論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姐姐在我家做緊第一張約, 人工係min pay, 好滿意佢表現, 而家諗緊bonus點俾好。大家又係點架呢?

水晶宮

VivaSea 發表於 17-11-4 13:02
我姐姐在我家做緊第一張約, 人工係min pay, 好滿意佢表現, 而家諗緊bonus點俾好。大家又係點架呢?
...

在工人生日、聖誕、農曆年 比封大利佢。
唔需要 用 “bonus” 一字。頭家唔係公司, 冇盈利可分bonus 比家傭

wcpcelia    發表於 17-11-6 09:14

大宅

你地既大利是係幾錢左右? 一百、、幾百定過千蚊?

水晶宮

VivaSea 發表於 17-11-4 13:33
你地既大利是係幾錢左右? 一百、、幾百定過千蚊?

其實冇標準, 要視乎僱主習慣 及 何謂 '大' .
不過, 僱主要考慮埋比工人 '利是', 一年起碼有3次, 尤 其過年果封, 今年封呢個銀碼, 下年個工人就會對封利是有咁上下期望.

別墅

...

如果是我 應該會從$300~$500開始給。
農曆年、聖誕節、生日這三個時間發給她。

若有第二個約再慢慢加上去,一樣是這三個日子發。

洋房

新年封利是大封d就得,如果俾bonus,會唔會令到佢覺得應份得到,未必禁好。如果你續約我提議加少少人工留佢續約。

大宅

過年同生日俾利是...間中買一些小禮物俾工人.

大宅

...

我每月extra俾多$300,如果姐姐對小朋友,我俾得心甘情愿,好姐姐難請,用多少少希望留住人,我用返自己打工仔心態去諗

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

...

min pay. 第三張約啦,無bonus. 不過我去旅行會比佢放假,黎緊聖誕佢返菲無打算收佢機票錢,豪比佢

伯爵府

回覆樓主

姐組新到剛出糧比齊頭4400,因為都幾滿意,bonus 未知,會睇定啲先出,我都好想出bonus,即係證明佢做得好

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

沒有bonus, 送一張機票比佢聖誕節回家
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

我每月俾多$500, 姐姐一湊 2

男爵府

Min pay,上個月比咗$4000 bonus佢

男爵府

我半年一次

象牙宮

我姐姐在我家做緊第一張約, 人工係min pay, 好滿意佢表現, 而家諗緊bonus點俾好。大家又係點架呢? ...

你的那位好多優點? 說來听!
缺點?

一向跟足合同。怕引不必要麻煩。

my standard, 表現超越, 有 bonus。
執屋, 整結, 干淨, 自動, 勤快, 認真。自律性, 自覺性, 工作不需要叫就做。
不自我中心, 計較。合作, 不頂咀, 尊重雇主, 雇主家人, 能和老人相處。
做些窩心事。

表現普通。就無。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

純粹分享:好多姐姐唔鍾意聖誕返鄉下,因為要買好多禮物用好多錢。
(純粹分享咋)

伯爵府

回覆樓主:

我家姐姐聖誕節我送機票比佢佢唔要
佢話要買好多禮物

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-6 20:48
純粹分享:好多姐姐唔鍾意聖誕返鄉下,因為要買好多禮物用好多錢。
(純粹分享咋)
...

咁印傭, 佢地係咪無呢個煩惱呢?
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 333s 的帖子

我剛生左bb 十日, 姐姐工作量大左好多, 我見呢段時間佢好落力湊bb (都仍有做家務和買餸煮飯), 令我少左好多煩惱, 有時又好有心咁上網search湯水食譜想煲俾我地飲, 我覺得佢值得多過$4310。
不過今日我發現bb訓覺時俾紗巾蓋住左臉而姐姐無發覺, 同埋覺得佢同陪月有d唔夾 (兩個都好勝, 覺得自己做得好) , 所以我都係俾一封500利是佢好了 (原本諗俾一封定兩封500蚊利是)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Min pay! 不過新年、聖誕節、生日會比500-1000利是佢。

首頁

尾頁

跳至