佢地讀晒書先可以了

珍珠宮

333s 發表於 17-3-1 11:59
而家又懷孕, 家里多事, 休息不足.... 父母呢?找父母傾下?
照顧者不是鉄做的。需要加油站的。

父母幫唔到我,只能靠自己

大宅

回覆樓主:

宜家咁嘅環境都生咁多個,你個個都咁細有排粒身

珍珠宮

amypo 發表於 17-3-1 12:53
宜家咁嘅環境都生咁多個,你個個都咁細有排粒身

係呀,有排,肚果個仲未出黎即係仲未開始

大宅

搵個朋友(或社工)好好傾下或者幫下., 以免自己礸牛角尖.. 一個湊4個, 真係少D 毅力都唔得, 所以加油, 堅持落去.

大宅

JM,辛苦你啦
雖然你係一位媽媽,但都係一個人,係需要放鬆需要休息。或者唔需要放低晒啲小朋友,你可以帶CALL架車,同佢地去下公園(例如維多利亞公園),約埋朋友坐係大草地野餐,或者去調景嶺果個室內運動場比小朋友跑下步,再唔係請好朋友上你屋企幫你睇幾個鐘小朋友,然後自己去行下,暫時遠離仔女都唔錯‥另外你老公會放假嘛?放假的話一家人出去行下中央公園,或者搭船去離島,一齊親近多啲大自然,個人會舒服好多。
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

大宅

MommyPanel勳章

我都有2個.working mum.. 但有媽咪幫手湊一個. 一個自己湊反學放學.. 有時都要俾自己有獨處時間架.... 你都要relax下.. 放低d 細既係托兒所一日, 或幾個鐘, 再一係叫老公放早少少反來湊小朋友得唔得?
之後自己一個去下做facial....搵下朋友傾計.. 一, 兩個鐘..做媽咪都要充下電架~

大宅

回覆 BREADWING 的帖子

BK 友, 記得我嗎, 加油呀你好叻, 你地好鍾意小朋友定無節育呢, 要衡量地方同經濟, 各方面都影響生活質素架. 令你身心疲累.

公爵府

回覆樓主:

不如真係請人湊小朋友,自己去返工,擴大番個生活圈子

珍珠宮

sandyhome 發表於 17-3-1 17:53

BK 友, 記得我嗎, 加油呀你好叻, 你地好鍾意小朋友定無節育呢, 要衡量地方同經濟, ...

好掛住你睇見你留言好開心,我同先生都傾左生完呢個一定要做結紥,由佢去做,因為唔可以再有小朋友啦,負荷唔到

珍珠宮

mamummypig 發表於 17-3-1 17:15
JM,辛苦你啦
雖然你係一位媽媽,但都係一個人,係需要放鬆需要休息。或者唔需要放低晒啲小朋友, ...

我冇朋友咖啦,身邊只係得老公同個妹可以傾下,老公唔係點理我,佢放工只係想做佢想做既事(打機)所以我地都少左溝通,如放假佢都會抽時間帶小朋友去玩既,公園,摘生果,不過我似工人多d,小朋友relax,唔係我,不過好過冇叫做可以係外面呼吸下新鮮空氣,我自己都有帶下小朋友到公園玩,不過只限屋企附近,遠d我自問真係無能為力,因為佢地仲細係好難控制,一放出去就亂跑唔會乖乖跟實,反而擔心有意外,最多就係每個星期六會帶佢地出荃灣做訓練,做訓練既時候都當玩左咖喇

珍珠宮

minnie.mama 發表於 17-3-1 19:57
不如真係請人湊小朋友,自己去返工,擴大番個生活圈子

4大長老都幫唔到我,請人湊最少都請2個以上,居住環境又唔容許,我隔左7年冇做野搵野做都可能有困難或者人工都唔會高,如果再請人湊分分鐘成份糧都唔夠比,變左又加重左c6負擔,所以就只能靠自己湊,等多幾年讀晒書我先再出去搵野做就好dd

男爵府

試試搵社區保母幫手 , 比較經濟負擔得起,

未上學的送去暫託一日(平日) ,每星期一次,

每星期有一日,你就可以自由做自己喜歡的事,順便放鬆身心。

(勿介意,其實唔應該生咁多小孩, 冇計劃必會辛苦,對身體也不好)

珍珠宮

cedarcone 發表於 17-3-2 03:48
試試搵社區保母幫手 , 比較經濟負擔得起,

未上學的送去暫託一日(平日) ,每星期一次,

唔介意,的確唔應該生咁多個,太超支,體力又好金錢又好,呢個年代同以前唔同,以前可以天生天養可以唔理,但係而家唔得,要照顧要氹要教,晒好多心機同時間,小朋友又變聰明左,鬥智鬥力,真係除非有人幫手,唔係就只會好似我咁

大宅

如家辛苦者, 大左4個圍住你就知開心囉.

別墅

樓主真係好勁, 為左自己既小朋友付出左咁多, 真係好唔容易!

不過, FTM都係人黎, 就算照顧小朋友再忙都好, 你都要有返啲自己既休息時間!

有時曾啲小朋友返左學, 你咪周圍行下, 識返多啲人啦

珍珠宮

sandyhome 發表於 17-3-2 11:38

如家辛苦者, 大左4個圍住你就知開心囉.

未諗過……不過有時出街d姨姨嬸嬸都會話第日就享福啦我但求佢地相親相愛互相扶持就very good喇

首頁

尾頁

跳至