懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

聽朝開刀, 今晚就入定院,book左五日四夜的四人房package , 但聽日才開始計第一日, 今晚是免費的。

今晚好好彩計埋我只有兩個媽媽入院, 四人房有兩個廁所, 夠哂一人一個, 不過只有一個廁所有浴室。

入院會送網褲,床墊,牙刷,施巴沖涼液,毛巾,紙巾等等, 自己只需要帶訓覺衫,拖鞋和自己的護膚品。

娛樂方面, 有個可活動的私人電視, 可以上網,有keybroad, 另外wifi 任用啦~

膳食方面, package只包早餐, 家人可以帶野比你食, 或者在醫院飯堂買, 暫時睇過menu 價錢都好合理, 過兩日食過再同大家講下好唔好食(emoji)

聽朝0930開刀, 0830就入手術室, 老公陪產(要額外收$1071)要830前到逹。

聽日再同大家update(emoji)

男爵府

開心吸收勳章

natp18 發表於 18-1-3 22:30
聽朝開刀, 今晚就入定院,book左五日四夜的四人房package , 但聽日才開始計第一日, 今晚是免費的。

今 ...

我叫過醫院d餐,雖然清淡但仍然好味

別墅

回覆樓主

祝一切順利!
我都會揀聖保祿,希望順產,留毛等你好消息!

複式洋房

natp18 發表於 18-1-3 22:30

今 ...

請問成個package收幾錢?包啲咩?

別墅

回覆樓主

更新 4Jan

今朝0830就換左手術袍, 麻醉師陳醫生好好人, 可能我個樣好緊張, 不停咁安慰我! 打針時我需要曲埋自己好似個bb咁、 一下就入到支針, 唔係好痛, 手勢好好!

打完麻醉針, 大約三十秒下半身就已經無哂感覺, 連產科醫生劏緊我都唔知XD

Bb大約15min就拎左出來, 姑娘會幫佢沖涼再包好比我地影全家幅先。

之後聯針搞左大半小時, 其間聽到佢地講血管, 又好緊張咁講吸走佢, 要快等等字眼, 搞到我都驚埋一份, 好在最後無事

手術後我因為血壓低(其實一直都偏低的) 所以就觀察左成兩粒鐘先比我落返病房

之後1pm左右, 姑娘推bb 入來, 已經食左第一餐奶, 因為我未有咁快有奶, 所以一早同姑娘講定餵咩奶粉 ($170一日) 。
3pm 餵奶時間,又推入來比我埋身試一試, 雖然無奶, 但比佢吸下,練習下都好

7-8pm係親子時間, 老公可以入去,姑娘教餵奶和掃風, 除左埋身餵個媽媽可以隨時入餵奶房, 其他時間老公/親人要抱bb, 就要等親子時間 , 或者指定餵奶時間(0800,1130,1530,1900) 叫姑娘推出來响病床上餵母乳, 老公先可以抱到bb.

別墅

natp18 發表於 18-1-4 21:50
更新 4Jan

今朝0830就換左手術袍, 麻醉師陳醫生好好人, 可能我個樣好緊張, 不停咁安慰我! 打針時我需 ...

請問係咪每日都可推bb番床餵母乳?因3年前生大女只可去餵奶房,過幾個月生細b如果唔駛每次要行過去好似好好多喎

別墅

kirobaby 發表於 18-1-4 22:24
請問係咪每日都可推bb番床餵母乳?因3年前生大女只可去餵奶房,過幾個月生細b如果唔駛每次要行過去好似好 ...

推bb去你床位度就要跟醫院餵奶時間了, 但入餵奶房就anytime 都得

別墅

chucking 發表於 18-1-4 18:50
請問成個package收幾錢?包啲咩?

$18000五日四夜, 如果早上開刀,就前一晚入院而不另收費, 五日係由開刀果日開始計

價錢唔包所有醫生費,包括麻醉科,產科和兒科; 輸血, 藥物, bb奶粉都唔包

媽媽方面包早餐, 午晚就要叫飯堂或自行叫親友買比你食: 日用品基本上全包,一入院就會送床墊網褲和m巾, 只需要帶睡衣拖鞋,沖涼用毛巾(佢只有一條面巾送)護膚品

大宅

回覆 natp18 的帖子

$18000 咁平?我以為私家生b起碼4萬收費。

大宅

natp18 發表於 18-1-5 08:05
$18000五日四夜, 如果早上開刀,就前一晚入院而不另收費, 五日係由開刀果日開始計

價錢唔包所有醫生費 ...

