烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有勁多花膠的資料睇㗎,點解我搵唔返個post嘅?

子爵府

冇左,我都想知點解

珍珠宮

大廚勳章

我相信係 某 海味奸商 為咗 滅聲 , 以 "介紹商舖" 為由 誣陷 達人 , 迫使 BK 封閉 其 所有 posts .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

因為樓主禁訪,所有有關帖文一拼移到違規。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

khman 發表於 17-4-8 21:29
我相信係 某 海味奸商 為咗 滅聲 , 以 "介紹商舖" 為由 誣陷 達人 , 迫使 BK 封閉 其 所有 posts ...
唔係,完全唔係事實。

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-9 13:31
唔係,完全唔係事實。
當事人只係咁推測 , 佢同我咁解釋 , 我覺得係合乎邏輯 .
by the way , BK 點解唔同當事人解釋呢 ? 唔駛等大家一味靠估吖 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

事實係咩?點解吾可以公佈?

複式洋房

khman 發表於 17-4-9 14:19
當事人只係咁推測 , 佢同我咁解釋 , 我覺得係合乎邏輯 .
by the way , BK 點解唔同當事人解釋呢 ? 唔駛等大 ...

系呀!吾洗大家估估下,大家都覺得關海味奸商事喎。

王國長老

khman 發表於 17-4-9 14:19
by the way , BK 點解唔同當事人解釋呢 ? 唔駛等大 ...

所有封戶都可以去問bk原因,唔問只得一個原因,就係佢有違規,呢樣點會話你知?

違規去到要封戶嘅都係果幾個,關乎個人私隱,bk已經早幾年開始唔會公開交代,只有當事人查詢至會解釋,為留一點厚道,至於當事人點解唔提問要自己估,原因不得而知,或者佢早有答案,唔話你知呢。

奸商投訴?bk就要買佢地怕?唔好太多心,呢度好多會員見人分享就覺得一定真心,有問必答就係好人,現實世界複雜過煮飯好多,好多會員當我衰人,係又封唔係又封,我只能講,關得帖有原因,唔明白想解釋可以聯絡版主,甚至bk管理員,冇人有特權包括版主,年中我收唔少pm係鬧我嘅,未必有粗口但難聽過粗口嘅大把,封得戶一定有足夠証據。

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-9 23:11
所有封戶都可以去問bk原因,唔問只得一個原因,就係佢有違規,呢樣點會話你知?

違規去到要封戶嘅都係果 ...
咁我想問吓 , 如果 我私下用 PM 去回答對方有關商舖嘅詳細 名稱、地址 , 對方將我嘅回覆當為 "推銷" 嘅 罪證 , 向 BK 投訴 , 你們會怎樣處理㗎 ?

ご馳走様

王國長老

khman 發表於 17-4-9 12:31
咁我想問吓 , 如果 我私下用 PM 去回答對方有關商舖嘅詳細 名稱、地址 , 對方將我嘅回覆當為 "推銷" 嘅 罪 ...
會睇好多嘢,唔會因為一個半個回覆,我地都會去調查下舉報人有冇其他動機,有時明明自己係媒會話人係媒,收到舉報我地會去調查同搜証。唔好以為得一個版主果版就係一個人做嘢,其他版主/超版發現有問題都會指出,同大家相量討論去處理版務,唔係呢度成日D人話隻手遮天,係冇可能嘅,版規亦非版主訂,我地只係執行,有問題會去BK管理層要求指引。

大宅

但花膠版的分享真係好有Heart的,我都係個POST入面學唔少野,加上你地CUT晒無得睇返資料,而家有D花膠上既資訊想比較下都無左LAW。攪到好失望

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-10 04:55
會睇好多嘢,唔會因為一個半個回覆,我地都會去調查下舉報人有冇其他動機,有時明明自己係媒會話人係媒,收 ...
general d 咁講 , 喺一個矛盾嘅環境之下 , 各施各法 ...
就算咩民主大國 , 都可以在光天化日、眾目睽睽之下入侵伊拉克 , 有心人要掐造證據 會有幾難呢 ?

