自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聽人講小朋友一返學好易病!係咪真㗎?? 讀唔讀好??

男爵府

cyffanny 發表於 17-7-15 23:29

讀唔讀n考慮的係邊個湊?寶寶多大?讀半日,全日?我個人覺得如果有人湊得好,半日比較理想,最後係錢的問題,
翻學肯定會病一排,這是必經過程

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我贊成返

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

返學唔一定病,睇學校同家長質素,同埋返n學多啲自理規矩,幾好吖,考k都幫到啲,雖然k多數都10月11月面試唔係話幫太多。

男爵府

hedhed 發表於 17-7-15 23:35
返學唔一定病,睇學校同家長質素,同埋返n學多啲自理規矩,幾好吖,考k都幫到啲,雖然k多數都10月11月面試 ...

因為我仔打唔齊針!所以有D 擔心

伯爵府

有得選擇都會俾小朋友返學!如果係ftm就自己湊開心好多 幾錢都買唔返時間,一齊周圍去,到佢識講野、佢有記憶大少少睇返佢真係記得,小朋友最開心的時間就得果幾年

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

del.

珍珠宮

回覆樓主:

大仔返n班時,缺席日數多過上學日數,佢真係好易病。細仔反而返得好足,不過佢2個讀唔同學校既n班,衞生環境可能不同。

男爵府

lovebbb 發表於 17-7-16 00:07
大仔返n班時,缺席日數多過上學日數,佢真係好易病。細仔反而返得好足,不過佢2個讀唔同學校既n班,衞生環 ...

我仔每次感冒都最少14 至20 日先至好番…………唉!!!!!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不用

別墅

回覆樓主:

我都掙扎緊俾唔俾個女讀n, 打算佢讀n班開始就懷孕,但又擔心會惹d病返黎,影響我個肚。

我舊同事就係大肚時個仔返n惹到手足口+流感,結果惹埋媽媽發足1星期燒+手足口,最後勁早產。

我係ftm,黎緊10月開始計劃懷孕,到時會請工人,如果大肚媽媽+工人湊,係咪唔返n都ok?
但我女又好外向好鐘意同其他小朋友玩…

珍珠宮

回覆樓主

我覺得返好啲。不過咁細個肯定容易病。有利有弊。

子爵府

回覆樓主

我會比佢返半日N(今年要報)。

大宅

回覆樓主

我仔啱啱返咗1年N班準備升K,返學可以學到群體生活,自理,秩序,呢d我覺得屋企學唔到,有時教佢一d嘢原來佢識,先知老師有教,又會無端端唱歌比你聽,家長去學校觀課又知道自己小朋友學習情况環境,原來上堂食茶點去洗手間係自己可以照顧自己,突然發覺佢唔再係我心目中嘅BB,另外病多咗係真嘅,問過醫生佢話大部份小朋友返學都係咁,大大下會好好多,我當比佢早d接觸世菌,雖然返N唔平,但係我覺得值得,尤其係第一個小朋友,我仔大大大部份同學都係屋企第一個小朋友,見d小朋友每日放學講再見都好開心,last day返學大家都好唔捨得

男爵府

memelala 發表於 17-7-16 01:39
我都掙扎緊俾唔俾個女讀n, 打算佢讀n班開始就懷孕,但又擔心會惹d病返黎,影響我個肚。

我舊同事就係大肚 ...

你同我背景差唔多,但我唔會再生!如果我係你,準備生BB , 都會比佢返,因為TOUCH WOOD 唔係即BINGO, 如果佢返K 班你先BINGO, 結果都一樣!!唯有戴口罩。
点解我咁問?!因為我BB 曾經做過腦手術,有幾支針冇打……所以先出POST

珍珠宮

回覆樓主

贊成

水晶宮

我大仔有讀,好少病,細女冇讀

侯爵府

我細仔返緊n班,完全無經常病呢個問題。

返緊全日制n班,自理能力、溝通、社交能力都有明顯進步,至於會不會經常病,我仔就無呢個問題,一來我要佢每日早瞓有足夠休息,二來學校衛生環境亦好好,家長們亦好合作不會帶生病小朋友返學,減低互相傳染的風險。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主:

自己湊,真心唔需要返,增加親子時間仲可以慳錢,去邊都一起同樣是否種學習,至於自理自己點會教唔到,去到K同樣開始學習絕對不是問題,我兩個小朋友,一有返一個冇返,冇返的絕對有損失

男爵府

cyffanny 發表於 17-7-16 02:03
你同我背景差唔多,但我唔會再生!如果我係你,準備生BB , 都會比佢返,因為TOUCH WOOD 唔係即BINGO, 如果 ...

你想佢返,是否有發展問題想佢在學校多點互動多學習? 如果小朋友本身較易病,真係唔好返大多一年先,咩原因咁想返? 倒不如衡量下。
返,都選半日比小朋友同下小朋友玩玩,那些全日位給那些全日給姐姐湊或老人家湊會較恰當,幾時都係自己湊最好,雖然辛苦。

首頁

尾頁

跳至