自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔好意思,借個位來發洩一吓,頗長:事原上星期六,帶同一老二大二小供五人到呢間酒店餐廳食自助晚餐,中途有職員話要找數先,ok, 無問題,佢攞咗張單來係$2500,我心唸:点解咁貴嘅? 個職員指住我個囡話佢十二歲,要比成人價。我話我個囡係十一歲,邊個同你講佢十二歲?! 就算我個囡十二歲成人價都無可能收二仟五佰蚊。然後個職員話我有三大倆小一老人家,我叫佢睇清楚D,係倆大,唔係三大wor。叫佢返去check清楚張單,而我自己又計一次,我有員工價,結果係$1150,同佢計$2500差得太遠嘞。
跟住第二次攞張單來,仍然係$2500,我叫佢計比我睇,佢計極都計唔到,咁我就話:不如我計番比你睇吖。。。。計完$1150, 佢 o 哂咀,又攞番去再check. 我已經嬲咗。。。。
第三次攞單來,終於今次啱嘞,我問佢点解差咁遠,佢就話收銀計錯數。
食完,走嘞,我問收銀處,條數点樣計,錯到離哂譜,佢話唔係佢計,係計數嗰個high錯制。。。。各位姊妹信唔信? 真係好amazing 囉,連續兩次high 到都係2500蚊,我唔接受呢個理由囉。。。。。佢仲唔禮貌咁話,如果計到知道收多咗會比番我。佢仲話佢哋係好小心check 單嘅,我話小心都check 成咁,希望佢哋以後會更小心check 單囉,我亦唔想信佢哋會遂張單遂個 item 去 check 囉,况且check 到收多咗比番我,唔係應該嘅咩?! 事實上佢哋已經連績咁犯上同樣嘅錯嘞。。。。我book 檯食自助餐係慶祝我囡18号生日,点知個職員16号已經當亞囡十二歲要收成人價,同埋佢憑咩認為我囡十二歲呢? 條數仲要錯到離哂大譜。今個慶祝已經變成唔開心嘞。。。。。。。
各位以後去食嘢,記得check 單呀!
P.S. 我全程都無大聲或者鬧佢
唔好意思,呻完

sonet    發表於 17-12-28 17:07

男爵府

Cherry06 發表於 17-12-27 17:20
唔好意思,借個位來發洩一吓,頗長:事原上星期六,帶同一老二大二小供五人到呢間酒店餐廳食自助晚餐,中途 ...

餐廳好離譜

伯爵府

回覆樓主:

所以我習慣check單,話我老土都係咁話。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

依家出去食飯一定會check單!

子爵府

babyf 發表於 17-12-27 21:18
所以我習慣check單,話我老土都係咁話。
check單正常,好多地方都收多钱。
心盲最可怕。

男爵府

回覆樓主

由佢見到你計左,到佢o嘴,唔知點解我覺得佢地有心計錯

男爵府

好離譜!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思,借個位來發洩一吓,頗長:事原上星期六,帶同一老二大二小供五人到呢間酒店餐廳食自助晚餐,中途 ...

己經收返啱既價錢,興祝生日又咁開心,唔好火了,忘記吧。經過今次,佢地會更小心的了,全靠你咁耐心咁教佢呢~

不過,我食過呢間buffet早餐,發誓即使以後冇得食buffet,都唔會再去,太唔惦了~~

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

所以我習慣check單

子爵府

收多成倍佢地都好狠死啫

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

最後佢哋收你個女大人定小童價?

男爵府

check單正常呀.

侯爵府

收多了員工有so ?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

琥珀宮

單係一定要CHECK,太多依D計錯數事件

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

食野買野都要 check單
感激遇上你~

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

真是要check單睇清楚,我去稻X邊問分店唔講,張單打我食100個白飯

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我兩人食飯收我22個茶位
幾驚佢見到我見唔到嘅人

珍珠宮

psac 發表於 17-12-28 15:29
我兩人食飯收我22個茶位
幾驚佢見到我見唔到嘅人

水晶宮

回覆樓主:

張單最後都改番啱, 臨走時仲捉住個收银来質問, 冇必要!

大女計11歲或12歲, 你一開始有冇比身份證人地睇? 如冇, 人地憑外表計佢12歲, 有錯唔出奇。隔離舖個十歲女, 比我计, 我當佢18歲成人添呀!

伯爵府

係 同我上次去差唔多

首頁

尾頁

跳至