自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

"大家平日吃巴西豬、美國豬還是中國豬肉? 有沒有想過食豬肉原來會一拼進食抗生素? 進食含抗生素豬肉會有甚麼後果? 港大微生物學系講座教授袁國勇曾引用數據指,單在2007年美國使用抗生素用於動物身上高達1354萬公斤,佔動物的80%。他估計,中國使用抗生素的嚴重程度可能更嚴重。
事實上,從下圖所見,港大研究發現豬的抗藥性升幅由2008年的60%升至12年的逾70%。而雞及牛驗出使用抗生素的比率亦有上升。

進食含抗生素的食物有機會令我們面對超級細菌時,促使本來有效治療的抗生素變為無效。到底哪些國家出產的豬肉最安全?

丹麥豬可以安全食用
港大微生物學系講座教授袁國勇接受《iMoney智富雜誌》專訪時表示,自己:
食豬肉會揀丹麥豬,因為信得過可以安全食用。
袁國勇指,農民對動物餵飼抗生素是要加速動物快高長大,但在北歐已禁止這樣做。至於不選擇本地豬肉的原因,他就指本地豬抗藥性的化驗報告不可靠,理由是:
只要動物在4星期前停止食用抗生素便驗不出來。
TOPick翻查資料,並參考Center for Disease Dynamics, Economics & Policy (CDDEP)報告,發現不單止香港,原來日本、巴西、中國、美國及加拿大等地方,均沒有立法禁止農民對動物餵飼抗生素以助生長。

但歐盟成員國,包括丹麥,則禁止所有抗生素生長促進劑,但治療動物疾病則可獲豁免或需醫生處方。袁國勇亦在訪問中提及,北歐人一向很少在糞便驗到有抗藥性,但有研究發現北歐的年輕人、學生,到過東南亞印度旅遊之後,回國驗到糞便帶抗藥性。
至於澳洲及南韓,則禁止使用部分抗生素生長促進劑。

抗生素食物令細菌對抗生素產生耐藥性
中大微生物學系教授葉碧瑤接受TOPick訪問時指,雖然用於人類及動物的抗生素有所不同,但因其殺菌機制(mechanism of action)相同,故動物身上的細菌出現抗藥性,變成「超級細菌」入侵人體後,人用抗生素都已無治療效用。
當人類進食含大量抗生素的食物,便會對抗生素產生抗藥性,加速細菌變異,令本來有效的抗生素變為無效,成為耐藥細菌,當細菌對多種抗生素都產生耐藥性時,就會變成「超級細菌」,出現無藥可醫的窘境。
消委會亦在《選擇》月刊中指,世界衞生組織及世界經濟論壇已經把抗生素耐藥性,界定為全球衞生危機及全球風險,警告如全球再不行動,將會踏入「後抗生素時代」,屆時本來可治療的普通感染和輕微損傷,會再次變得致命。
根據世界經濟論壇引述的數據,耐藥細菌每年在美國、中國內地和歐洲共造成逾20萬人死亡,單就美國而言,導致的額外醫療支出損失便達210億至340億美元。"

source:####article/1511138/%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%EF%BC%9A%E9%A3%9F%E8%B1%AC%E8%82%89%E6%9C%83%E6%8F%80%E4%B8%B9%E9%BA%A5%E8%B1%AC

睇來食家禽,都係揀歐盟有法例監管抗生素比較好連美國都係自願性,唔係法例要求停用

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

咁雞同牛呢??
啲研究,報告講啲唔講啲
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

大宅

hahaha789 發表於 17-3-22 12:09
"大家平日吃巴西豬、美國豬還是中國豬肉? 有沒有想過食豬肉原來會一拼進食抗生素? 進食含抗生素豬肉會有甚 ...

問題係,有錢有得揀,無錢有得食已好好,真係人人月薪4-5萬咩。。。。

funfun759    發表於 17-3-22 16:39
wcpcelia    發表於 17-3-22 15:33
girlbear    發表於 17-3-22 14:47
InkCartridge    發表於 17-3-22 14:30
CACACAROL    發表於 17-3-22 14:27

大宅

lailaiha 發表於 17-3-22 12:19
咁雞同牛呢??
啲研究,報告講啲唔講啲
原文有圖,講埋牛,雞. 但我唔識post上來. 你search"袁國勇:食豬肉會揀丹麥豬" 見到經濟日報原文個網

大宅

海仔媽 發表於 17-3-22 12:20
問題係,有錢有得揀,無錢有得食已好好,真係人人月薪4-5萬咩。。。。
都係既.

伯爵府

回覆樓主:

禁止訪問

子爵府

回覆 -joanne 的帖子

請問丹麥豬肉邊度有得賣?

男爵府

唉!

大宅

回覆樓主:

我都係食丹麥豬
好食好多

Jordan_2006    發表於 17-3-22 14:32

大宅

aa06 發表於 17-3-22 12:33

百佳有冰鮮(黑色膠兜用保鮮紙包住), 有真空pack裝(比黑色兜貴D),惠康都有pack裝

水晶宮

我都想知那裡有丹麥豬肉賣,在超市很少見到。

子爵府

hahaha789 發表於 17-3-22 12:35
百佳有冰鮮(黑色膠兜用保鮮紙包住), 有真空pack裝(比黑色兜貴D),惠康都有pack裝 ...

有無包裝可參考,會好貴嗎

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

百佳有丹麥急凍豬扒...

珍珠宮

BK Milk勳章

MariaTsui 發表於 17-3-22 12:38

惠康同百佳都有丹麥豬同雞買

伯爵府

惠康,market place,citysuper

wcpcelia    發表於 17-3-22 15:33

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hahaha789 發表於 17-3-22 12:23
原文有圖,講埋牛,雞. 但我唔識post上來. 你search"袁國勇:食豬肉會揀丹麥豬" 見到經濟日報原文個網
...

多謝分享

水晶宮

sfccwy 發表於 17-3-22 12:40
惠康用百佳都有丹麥豬同雞買

我一陣去睇下

男爵府

醒目開學勳章

MariaTsui 發表於 17-3-22 12:38

其實e家惠x丶百X、X田全都部有,重有不同部位㨂,我買系惠康最平,有時唔洗$40有4塊梅頭豬扒

uhtcl2006    發表於 17-3-22 18:27

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至