親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問非本港出世,持香港身份證,曾經去過台灣,係咪都要比錢申請入台證架,因為試過上網申請,出生地點入咗大陸就唔批個申請

公爵府

回覆樓主:

如果非香港出世但永久居民,而又去過台灣,咁再次申請就唔使錢
你睇下有無搵啱網址??分好多個唔同申請架

別墅

sauNG 發表於 17-10-15 12:30
如果非香港出世但永久居民,而又去過台灣,咁再次申請就唔使錢
你睇下有無搵啱網址??分好多個唔同申請架
...

唔該哂 !我試下再揾。希望申請到架啦,唔係就麻煩

wcpcelia    發表於 17-10-16 10:07

公爵府

Wiling 發表於 17-10-15 12:49

幾時出發??其實去過再申請,好快出證,唔使太擔心

別墅

sauNG 發表於 17-10-15 13:25
幾時出發??其實去過再申請,好快出證,唔使太擔心

今個月尾就出發了,都無諗到會整唔到,唉!

公爵府

Wiling 發表於 17-10-15 13:26
今個月尾就出發了,都無諗到會整唔到,唉!

https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action
試下哩個網址,你系永久又去過台灣,同香港出世既香港居民申請程序一樣,即填即print出黎都可以

別墅

sauNG 發表於 17-10-15 13:33
https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action
試下 ...

我都係响呢度申請 ,但出生地點入大陸,佢就唔批,或者我明天打電話去問問先,唔該哂你吖!

大宅

睛靈勳章

我都想知,問到請告知,謝謝

別墅

coco118 發表於 17-10-15 15:00
我都想知,問到請告知,謝謝

好吖!

男爵府

回覆樓主:

有無填錯其他嘢?

我&家父今年6月無問題啊(HKSAR護照又之前去過台灣)

有無用其他護照出入過台灣?

別墅

心大心細 發表於 17-10-15 16:30
有無填錯其他嘢?

我&家父今年6月無問題啊(HKSAR護照又之前去過台灣)

應該無吖,唔知會唔會同佢上一次太耐之前有關呢,好似係97年前嘅事

男爵府

Wiling 發表於 17-10-15 12:49

現在非香港出生的永久居民都可以 online 申請,最緊要 scan 好资料: ID card, passport, 回鄉証,相片.
入齊资料第二天就批,online credit card 比錢 (NT ~600),二天內搅掂.
即或资料不齊,馬上補,第二天又批。Print 入台証出來,不難。

wcpcelia    發表於 17-10-16 10:08

男爵府

Wiling 發表於 17-10-15 18:39
應該無吖,唔知會唔會同佢上一次太耐之前有關呢,好似係97年前嘅事

家父都係上一次97年前去的,今年6月係廿幾年後的啦,完全無問題

咁…如果唔得,可能當未去過,用另一個網交費申請?

別墅

心大心細 發表於 17-10-15 21:08
家父都係上一次97年前去的,今年6月係廿幾年後的啦,完全無問題

咁…如果唔得,可能當未去過,用另一個網 ...

我都唔知點解,明天打去問下,再update大家

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Wiling 發表於 17-10-15 21:20
我都唔知點解,明天打去問下,再update大家

https://topick.hket.com/article/1657519/%E9%9D%9E%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%87%BA%E7%94%9F%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E6%B0%B8%E4%B9%85%E5%B1%85%E6%B0%91%E5%8D%B3%E6%97%A5%E8%B5%B7%E5%8F%AF%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E8%BE%A6%E5%8F%B0%E8%AD%89

新安排..... 都係網上申請... 不過要用呢條 link
可透過「境外人士線上申辦系統」申辦網絡入台證呢個係比非在港出人士申請...

https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao

別墅

catjeffcat 發表於 17-10-16 09:01
https://topick.hket.com/article/1657519/%E9%9D%9E%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%87%BA%E7%94%9F%E6%B8%AF%E6%B ...

咁即係曾經去過台灣,但非香港出生嘅要比錢申請??

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Wiling 發表於 17-10-16 09:17
咁即係曾經去過台灣,但非香港出生嘅要比錢申請??
以前去過就唔使再比錢....

別墅

回覆樓主:

update下大家,頭先上力寶中心問咗,佢話因為個出生日期問題,所以今次上網做唔到。
佢話因為身份證上無月日嘅人,台灣依家要求入哂7月1日,所以就算曾經去過台灣都對唔到啲資料(因為通常都係入1月1架嘛)。佢話要上網比錢做一次,資料更新咗,之後再去台灣就可以免費上網做了。

大宅

死啦, 我3日後就去, 阿媽果張要申請過, 可以點整呀~

別墅

vickiling 發表於 17-10-16 16:08
死啦, 我3日後就去, 阿媽果張要申請過, 可以點整呀~

點解咁講?要申請過嘅意思係乜?

首頁

尾頁

跳至