嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

其實一直都想有bb,終於如願以償,好開心,好感恩,開頭已經諗好哂生左比奶奶湊,佢地都恨抱孫,但當知道孖胎既時候,就知道奶奶湊唔掂,畢竟年紀大,點湊2個……
我同老公月入加埋約50000,我幫屋企供緊樓8千,自己同老公租住8千,但出年2月租約到期一定要搬,因為呢度得2百幾尺,如果搬下一間應該要11000-12000,之後又要請姐姐,呀bbs出世就樣樣打孖。2邊父母都容納唔到我地搬返去,因為地方唔夠,諗起樣樣都係錢都幾辛苦。。。

別墅

兩公婆月入加埋50000都唔少啦, 比上不足, 比下有餘呀! 加油呀! 平有平養, 貴有貴養, 最緊要樂觀面對!

大宅

chiling009 發表於 17-7-13 08:19
其實一直都想有bb,終於如願以償,好開心,好感恩,開頭已經諗好哂生左比奶奶湊,佢地都恨抱孫,但當知道孖 ...

經濟上可能真係會負擔重d, 但當你諗吓佢地一路長大都有個伴一起分享/分擔成長路上的喜怒哀樂,就會覺得辛苦d都係值得的!

可考慮吓買二手bb野,慳唔少的!

複式洋房

回覆樓主

我孖仔宜家3星期大 尿片奶粉用得勁快 但依個係過度期 慳唔到

別墅

育兒性格勳章

其實我都係孖B 媽媽~~出世個陣~~好多人送BB仔野~~~所以D 錢就冇倒水咁~~不過其實你如果餵到人奶~~~個度同你真係慳唔少~~~我兩個細~~餵到兩歲....呢度已經慳左幾萬~~~跟住D 玩具呀~衫呀~~周圍問人拎~~~真係唔洗驚咁多~~其實兩個小朋友一齊成長真係好多好處~~~起碼辛苦一次~~~就可以養大兩個~~加上兩個同年紀既~~~多個伴~~學習特別快~~好彩我當初冇唔要佢地~~宜家佢地就黎三歲...屋企多左既係開心同埋生氣...上天俾得你既禮物~~~千其唔好當係負擔~~~有好多人~~想要而冇得生個D~~~見到你有兩個不知幾希望自己有~~~所以.....兩個打孖上既前世情人出現係身邊~~係一種冇限既幸福黎~~~

男爵府

虎到金來勳章

liqueurpoyee 發表於 17-7-13 16:11
其實我都係孖B 媽媽~~出世個陣~~好多人送BB仔野~~~所以D 錢就冇倒水咁~~不過其實你如果餵到人奶~~~個度同你 ...

聽到你禁講,果人舒服d,我d正能量又返哂黎

大宅

回覆樓主

我兩公婆揾得少過你...養緊3個仔同姐姐再供樓都係咁啦..平有平養..有奶好儲定...孖仔一日用一罐300g奶粉同一包0碼尿片呀...到時哩d好似倒水咁倒....

男爵府

虎到金來勳章

wewaheha_c 發表於 17-7-15 18:30
我兩公婆揾得少過你...養緊3個仔同姐姐再供樓都係咁啦..平有平養..有奶好儲定...孖仔一日用一罐300g奶粉同 ...

你都好叻呀,可否分享下你既支出呀?
我最怕姐姐唔肯湊2個

別墅

chiling009 發表於 17-7-13 08:19
其實一直都想有bb,終於如願以償,好開心,好感恩,開頭已經諗好哂生左比奶奶湊,佢地都恨抱孫,但當知道孖 ...

我同你個case差唔多,壓力一定有,不過正面d諗BB一出世就有個好朋友。現在我兩個女每朝見到對方都好似失散左好耐咁。好可愛架。
有左佢地係會要放棄好多,但當一返到屋企佢地都要撲埋黎攬住我,就完全覺得值得。
生活一d都唔容易過,不過減少消費活動多d陪住佢地,對佢地對我都有得著。
我都係因為孖B先請工人姐姐,我預早左要佢黎香港,生之前兩個月左右,方便我教佢做野。請之前同佢講明係孖B。
如果你要搬,會見議一係近媽咪,一係近99。因為開頭真係會一踢,多個人幫忙會好好多。至少如果你要抖氣都有人backup嘛。
唔係樣樣都要打孖嘅,黎如衫褲鞋襪。我大部分野都係人地俾。買得越少野越好,借人地嘅用完可以還返俾人,唔怕唔捨得丟。因為孖B實在太多野,又好多野只係用一兩個月左右。買完丟太浪費了。

複式洋房

蚊菇 發表於 17-7-17 17:49
我同你個case差唔多,壓力一定有,不過正面d諗BB一出世就有個好朋友。現在我兩個女每朝見到對方都好似失散 ...