請問你邊位醫生?

別墅

高鍾生 發表於 18-1-5 15:49
請問你邊位醫生?

馮家驃醫生呀

別墅

回覆樓主

Update 6 Jan

本身同房的媽媽出院了, 四人房今日只有我一個, 大房價錢好似私家房咁實在太抵

前日開完刀, 今日用左腰封, 感覺好好多,行動都算自如, 但昨天無用就真係唔多惦, 成個肚long下long下咁, 痛!

餵奶方面, 已經慣左8am,11am, 3pm,7pm咁入去餵奶房比阿bee啜下, 啜得多先快點上奶, 入餵奶房好處就是有咩問題都可以立刻問, 姑娘全部都好好人! 不過如果想老公在場就唯有坐病房, 餵奶房只比媽媽入, 坐病房餵對於新手爸媽來講不太好, 有問題都唔知點算, call姑娘都會過來但唔係即時, 所以都是建議媽媽們去餵奶房好好多

別墅

我都係搵馮醫生開刀....佢開刀都幾好
而家ST PAUL 可以係病房餵奶咩?? 我前2年唔比架喎....一定要去BB房...

我而家第三胎..如果可以係病房餵就好好啦...

複式洋房

請問包埋醫生費所有雜費幾多錢??

別墅

bridgetyiu 發表於 18-1-8 15:15
我都係搵馮醫生開刀....佢開刀都幾好
而家ST PAUL 可以係病房餵奶咩?? 我前2年唔比架喎....一定要去BB房... ...

係呀,馮醫生幾細心!

而家如果有家人在場, 可以在病房餵奶, 姑娘會推出來比你架

別墅

natp18 發表於 18-1-8 17:37
係呀,馮醫生幾細心!

而家如果有家人在場, 可以在病房餵奶, 姑娘會推出來比你架

咁就good. 唔係我有唸過轉醫院生!但馮醫生堅持st Paul

大宅

回覆樓主

下個月都係st paul 生 多謝你詳細報導 唔駛等我諗要預備啲咩野入院

別墅

agnessugar 發表於 18-1-8 21:46
下個月都係st paul 生 多謝你詳細報導 唔駛等我諗要預備啲咩野入院
...

唔洗客氣!

不過醫院只提供面巾, 要沖涼的話就要自備浴巾了

別墅

回覆樓主

Update 8 jan

今日出院了,埋單7萬2當中包括五日四夜package , 開刀和麻醉師費,膳食和服務費, 另加7千2 兒科醫生,bb照顧費,聽力測試和代謝病測試費用

總結感想如下:
1: 哺乳室 姑娘好多, 估計姑娘對bb超過一對一, 餵人奶時姑娘會不停咁巡視, 見你有咩唔啱都會立刻指導, 又會主動問你上奶情況, 會幫你按摩個胸(如果你唔介意的話啦), 所以我响果幾日已經對於餵母乳由零到而家好快手就埋到身, 最緊要係乳頭無損傷,正確吸啜真係唔會損的!

2: 兒科主診醫生十分之盡責,一日兩次,一早一晚咁揾你報告bb情況, 見佢仲有本薄寫低哂bb資料, 唔係齋入來吹兩句無事呀咁, 我諗我第日會揾返佢睇兒科, 主診醫生出面有診所, 雖然佢話我住得唔近佢診所, 可以揾個近的。

3: 四人病房好多時都唔爆, 我住五日,有一日得我一個, 其餘四得計埋我得兩個, 房內有兩個廁所, 所以我住得好爽, 無人爭廁所, 大家都唔洗book貴房, 因為房貴一級, 其他貴用都會跟住貴架!

4: 我和老公呢幾日的午晚餐都在醫院叫餐, 質素幾好, 價錢都好合理, 所以可以省卻叫家人帶飯

別墅

回覆 natp18 的帖子

平左喎....我16年搵馮醫生生....埋單..8萬幾

首頁

尾頁

跳至