跳至

首頁

尾頁

大宅

我開始幫囡囡留意緊幼稚園喇,因為想佢可以今年9月讀書嘛..
不過我囡囡係2009年8月30日先2歲,咁依家報會唔會唔收呢...
為左驚唔夠歲數讀書&揀學校既問題搞到頭都痛埋...
本來我都有諗過係咪唔應該咁早要佢返學,
但我覺得返學起碼都有其他小朋友陪下佢...
可以學下野同其他小朋友一齊...
咁媽咪們,你為你地既bb報幼稚園未呢???

大宅

報咗啦~
其實未決定係咪會讀, 但聽講今年D位好緊張(前年好多豬仔豬女出世), 咁就寧願俾多幾百蚊留位費當保險

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

未呀
我大女今年9月先返k1,難得有時間可以同細女單對單咁玩
我幾帶都唔會送佢返n1~
去playroom都有好多小朋友同佢玩啦
唔洗一定返學先有人陪嘅~

2歲返學我就覺得太早
遲d佢大個返都返到唔想返添~而家佢地仲細,梗係畀佢地玩多d啦~

大宅

好媽媽勳章

我已決定仔仔足3歲至會送佢返幼稚園...

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都想等3歲先俾阿仔返學, 就想讀我地樓下果間咋, 不過都有D驚驚地了, 怕到時真系好多人爭, 希望good luck 啦~

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都想等3歲先俾阿仔返學, 就想讀我地樓下果間咋, 不過都有D驚驚地了, 怕到時真系好多人爭, 希望good luck 啦~

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

請問你係咪講n1呀?已經留咗位啦!今年8月返學啦!因為唔想b女成日對住姐姐咁悶,等b女接觸多啲小朋友囉!
原帖由 icyling 於 09-2-22 04:41 發表
我開始幫囡囡留意緊幼稚園喇,因為想佢可以今年9月讀書嘛..
不過我囡囡係2009年8月30日先2歲,咁依家報會唔會唔收呢...
為左驚唔夠歲數讀書&揀學校既問題搞到頭都痛埋...
本來我都有諗過係咪唔應該咁早要佢返學,
但我 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係等囡囡3歲先讀K1,因想她玩多d!

別墅

上年以交留位費啦.今年8月返n1. 我都想3歲先返.但又想佢返學學多d 嘢. 出年面試k1時會有優勢嘛.

大宅

如果好彩K1同N1係同一間就不用煩

男爵府

甘3歲入學幾時要開始報名呀? 係咪今年9月?

大宅

I will also send my bb to N1 class (1/2 day) from Sep09. Mainly for socialization and learn a bit of discipline la. He can still take a nap at my parents' place in the afternoon and go to the playground for fun after school.

hi moon, yes ar, if you want to send your bb to K1 in Sep 2010, you should enroll this year. but each kindergarten's submission date might be different. so you better check with the ones on your target list.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今年10月,11月左右你會收到附近幼稚園嘅宣傳單張,會話畀你知開放日係幾時我上年呢個時間都開始留意附近嘅幼稚園畀我大女今年9月入讀。

有間我睇咗佢個環境,佢叫我留電話
開放日前打畀我。開放日嗰日先開始派表。
另一間就派咗表先,可以報咗名先。

開放日睇下間學校安排得好唔好,同d老師傾下佢地嘅課程。入讀嘅小朋友表現點(我仲問埋多唔多小朋友講普通話,老師話都幾多,仲有d混血兒入讀前只係識講英文,但一個月後就識中文...所以我揀咗呢間)

間間唔同,要留意呀!

大宅

我都唔諗住俾阿仔咁早返學,返左學,會好似大個仔左,hehe~(自己呃自己).其實我妹話返n班都係類似playgroup,只不過早左適應學校生活同個人有規律左,同埋話返n班既小朋友上k1時已識晒a-z,上k1堂時會冇乜心機.佢話多數都係冇人湊既,先會返n班.所以我都係等阿仔適合年齡先俾佢返學,最多都係間唔中返下playgroup算了.

大宅

同埋我諗住俾我仔讀我妹果間,唔知會唔會可以打尖呢?

大宅

其實我覺得第一次申請N1容易入,反而K1會多人爭.因為有兩間都收,但我決定去番哥哥的學校.

男爵府

原帖由 LOKLOK89 於 09-3-11 11:02 PM 發表
其實我覺得第一次申請N1容易入,反而K1會多人爭.因為有兩間都收,但我決定去番哥哥的學校.

LOKLOK89
我想問你仔仔間学校今學年有冇加左價?
我嗰間加左,今年唔知会唔会又加....

大宅

上年我知加咗價,但今年未知.希望唔會喇.哈哈不如轉校過來我果間做同學仔

男爵府

原帖由 LOKLOK89 於 09-3-12 01:56 AM 發表
上年我知加咗價,但今年未知.希望唔會喇.哈哈不如轉校過來我果間做同學仔

雖然e 間 真係幾金$,因為兩兄妹会一齊讀!
但因為好近屋企,同學校環境真係好正....又少學生(全校60人),連A,B,C 班n嘅老師都会有事知道仔仔上堂曳嘢!我同仔仔都好開心....
連我心儀左3年嘅幼稚園我都已決定放棄(交左留位費 )
http://www.hkcschild.edu.hk/ucmsns/

首頁

尾頁

跳至