0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

多種原因,開刀的我一心唸住餵全奶粉,但遭到不少身邊人的打擊,我知人奶的好處,但餵奶粉係罪咩?

大宅

回覆樓主

我一有左都揀左餵奶粉仲已經揀好食邊隻
到最後開完刀第2日個胸谷得好緊要
最後同老公一齊渣左黃金初乳比姑娘
之後係醫院都有渣少少出黎
到最後第3日食左熱浪之後就無再餵
番到屋企有谷照泵拎黎比呀女沖涼
之後無谷無泵就無奶嚕
身邊咪個個問仲咩唔餵人奶呀
餵人奶好的喎、餵人奶我個女無病過喎
有的人仲語重心長解釋一輪......
我心態、聽完就算、你理得我丫
我地個時咪又係乜都無咪又係禁樣大
每個人都有自己湊既方法
點解要我跟你地姐、痴痴地
聽完就算啦

別墅

Junjuncheung 發表於 17-11-10 18:46
我一有左都揀左餵奶粉仲已經揀好食邊隻
到最後開完刀第2日個胸谷得好緊要
最後同老公一齊渣左黃金初乳比姑 ...

餵人奶係好,但好多媽媽都因為個人原因餵唔到,我成日覺得d 人就係咁多口。唔洗你湊,唔洗你熬夜梗係口響

珍珠宮

回覆樓主

唔使比自己咁大壓力,懶理其他人講咩,人奶媽媽係辛苦好多,都唔使其他人湊肯定咁講。

別墅

回覆樓主

我都係餵全奶粉,得到家人朋友支持。本身都想餵人奶,因b面黃同體重下降,加上自己壓力下,出院已轉了全奶粉了。你唔好理人點話你,餵全奶粉都唔係唔好,自己唔好怪責自己,我成日都咁同自己講,在b成長階段有好多野都可以畀番好既野佢⋯

大宅

christinechloe 發表於 17-11-10 23:12
餵人奶係好,但好多媽媽都因為個人原因餵唔到,我成日覺得d 人就係咁多口。唔洗你湊,唔洗你熬夜梗係口響
...

我一念到半夜又要餵奶又要泵奶一個人點做到禁多野
唔通下下叫老公起身咩、你估真係唔使搵食咩
個女喊都唔知做得邊樣

男爵府

唔洗理人講咩

子爵府

回覆樓主:

冇問題呀,bb食人奶定奶粉都可以健康成長!

公爵府

qq6a 發表於 17-11-10 18:16
多種原因,開刀的我一心唸住餵全奶粉,但遭到不少身邊人的打擊,我知人奶的好處,但餵奶粉係罪咩?:naughty ...

人地有人地講,你想全奶粉咪全奶粉囉
加油呀,媽媽!

大宅

15週年勳章

回覆樓主

我都係全奶粉,由陀b個刻巳無想過餵人奶。
人奶/奶粉各有各好,自己覺得無問題就得啦
自己bb自己話事,唔需要理人點講,亦唔需要輪到外人來俾意見。

複式洋房

回覆樓主:

吾使裡人哋怎講,我女全奶粉咪又係健健康康,大大隻隻,就來兩歲,睇醫生吾多過六次,來緊第二胎都會試下喂人奶,吾得就喂返奶粉……最緊要媽媽冇壓力

洋房

Maychu820 發表於 17-11-11 02:17
我都係餵全奶粉,得到家人朋友支持。本身都想餵人奶,因b面黃同體重下降,加上自己壓力下,出院已轉了全奶 ...

我都係因為bb出左世3日,自己又冇奶水,而bb既體重又下降得太嚴重所以餵返全奶粉。
其實真係唔明d 人講到餵人奶就係至高無上咁 聽到就煩。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

而家d人就係咁架,覺得你唔餵人奶真係好似有罪咁

別墅

MacySuen1120 發表於 17-11-15 14:49

我都係因為bb出左世3日,自己又冇奶水,而bb既體重又 ...

唔好理人點講,我們做人媽媽的係會畀最好既野自己仔女,人奶畀唔到,之後既野畀番就得。
唔好畀人講既野影響心情,因揍bb已損耗好多精神。加油!

別墅

Junjuncheung 發表於 17-11-11 08:28
我一念到半夜又要餵奶又要泵奶一個人點做到禁多野
唔通下下叫老公起身咩、你估真係唔使搵食咩
個女喊都唔 ...

我就係咁

大宅

想生BB熱投

多種原因,開刀的我一心唸住餵全奶粉,但遭到不少身邊人的打擊,我知人奶的好處,但餵奶粉係罪咩?:naughty ...

唔使太上心,人地講聽完咪算囉,我個仔由出世一星期後我就冇餵人奶,食奶粉大,因為人人體質都唔同,唔好太介懷

大宅

MommyPanel勳章

回覆 beanbeta 的帖子

我都係咁,老公唔會半夜起身幫手,始終佢要返工,所以好怕泵緊奶bb扭計或撞正bb食奶,都唔知做邊樣先,所以唔駛再泵奶真係好好多但同健康院姑娘話我轉返bb全奶粉,d姑娘係咁問點解,口講話餵奶粉其實無問題,但之後又講返一千句餵人奶有咩好,再話小心d bb會易病,真係嚇人咩!

別墅

miffy82000 發表於 17-11-16 13:35
回覆 beanbeta 的帖子

我都係咁,老公唔會半夜起身幫手,始終佢要返工,所以好怕泵緊奶bb扭計或撞正bb食奶 ...

滿月的時候,我試過一晚自己單獨湊,感覺要崩潰
自己唔熟手,熱奶飲奶加掃風加換片再安撫就要成個半鐘,自己泵奶由準備到完成最快都半個鐘。全部搞掂就又快到佢飲奶時間,根本唔敢躺下訓覺⋯⋯壓力大到想喊出黎。
第二日仲因為訓唔好加壓力大連奶都少佐⋯

複式洋房

我個仔突然有事,醫生講要我即係開刀生 … 一出世我仔入左燈箱 …見都未見過仔一面 …之後醫生話我仔晤食得人奶 … 我都比人講 …點解晤比人奶他吃 … 我自己晤理會,都一直比全奶粉 … 最重要老公支持同家人支持就夠 !我已經好開心 …仔仔食奶粉大 …好健康活潑 !所以我覺得晤洗理人講咩 …最重要屋企人同老公支持你咪夠 !加油新手媽媽 !

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至