自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我公公94歲,最近身體忽然衰退得好快。我即刻買機票返去睇佢,但佢已經好虛弱,連坐起身都做唔到...雖然佢頭腦仲好清晰,我問佢知唔知我係邊個,佢會答我梗知啦,我個心肝寶貝吖嘛。我真係好後悔之前唔多啲返香港...就算我老公之前問我返唔返去行下,我會話唔返啦,不如去旅行啦,反正年尾都一定會返
。點解我一路都咁理所當然認為佢地會一直喺我身邊,我細個果陣佢可以無條件為我付出,到宜家我連陪佢多啲都無做到。
各位,真係要多啲陪下家人,唔好好似我咁宜家淨係可以後悔...

prettypretty818    發表於 17-9-19 14:03

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

AppleDeeDee 發表於 17-9-19 10:59
我公公94歲,最近身體忽然衰退得好快。我即刻買機票返去睇佢,但佢已經好虛弱,連坐起身都做唔到...雖然佢 ...
起碼都叫見到面, 比個D最後一面都見唔到已好好多了
內疚完就要向前望

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我都有個婆婆最近身體欠佳,我一有假期都返去睇她,我都係從細她湊我大~真的系當我心肝寶貝~有點傷感~

翡翠宮

唔好再內疚喇,依家返咗黎就陪佢多d,佢想食咩你都親自整比佢食,多d同佢傾計啦,等佢開心吓,你可能係佢既靈丹妙藥都唔定呢.

珍珠宮

我公公94歲,最近身體忽然衰退得好快。我即刻買機票返去睇佢,但佢已經好虛弱,連坐起身都做唔到...雖然佢 ...

感同身受

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公公都係上個月走左。
佢走嗰日係星期一晚,就上一個星期六我媽仲問我返唔返去公公屋企食飯。我仲嫌話唔返喇,想出街食。。
跟住隔幾日就收到我媽電話。。。
事後真係覺得自己好衰女。。。點解唔返去呢?而家永遠都見唔到喇
身邊既人既存在非必然,真係要珍惜。。

男爵府

sakesakee 發表於 17-9-19 11:33
我公公都係上個月走左。
佢走嗰日係星期一晚,就上一個星期六我媽仲問我返唔返去公公屋企食飯。我仲嫌話唔 ...

係...
好嬲自己連呢啲咁簡單嘅道理都唔明

男爵府

回覆樓主:

加油

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

心酸
ToBy GiNNy VinCent

伯爵府

回覆樓主:

既然仲見到,唔好飛走住,珍惜當下

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我幾個阿姨姨丈,各散東西,今年我決定同媽媽去外地探佢地一次。
我都同我老公講,今次應該係最後一次了,老人家身體只會越走越差,遠行不易,以後未必可以再抽到時間再見面了。
可以聚聚,還是讓佢地聚聚吧。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

佢認到你又可以同你傾計,就要現在好好珍惜,話晒90多歲老人,現在還來得及珍惜

公爵府

與其內疚,不如多加珍惜!你仲有機會呀

男爵府

回覆樓主:

呢種情境和後悔感覺我都試過一次, 之後那後悔感仲吾會除時間消失, 年紀越大, 感覺越強, 有時偷偷想起, 都會覺得傷心。
所以要珍惜眼前人,無論親人, 朋友都係, 就算大家相見時有吵鬧, 但都係一種緣份, 一種回憶。

複式洋房

好明白樓主嘅心情!尤其喺睇住老人家一日比一日虛弱嘅時候,自己就仲加後悔當初冇把握時間同佢相處。但樓主唔好忘記,值得慶幸嘅喺你仲有機會陪你公公行埋人生最後一段路。所以唔好比內疚感填滿你個人,我諗你公公都唔想見到你咁樣。依加可以做嘅,只有收拾負面心情,比公公見到你幸福開心嘅一面。

大宅

回覆樓主:

係人都知的道理,但未親身感受係唔會明同珍惜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

見到佢時佢仲清醒已好好,米再自責,現在陪佢耐d。

珍珠宮

我婆走左好多年都重好掛住佢,佢带大我地幾姐妹,惡得來好錫我地,尼D就系親情

首頁

尾頁

跳至