家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

打算買 普通房 (因budget有限),但想搞清楚以下2個疑問:

AX_ 話,如果普通病房爆房要upgrade,只需自己俾返 房既差價,其餘項目「一定claim得到」,爆額都有 80% cover,加埋 住院現金,根本吾怕upgrade要貼錢。
《《 請問,有冇人知道係吾係真?
(睇曬條款都吾覺有覺呢part)

另外,睇左朋友既保單,P記 同埋 M記,遇到由 普通病房upgrade左 既情況, 爆額所claim既 80% 仲要再打番5折, 例如: 爆額10000,本身自己俾$2000,公司俾$8000,由於係upgrade左病房,公司只會俾$8000 入面既一半,即$4000;
《《 請問,我有冇理解錯?
(因為問番朋友,佢都吾清楚)

希望有人解答到我,謝謝。

大宅

品琪 發表於 17-9-3 02:45
打算買 普通房 (因budget有限),但想搞清楚以下2個疑問:

AX_ 話,如果普通病房爆房要upgrade,只需自己 ...

Axa 邊個plan
可以直接打去cs 問最清楚
但Upgrade得, 除左房價外, 其他收費都會貴好多
你買大房plan保障額一定唔夠, 實爆到7彩
除非係小型手術都還可以,但住果1日半私比多千幾2千,值嗎?而 中型以上, 就算有額外80%, 當唔洗打5折,你都起碼要貼幾千至幾萬出黎

一係所有野選擇住大房就ok
一係直接買半私以上既plan

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 17-9-3 06:52
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

咁其實大力兄係建議買bupa 定唔買保險?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天之驕子 發表於 17-9-3 09:23
咁其實大力兄係建議買bupa 定唔買保險?

如果硬要買醫保,就買保柏~

我全家從來都沒有買,祗係努力儲蓄,使能有充分能力,應付未來需要~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

AX_ 話,如果普通病房爆房要upgrade,只需自己 ...

住高左一級房,張單賠償要打折都係慣常做法,你要打去 CS 問清楚啊。小朋友可以而家買半私家房先,到佢大個左,想慳啲保費,就 downgrade 返做大房 plan。你係有權 downgrade 架,你問下 agent / CS 確定一下。

禁止訪問

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

今日升定跌 發表於 17-9-3 14:00
係,
冇升級遞減機制既係得兩間 - 藍A & 美萬
用意係可以夾埋團體醫療入半私家房.

吾該曬。

係,一言難盡,冇識朋友做保險都係其中一個問題。

打上去hotline ,有派agent quote proposal俾我, 個個 吾係力sale 人壽 就sale 教育基金。 但我明明最想買 醫療。 同埋之前有一份準備簽,個agent 放左我2次飛機,搞到我又對果間公司冇好感,又要重新搵過。

今次的起心肝想簽AX_,個agent仲新手過我,問d答d,對份計劃又吾熟,淨係話有事搵佢入院一定得。 你話,咁樣有冇信心跟佢買。

大宅

meek 發表於 17-9-3 11:31
住高左一級房,張單賠償要打折都係慣常做法,你要打去 CS 問清楚啊。小朋友可以而家買半私家房先,到佢大 ...

岩,為免爆數自己嘔曬血,買半私家穩陣d。係第二度慳錢算。

大宅

天之驕子 發表於 17-9-3 06:31

Axa 邊個plan

明白。吾該曬。

禁止訪問

侯爵府

小朋友買一定要半私家, 大房好多時爆, 要轉半私家, 就算普通級別連埋80%, 都一定唔夠cover半私家房, 反而你買個半私家, 可以住大房, 或半私家.

大宅

我都是買保柏互通保,2大1B覺得保費合理,有興趣可Pm我,因為有相熟保柏同事可以詳細解釋保障內容比你知。

大宅

如果係小朋友, 最好買醫療+危疾。現在危疾多數供10-25年,年紀越細保費仲越平喎!

洋房

我就比較傳統,始終都係有agent + cs 好d。但樓主講得啱,搵個信得過的agent好緊要。我都成日打去問我agent意見,我覺得久巨都幾pro, 有需要可以pm俾你。初次見面佢會兩個agent一齊見客,俾足信心客人。

可以睇下網上有關 bupa 的 posts:
https://lihkg.com/thread/249609/page/1
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20161225/56090114

伯爵府

買保險無非是想攞著數,不要高估自己能力,保險公司有世界最頂尖的精算師

民房

回覆 品琪 的帖子

我是在AX_做的, 你BB的那個醫療,我應該猜到是邊個產品
"爆額都有 80% cover"是叫「額外醫療附加保障」,
要睇下你買既住院係包每日病房費係幾多
如果你買標準級別 住房$800/日 一般大房都夠

大宅

睇你住邊區, 如果住沙田大圍,入仁安普通房plan一定爆。
我仔入親都爆額。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

開心吸收勳章

mnm09 發表於 17-10-18 23:10
我就比較傳統,始終都係有agent + cs 好d。但樓主講得啱,搵個信得過的agent好緊要。我都成日打去問我agent ...

老實講,間間保險公司都有佢哋嘅條款,唔會有一間係完美嘅,AIA之前咪又係有好多人話入院照胃鏡唔賠。最緊要買嘅時候知自己買緊咩,有咩係包有咩唔包。唔好咩都靠個agent,買嗰陣佢都唔會逐句條款同你講啦,到時claim唔到慘嗰個又唔係佢。

首頁

尾頁

跳至