自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知係邊到講先岩,屈住真係好唔開心!

我小朋友返學第一日已經比助理老師投訴,話佢大膽同打同學仔。之後既接送,助理老師就再無同我溝通過(但我見佢有主動同其他家長傾幾,仲有班主任同我講我小朋友已經無打人,只係仲未好識守規矩)我本來都無特別上心,但今日...

我入左課室接小朋友,已經一齊拖住走出課室諗住走,但點知佢見到有件玩具反轉左,申手拎起件玩具(因為佢拎接住就反轉件玩具放底,所以我覺得佢係想幫忙反返轉件玩具者),但原來玩具入面放左啲lego係到,lego就跌左落地下,跟住我就聽到助理老師講:嘩XX(我小朋友個名)你咁嫁~語氣聽起上黎令我覺得,我小朋友做左件好錯既事。
我聽完好唔開心,雖然我自己做媽媽既都心知小朋友係仲未好識合作,但我自問已經日日提醒佢,而我都覺得其實佢係有進步既,但個位老師咁講,令我又sad又有啲嬲。

其實,係唔係我太小氣?開左學只係一個月,我再唔係好識面對佢喇~!

小朋友只係讀緊N班(emoji)

男爵府

回覆樓主

個老師好冇愛心同耐性

prettypretty818    發表於 17-9-25 20:08

子爵府

曾詩拉 發表於 17-9-25 14:01

我小朋友返學第一日已經比助理老師投訴,話佢大膽同打同學仔。之後 ...

我覺得你太緊張。。。

複式洋房

mykate 發表於 17-9-25 14:03
我覺得你太緊張。。。

我太緊張人地既睇法?定小朋友?

複式洋房

koalalee88 發表於 17-9-25 14:03
個老師好冇愛心同耐性

但身邊同學既家長都讚佢有愛心,只係我感覺唔到,覺得佢唔鍾意我小朋友,因為佢唔合作(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

咁講法,似得係助理老師的處事問題喎

侯爵府

醒目開學勳章

koalalee88 發表於 17-9-25 14:03
個老師好冇愛心同耐性

同感

珍珠宮

回覆樓主:

佢講: 你咁架~
我接小朋友時,會笑笑口同老師講: 佢想調返轉個玩具咋,我平時咁樣教「手尾」嘅。不過,輪盡啲囉。 (摸下仔仔) 下次要注意啦! 拜拜老師啦。

向老師表達出你都有意見,同埋小朋友會知父母有無保護自己的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆樓主:

我都認為老師冇愛心冇耐心!再觀察一段時間,有問題直接個同班主任傾。我有朋友都試過:小朋友剛K1,開學一個月都無,學校直程打電話俾家長勸退,咁我朋友就好嬲啦!呢D學校讀唔讀都罷!即刻同個仔轉校,係新學校讀到宜家K2了。

珍珠宮

回覆樓主

明白你諗乜,也不覺得你get錯

不過現實係
做老師未必一定係喜歡小朋友同有愛心、耐性
好多人當係一份薪高糧準既工咁返

尤其聽你描述,助理教師都有入班房教書
好多人都不甘於做助理教師的
因為工作量同正式教師差不多
但人工福利差好遠
咁既工作環境,唔成熟既人發洩落小朋友身上唔奇

或者你觀察多一排,睇下係咪特別針對你小朋友
之後你應該知要點做

珍珠宮

貓頭雀 發表於 17-9-25 14:11
佢講: 你咁架~
我接小朋友時,會笑笑口同老師講: 佢想調返轉個玩具咋,我平時咁樣教「手尾」嘅。不過 ...

連媽媽望住,個助教都咁唔客氣。背後時你估會點.....

我表達出自己唔係「無所謂」。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

曾詩拉 發表於 17-9-25 14:07

我太緊張人地既睇法?定小朋友?

Both.

可能我d 女讀比較嚴的學校,我覺得個老師唔算話佢。

另外,小朋友長大了,開始學校生活,要習慣面對唔同性格的人。
唔會個個老師都溫柔。
只要唔係大鬧,我自己接受到。

睇開啲,大人小孩的壓力都細啲。

luvkaka    發表於 17-9-25 14:43

水晶宮

我小朋友返學第一日已經比助理老師投訴,話佢大膽同打同學仔。之後 ...

唔鐘意有幾出奇? 你小朋友又會打人, 又多手, 放緊學媽媽拖住都仲手多多攪其他野。。

你可能覺得唔啱聽, 自己小朋友只係好心啫, 但結果的確係攪到玩具跌落地, 而且放學時間老師要留意好多野, 家長們又會問東問西的, 佢哋唔會留意到好多前因後果。。。

放鬆d, 小朋友只有自己父母先覺得係寶

珍珠宮

如果讀緊n班,我相信有好多小朋友都有你講嘅“打人“……所以你唔好諗多左啦……
同其他家長講嘢,你有冇主動同miss溝通下?

珍珠宮

對自己仔女容易諒解,也因為親而易包容,對別人稍不順就over-reacted .

人冇完美,多同老師助理姨姨溝通,有些人階級觀念重,去學校就只見校長主任,其實嬸嬸校工見到孩子問題行為更多,討教一下總有受益。

男爵府

我個小朋友初初返學都有甘情況,而且仲會咬人,所以家長要起到溝通作用,多D同老師傾下計,講下情況,講真,家教合作真系好重要,大家都想個小朋友好

子爵府

BK Milk勳章

tammy2008 發表於 17-9-25 14:24
唔鐘意有幾出奇? 你小朋友又會打人, 又多手, 放緊學媽媽拖住都仲手多多攪其他野。。

你可能覺得唔啱聽 ...

咁細個小朋友打人冇話啱唔啱,咁老師就可以唔鍾意佢啦?
我覺得係老師唔識教,冇愛心兼冇耐性
呢個年紀嘅小朋友打人係好正常個喎,睇吓大人點處理
利申,我女從來未打過人,仲試過比小朋友打

男爵府

我以為你講小學,得兩歲人仔咋,唔好太上心,你留意下k1轉唔轉校,如果讀得唔開心咪轉校羅

複式洋房

ELSA_LI 發表於 17-9-25 14:39
我個小朋友初初返學都有甘情況,而且仲會咬人,所以家長要起到溝通作用,多D同老師傾下計,講下情況,講真 ...

其實我有主動關心小朋友返學情況,班主任都有同我講有啲情況好左,但仲有啲要改善。我絕無一面倒只保護自己小朋友!
我有反感,係因為感覺助教老師已經標籤左我小朋友。

子爵府

BK Milk勳章

曾詩拉 發表於 17-9-25 14:44
其實我有主動關心小朋友返學情況,班主任都有同我講有啲情況好左,但仲有啲要改善。我絕無一面倒只保護自 ...

個助教冇經驗,所以佢只能係一個助教

首頁

尾頁

跳至