6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

7個半月,琴晚11點幾訓,訓到1點/3點/4點/5點半醒
5點幾醒完俾奶咀都唔訓,最後6點俾奶佢飲
醒左俾奶咀又等到佢訓著一陣再拎走,唔想佢食咁耐
我就黎癲喇,成晚一訓著就醒
先生又要返工,如果唔係我唔會俾奶咀,會由得佢醒一陣嘈下睇下訓唔訓得返
好辛苦,冇教好訓,點解湊仔咁辛苦
我就黎頂唔順

複式洋房

我囝3個月都係咁,半夜醒一、兩次,俾奶咀又瞓返。好難頂,完全明白樓主就黎癲嘅心情

別墅

Qbfuc9 發表於 17-7-18 07:53
我囝3個月都係咁,半夜醒一、兩次,俾奶咀又瞓返。好難頂,完全明白樓主就黎癲嘅心情
...

問題係佢飲完早上支奶我就要準備佢下一餐粥仔,佢愈早飲奶我就愈早整野食真係好攰 全晚不停醒
仲要佢醒左係咁轉身又坐起身係度叫
一坐起身就好難訓返
你遲啲就明

別墅

winglll 發表於 17-7-18 06:43
醒左俾奶咀又等 ...

你可試下用包被包住佢,然後放催眠音樂。

別墅

yylauk 發表於 17-7-18 08:17
你可試下用包被包住佢,然後放催眠音樂。

你bb咁大仲可以用包被?我仔差唔多8個月喇,包唔住佢喇

別墅

winglll 發表於 17-7-18 08:20

我睇過有啲文章大係可以。 包住佢可以去到 一歲。 當然包住都有技巧啦 不能太過緊 隻腳盡量唔包得咁實 要有空間。 我之前bb都有同你一個問題 包住佢訓佢係會好瞓啲 因為安全感大啲。 到bb瞓到 實在 沒有驚醒 不易被其他聲音騷擾的時候 這事後包作用就不大啦。

別墅

yylauk 發表於 17-7-18 08:31
我睇過有啲文章大係可以。 包住佢可以去到 一歲。 當然包住都有技巧啦 不能太過緊 隻腳盡量唔包得咁實 要 ...

我冇試過包喎,咁我今晚試下,唔該你

男爵府

醒左俾奶咀又等 ...

我仔都試過係咁,原本介左夜奶,果幾晚係要食返夜奶先肯瞓

大宅

我仔兩個月戒咗夜奶. 一直瞓得好好. 到五個半月就癲咗一晚醒幾次. 初初拍下佢都瞓返. 但似乎縱慣咗佢, 去到一停手唔拍就喊既地步. 最後決定採取克制安撫法 (http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/hea ... enews_20140101.html), BB 喊咗兩星期後就越喊越少, 最近呢三四日都無喊, 自己瞓著, 半夜醒都係叫兩聲就自己瞓返.

別墅

Cathythemom 發表於 17-7-18 17:41
我仔兩個月戒咗夜奶. 一直瞓得好好. 到五個半月就癲咗一晚醒幾次. 初初拍下佢都瞓返. 但似乎縱慣咗佢, 去到 ...

但我仔一醒左係會爬起身繼而坐係度...跟本唔可以唔理佢

大宅

winglll 發表於 17-7-18 18:03
但我仔一醒左係會爬起身繼而坐係度...跟本唔可以唔理佢

我個仔都係七個幾月,但未識自己坐起身(emoji)

我同老公都要返工,阿仔咁樣令我地做咗兩個月喪屍⋯

初初我地都有俾奶嘴,直頭唔拔走,佢一瞓冧就跌出黎。但到後期一跌出黎就喊...

我試過俾佢咬紗巾,咁就無咁易跌出黎,同我諗紗巾應該唔會有哨牙嘅問題吧⋯⋯(當然唔好塞紗巾入佢口塞到好似綁架咁,怕窒息)

不過你bb坐起身後會做啲咩令你唔可以唔理佢? 未識自己瞓返低?爬落床?

大宅

醒左俾奶咀又等 ...

我女都係7個多月,之前埋身人奶,好痴身,成日起身想埋身,戒左埋身用樽後,好湊好多,而家1晚只3點幾嗌1次,飲幾啖水訓返

大宅

醒左俾奶咀又等 ...

會唔會試下唔好用奶咀,等佢習慣自己訓,因為我地試過奶咀,一跌無左就叫

別墅

Cathythemom 發表於 17-7-18 18:29

我個仔都係七個幾月,但未識自己坐起身(emoji)

佢有時啜奶咁啜到好緊,拎都拎唔到出黎,因為唔想佢長時間食住奶咀訓

佢坐左起身會叫下喊下,然後周圍玩下嘅玩具,咬下張床咁囉

我未見過佢坐左起身會訓,就算勁眼訓都要我起身將佢訓平佢先會碌黎碌去再訓

因為我先生要返工,所以佢一起身嘈就要制些佢,我都想由得佢嘈完就訓返,但我先生好醒訓,少少聲都醒,一醒就好難訓返

別墅

AgnesChanChan 發表於 17-7-18 18:51
我女都係7個多月,之前埋身人奶,好痴身,成日起身想埋身,戒左埋身用樽後,好湊好多,而家1晚只3點幾嗌1 ...

我冇埋身所以唔關事

別墅

AgnesChanChan 發表於 17-7-18 18:52
會唔會試下唔好用奶咀,等佢習慣自己訓,因為我地試過奶咀,一跌無左就叫
...

我先生要返工,我唔想bb嘈搞到佢冇教好訓
其實我都知由得佢嘈下喊下就冇野,但情況唔容許佢晚晚喊唔知喊到幾時
咁樣我先生會冇精神返工,又要揸車,冇精神好危險

大宅

winglll 發表於 17-7-18 19:02
我先生要返工,我唔想bb嘈搞到佢冇教好訓
其實我都知由得佢嘈下喊下就冇野,但情況唔容許佢晚晚喊唔知 ...

我地都係,一家八口tim,佢一叫我就抱起,抱抱下佢就訓返,有時就要飲下水,細d時都試過1個鐘起1次,但堅持唔俾佢埋身,淨抱,慢慢就戒埋夜奶

複式洋房

我前嗰排都係咁,有一星期每晚三四點大喊....有晚仲每兩個鐘叫一次,要抱先得,可能出牙?

別墅

AgnesChanChan 發表於 17-7-18 19:13
我地都係,一家八口tim,佢一叫我就抱起,抱抱下佢就訓返,有時就要飲下水,細d時都試過1個鐘起1次,但堅 ...

唔想抱呀,習慣左抱仲大獲...之前諗住少啲食奶咀所以抱多左訓
點知一抱就最少15分鐘,2x磅都咪話唔攰

別墅

empressbo 發表於 17-7-18 19:28
我前嗰排都係咁,有一星期每晚三四點大喊....有晚仲每兩個鐘叫一次,要抱先得,可能出牙?
...

你b幾大呀?佢喊就抱冇食奶咀?

首頁

尾頁

跳至