請1個工人湊 孖bb , 工人掂唔掂呀?

大宅

wewaheha_c 發表於 17-7-15 18:30
我兩公婆揾得少過你...養緊3個仔同姐姐再供樓都係咁啦..平有平養..有奶好儲定...孖仔一日用一罐300g奶粉同 ...

工人一湊三?有冇加人工?印定菲好勵害

別墅

回覆樓主

其實衫褲無想像中需要那麼多,來來回回都係果幾件常著。紗巾仔預備多d,40條

複式洋房

我都係想有小朋友好耐一直都冇, 終於成功,而且係雙胞胎。 初時我同老公都唔係太接受到, 最主要係怕我同bb有危險。
開支亦都係一個問題,本身諗住唔請工人,由奶奶照顧Baby,現在必須請工人了。
朋友亦建議我必須請陪月,因為兩個bb由工人奶奶照顧, 未必有人照顧到我, 突然之間開支大左好多。

陪月費用,檢查費用全部double, 突然要請工人, bb床,bb用品好多都要兩倍, 啲錢真係倒水咁到。

不過 ,每次見到超聲波中的bb好活躍就會好感動好開心, 現在唯有自己再慳儉一啲,把最好的留給bb。

雙胞胎媽媽們加油啊!

大宅

JYS 發表於 17-7-21 13:46

緊係有..不過無寫明喺合約..佢完約會出多3個月比佢.

大宅

JYS 發表於 17-7-21 13:46

佢緊係唔係一湊三..我老爺都會睇住...我個菲佢唔駛煮飯..我老爺煮曬ga..大仔又返全日

大宅

cutiemiaowu 發表於 17-7-21 14:50
其實衫褲無想像中需要那麼多,來來回回都係果幾件常著。紗巾仔預備多d,40條
...

40條我都覺得唔足夠用..我懶d想隔日洗都唔得..我工人日日都洗先足夠用

大宅

wewaheha_c 發表於 17-7-22 18:29
緊係有..不過無寫明喺合約..佢完約會出多3個月比佢.

但係你工人無人幫手湊到三個(分別幾歲)

大宅

cocktail_bun 發表於 17-7-22 16:07
我都係想有小朋友好耐一直都冇, 終於成功,而且係雙胞胎。 初時我同老公都唔係太接受到, 最主要係怕我同b ...

我有請部月....部月真係要請..佢可以教工人點湊nb..又煮埋野你..咩都唔駛理..金錢買你訓覺時間。

大宅

JYS 發表於 17-7-22 18:34
但係你工人無人幫手湊到三個(分別幾歲)

其實係2打3。
我老爺加工人
大仔返學全日..今年升k2
2個nb
我平時1打2都係咁...只要屋企有餸有食物..唔駛出街買野就無問題.
係慘在真係無時間訓..所以要有人頂下餵奶會差好遠

講真...陪月一定要請.. 我第一胎無陪月自己黎都搞得掂..但今次孖胎真係無得訓..你諗下佢地可能食奶食几耐就知....touchwood你每個餵一個鐘...你得一對手..完全係唔駛訓...

同埋我除左驗t21...無去過私家做檢查...醫院都已經每3星期照一次超聲波..我覺得好足夠

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

媽媽們加油!我好明白大家既壓力,我家庭收入不到2萬,果時租地方住,後抽到居屋,全職湊女既我擔心1份人工又要食又要供楼,只敢揀细單位,無耐還比我中多對孖!陪月、工人你估我吾想請,現實係吾容許!吾係個個儲定幾萬生仔!大住個肚時都成日喊,點算?點湊?我99话孖B出世後幫我湊個大(2歲),孖B就我自己湊!我地住1得遠,即係要放低湊,1星期先見1、2日,我老公仲話要比返3仟佢媽湊!米玩啦,我寧願自己攬住3個寶貝,都吾分開!

首頁

尾頁

跳至