1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好攰了,好洩,無時停,倒亂,發皮氣,鬧打講道理都做過,打佢雖然會驚然後停止一陣,但好快仍然會重複再做挑釁我!
講道理佢就一尾扭,完全吾想聽我講野!
我仲有咩方法,好辛苦,請問各jm可以分享下點教小朋友?

大宅

回覆樓主

我個仔都係一樣,非常好動,佢唔係曳,係無事停,除左訓覺時間我可以休息下,佢一醒就要提高警惕睇住佢,我都懷疑佢係嘛多動症
我鬧佢打佢手手或屁屁,佢完全唔當一回事,唔怕痛,又唔會喊,出街完全唔比拖手行,成個人非常激動又興奮,係商場或者街度跑來跑去,所以我自己一個人帶佢出街都要綁佢係bb車度唔比佢落地行。
乜方式都試過,道理講到口水都乾了,佢都係聽唔入耳,唯有等佢再大d比較懂事之後睇會唔會好d

男爵府

回覆樓主:

下星期兩歲,我選擇由佢,唔打少鬧,但爸爸成日鬧同講道理,但都唔會打
而家唔順佢意就喊,唔理佢一陣就收聲,收聲再講下道理,喺街就講下其他扯開話題,暫時都還可以

大宅

jaemiya 發表於 17-10-21 22:53
我個仔都係一樣,非常好動,佢唔係曳,係無事停,除左訓覺時間我可以休息下,佢一醒就要提高警惕睇住佢,我 ...

咁你仔見到陌生人或吾熟既人會點?
我仔見到陌生人同吾熟既人會吾敢講野,黎梗interview 都吾知點算!
又吾聽人講野,又吾同人講野

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Tszyinggggg 發表於 17-10-23 00:27

冷靜罰企唔好打(我都曾經打過冇用,我果個仲要打完唔喊硬頸),兩歲罰企由2分鐘開始計時,唔得就5分鐘,企既時候熄電視,手仔唔准佢周圍摸,同由佢唔喊開始計時,初初佢會走,一定捉實企係度唔比佢走,之後佢可能喊,你同佢講點解要罰,罰完再講道理,慢慢幾次就會有效果,同次次罰企要一個位,如果係街就同佢揾棟墻罰企,同唔洗大聲鬧,不過要堅持罰完先玩得,慢慢你會見到佢聽教的的,同返學會乖的,返咗個幾月N真係見到乖咗同聽教咗

大宅

kikimiss 發表於 17-10-23 00:53
冷靜罰企唔好打(我都曾經打過冇用,我果個仲要打完唔喊硬頸),兩歲罰企由2分鐘開始計時,唔得就5分鐘, ...

罰企時會吾會lur 地

大宅

Tszyinggggg 發表於 17-10-23 00:27

佢唔怕生保,見到陌生人有時都會主動打招呼,同唔識嘅小朋友都可以一起玩
但係來緊嘅k1面試我都好擔心,因為佢唔係幾識講嘢,又坐唔定

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Tszyinggggg 發表於 17-10-23 01:09
罰企時會吾會lur 地

會,捉住罰企

大宅

kikimiss 發表於 17-10-23 12:28
會,捉住罰企

我小朋友又係好硬勁打都吾知痛,唯有試下你方法一

大宅

回覆樓主:

我囡下個月兩歲,喱期日日都燥底成日發皮四,又勁硬頸,唔鐘意就掉嘢,拍佢手仔就尖叫喊,喱排出街唔肯行or 唔肯走就會lur地,扯極佢起身都係發軟蹄……唉~講道理覺得佢未明,返學前班唔首規矩周圍走。如果係屋企發皮氣爸爸就會困佢入房由佢喊,喊完再講道理……我都想知要點至好

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主

要適當罰下

別墅

回覆樓主

我都想知有咩方法

伯爵府

回覆樓主

近兩歲真係好惡搞,明明乖咗啲又變返係咁扭

男爵府

菠蘿小矇朱 發表於 17-10-23 12:55
我囡下個月兩歲,喱期日日都燥底成日發皮四,又勁硬頸,唔鐘意就掉嘢,拍佢手仔就尖叫喊,喱排出街唔肯行or ...
我個女就快兩歲, 都試過lur地唔肯行、扭抱、有時唔知扭乜, 我試過幾次我踎低淨係望住佢同佢講野但唔掂佢(有時商場人唔多我直情坐落地下), 我同佢講佢咁樣做好醜怪, 不過媽咪唔怕醜, 陪你坐到你肯走為止, 宜家我個女好少咁樣扭計, 不過爸爸、婆婆成日心軟, 佢地在場個女就會蝦佢地. 係屋企lur地仲易, 我同老公都當睇唔到, 各自做各自既野, 佢扭到咁上下冷靜d, 我地攞零食或玩具出黎就搞掂. 我個女越大越識扭計, 仲好識揀人黎蝦.............. 有時我都俾佢搞到好頭痛................

複式洋房

回覆樓主

真係每刻都要鬥智鬥力,放玩具落口要同佢講食一件掉一件; 出街唔肯行要同佢講bb先要抱,咁佢話自己係bb, 就要話bb就無得食餅餅; 食飯食到成地都係就要話蟲蟲會出嚟食你d嘢; 唔肯刷牙就攞本佢鍾意故事書俾佢睇姐姐d牙係白白都係因為刷牙..... 我自己唔buy打,每件事都要想辦法講贏佢.... 28個月男仔Terrible Two,有時都慶幸自己要返工唔使成日對住佢。

洋房

回覆樓主

我都同意越打佢會越反叛,用一個死角位,唔會睇到電視既地方比佢罰企,然後用認真既態度同佢佢講咩唔啱,點解要罰,重點係要認真態度唔可以笑住講,等佢唔好以為你同佢玩緊

洋房

回覆樓主

打完佢,佢都唔明點解會比人打,只會驚同怕,到第日返學覺得有咩唔順佢意佢都有機會出手打人,其實小朋友都係一張白紙出黎,爸爸媽媽就係佢哋既學習對象!

複式洋房

可以試吓唔睬佢,等佢知你嬲嬲,轉頭佢會知錯走來氹返你,到時你再心平氣和同佢講道理。

複式洋房

回覆樓主

會不會試試用獎勵法,做得好唔曳就獎!

男爵府

回覆樓主:

我係用利誘既,等爸爸同佢講完道理,就比粒糖佢立即收聲,同聽話咁做指令。。。

我係屋企佢扭我會叫佢做家務,做完比粒糖佢,佢會好乖咁揸住粒糖拖地 大約5分鐘佢就會叫我拆粒糖比佢吃,小朋友好快忘記左頭先扭既野,唔好係佢面前再提就可以

小朋友好易哄,有時1塊山渣餅已經夠佢開心1個鐘

首頁

尾頁

跳至