我係局外人 , 分析多著眼於大局睇 ....
一條 thread 得罪咗唔少商業利益人士 , 條 thread 能夠生存咗幾年 , 已經算係托賴 , 亦要多謝 BK !

現在 , 仲可以喺 BK 勉強睇到 最早嗰條 thread , 已經算係萬幸 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6574057

但望 BK 能夠高抬貴手 , 將當事人嘅 post 都放埋出嚟 , 咁就 於願足矣、皆大歡喜嘞 ~

ご馳走様

王國長老

khman 發表於 17-4-9 19:38
general d 咁講 , 喺一個矛盾嘅環境之下 , 各施各法 ...
就算咩民主大國 , 都可以在光天化日、眾目睽睽之下 ...
即係我講咁多,你地都係認為BK冤枉當事人,亦因為有其他店舖投訴,所以令個帖同會員脹戶被封?

如果係有人開多個分身,一方面教人,一方面賣嘢。。。咁又係咪睇大局?要一口咬定BK因為所謂奸商投訴去封戶,我講再多你地都係唔會聽得入耳。

從來呢度都係由理據行先,自己唔俾人懷疑就唔好做一D令人懷疑嘅行為,有懷疑的話,版主們會去搜証,喊賊捉賊喺BK已經唔係第一次見,只能講社交平台商機處處,第一個帖可以睇到係因為原帖樓主只係分享,冇涉行違反版規。之後果幾個有問題所以被封,點解可以生存咁耐?因為佢馬腳露得遲,又或者最初唔係想犯規,後來發現有商機,呢D我唔作無謂猜測,版主們只信証據。BK版規其實一告以保障會員利益為先,當然你可以講會員有腦,唔會咁易俾人呃,但BK唔會睇住有人犯規而唔做嘢。証據有晒,BK絕對冇冤枉任何人,當事人自己唔聯絡BK解釋清楚,其他人講幾多都冇用。

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-10 12:04
即係我講咁多,你地都係認為BK冤枉當事人,亦因為有其他店舖投訴,所以令個帖同會員脹戶被封?

如果係有人 ...
明白了 !原來如此 ....

多謝版主明言啊 !!!

ご馳走様

王國長老

khman 發表於 17-4-9 20:55
明白了 !原來如此 ....

多謝版主明言啊 !!!
唉,其實唔想揭人瘡疤,不過我唔想會員有誤會,BK唔係咁冇人情味,只係有時會員先入為主,
近年社會風氣轉晒,無私分享變得買少見少。
Sorry,一心二用,忙緊其他嘢,再睇番原來好多打錯字。

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-10 13:24
唉,其實唔想揭人瘡疤,不過我唔想會員有誤會,BK唔係咁冇人情味,只係有時會員先入為主,
近年社會風氣轉 ...
版主 無須過於憂慮 , 暫時疑點得益 仍然歸被告嘛 ...
Thank You & Very Best Regards !
Have a nice day !

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原來如此

子爵府

版主難做

珍珠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 17-4-9 13:31
因為樓主禁訪,所有有關帖文一拼移到違規。
可能大家喺溝通方面出咗問題 , 在下 剛剛收到 當事人 對被封一事嘅回應如下 , 希望 BK 方面能夠諒解 :
我見到bk尋日個貼,我依加冇acc,麻煩你幫我問下
1)我係開分身係二手區賣以低於市價好多賣過一次鰵公,當時好多bk人都知,只係一次,冇成交過,亦冇收過warning,直接ban晒
2)因為開bk acc時用左一個舊email,password冇左,我用訪客send過一次email比佢地,quote清楚邊件事,有晒link,佢地有冇回過?
3)我介紹人時係淸楚講明我認識"食好D"老闆,只係叫人去比較,相比其他貼一味話係邊度買平花膠,一味pmpm,咁都有問題?
4)係ban我之前佢地ban左幾個bk人,佢地只係係個貼留言,人地又犯左乜野規?

唔該曬&#128591;&#128591;

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至