自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝大家聽我呻,為免上報所以delete了!呻完就算了。

伯爵府

畀面勳章

傳統囉,人有我有,人做我就要做,但唔知道點解要做。

珍珠宮

以前結婚都唔會搞咁多野、搞咁耐,
而家D人多花款, 先苦了新人又煩了賓客

子爵府

又唔係咁講嘅,如果係師傅擇吉時出/入門擇得早都冇計。夜晚8點開席係最理想,太早啲賓客又未必咁早嚟到呢

大宅

回覆樓主:

自己結婚時咪差唔多
角色問題ja

大宅

回覆 VVBan 的帖子

我擺lunch同埋我冇回門架。仲有,我跟傳統都係被6299要求咋,我覺得唔需要姊妹裙。。。唔需要接新娘唔需要回門。。。

男爵府

回覆樓主:

我上年幫手做姊妹
五點幾起身,零晨點幾先返到家
那天真係攰得要命
但新娘是自己的好朋友 所以我覺得無所謂亦唔介意
真心替人開心 ,而且又唔係個個月都係咁
真係自己既好朋友 親人,我相信大家都唔介意
會介意既 ,同對新人既感情應該都唔係太好
不過我第日自己結婚,都唔想跟傳統去做
只想同朋友親人簡單食飯就ok

大宅

回覆 Mrs.YeungMeh 的帖子

擺星期日應該大部分賓客7點都可以到掛?我腸胃唔好,最遲7半一定要食飯,但又明白朋友結婚一生人一次,唉

我唔怪朋友只係唔明白呢d傳統既意義

大宅

回覆 choiyan05 的帖子

我重申我唔係怪新人架我明白新人有他們的考慮

只係個人唔buy呢d傳統

侯爵府

Mrs.YeungMeh 發表於 17-5-8 00:28
又唔係咁講嘅,如果係師傅擇吉時出/入門擇得早都冇計。夜晚8點開席係最理想,太早啲賓客又未必咁早嚟到呢
...

最慘依加愈黎愈遲開席,11點仲食緊隻雞...12食完點趕著返屋企

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不如又問下, 點解傳統男家要比禮金女家?點解要過大禮? 點解要有回門燒豬?點解生出嚟個b傳統又要跟男家姓?點解結婚唔可以就咁簽紙就算?話明請飲, 點解要計住收幾錢人情?太多點解點解???
其實你幫人時人幫你, 自己結婚果陣都係搵朋友做姊妹兄弟,到朋友結婚幫返人都好應該, 至於酒店擺酒唔好又食唔飽,呢個係對新人問題, 比足錢酒店每人一只8 頭乾鮑都仲得,無咩錢又要擺酒店想要派頭要擺到最平果隻係咁上下, 呢啲俾面派對啫!

大宅

回覆 alicemic 的帖子

係呀,你問既野我全部都問過,我甚至要求過6299唔好俾禮金架,但佢地堅持乜都要做足。咁我都明白,佢地怕欠人地人情。

大宅

回覆 choiyan05 的帖子

我都好想簡單食飯但我過唔到6299
我擺下午已經係佢地最大讓步

jm我希望你過到6299和父母那一關

伯爵府

回覆樓主:

好耐冇去傳統婚禮,我好朋友今日簽紙,就真係簽張紙架咋,因為上星期我地已經係布吉慶祝左,今日簽完紙佢剩係同屋企人食buffet ga ja

珊瑚宮

2024年龍年勳章

個個月都飲

我都好耐冇飲過,下個月先再有得飲,冇乜朋友,親戚都唔多

大宅

回覆 kimchimom 的帖子

我都試過,朋友係尖咀簽完紙,過隔離酒店食buffet,係商務包場果種,不是wedding plan咁咪幾好囉,食飯敬酒簽紙乜都做齊啦,仲可以好自由揀野食。仲有,新人一定賺,雙贏。

子爵府

人地一生人一次,我做賓客唔會計有夜左食飯。
我自己都做足,酒店擺,果時冇到場見證,食到11點左右,人人贊好食!我諗好唔好食睇地方嘅啫!
不過,而家個個見證簽紙真係越來越夜先散band

子爵府

我結婚都想跟自己果套,簽紙兩公婆自己慶祝就算。但男女家都一定要擺酒結婚原來唔係兩個人ge 事,係兩個家庭ge 決定!

大宅

回覆樓主:

我又啱啱相反,都幾enjoy去飲!一來扮吓靚,又可見吓d friend. 當然,唔熟嘅會一早話唔去,只送禮

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

juv10hk 發表於 17-5-8 00:21
每個月都去飲咁濟,開始好唔明點解結婚要咁?
今日我c6一朝6半出去做兄弟,我就夜晚去飲,飲完返到屋企成12 ...
放心當 你和C6 年紀愈大,這種事情發生的機會愈來愈少,因為身邊的朋友一個個結婚了,就會賣少見少⋯⋯

不如珍惜現在⋯⋯

首頁

尾頁

跳至