婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我b差不多出生時,c6已諗好中文名,但佢想英文名由小朋友決定,因為佢想小朋友決定自己叫咩名,c6個英文名係老爺奶奶在他小學時改的,好普通,類似Jason 教科書用的名,c6 話無話鍾唔鍾意,就係一個名

今朝奶奶上來,話ar b 九月幼稚園n班要改英文名,我話c6唔想,想由小朋友自己決定,佢就話覺得呢個諗法多餘,改咗都無話鍾唔鍾意,細路點識,梗父母決定

之後我話我家姐之前都有提過改咩名好,講完我奶奶就話呢d名唔好,好簡單,佢又唔信係我老公的意思唔改,話佢都鍾意叫xx,就叫我好快d改個英文名

其實我自己都無英文名,返工都無問題。叫c6出聲c6話其實唔需要理奶奶,當無事

大宅

因為幼稚園有英文老師,所以一定要改英文名,你唔改,老師會吹你改,因為外籍英文老師都要叫佢,如果沒有英文名難道要外籍老師叫佢中文名?個個都係咁外籍老師是沒有可能的。

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我仔入k1要改英文名呀。你地可以就咁改,唔加上去身份證到,咁小朋友大左自己改都無乜麻煩。

大宅

回覆樓主:

我仔讀n班都要改英文名。
不過我同老公都有共識,呢個英文名係為左應付學校而改,將來如果亞仔唔鍾意,佢可以自己話事再改都得。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

jacobkit 發表於 18-1-5 09:11
我b差不多出生時,c6已諗好中文名,但佢想英文名由小朋友決定,因為佢想小朋友決定自己叫咩名,c6個英文名 ...
而家上幼稚園大多數都要改英文名,因為要方面外籍老師

大宅

回覆樓主:

其實冇所謂,學校都係要個名方便老師叫,唔一定要係jason呢啲,可以係本來中文名譯音都得,例如yan kit heihei都得

wcpcelia    發表於 18-1-5 16:14

男爵府

我b差不多出生時,c6已諗好中文名,但佢想英文名由小朋友決定,因為佢想小朋友決定自己叫咩名,c6個英文名 ...
我冇改,小朋友讀n班,外藉英文老師都係叫小朋友既拼音,我個小朋友中文名係疊字好易叫,有d小朋友個名難d,老師就叫佢個名最後一個字,例如:heihei, sumsum……

男爵府

其實又唔使諗到咁長遠既。
我自已由中學時代開始改過3個英文名。
祒頭果兩個係比較長同難讀既。但最後發現好多人讀到錯晒。跟住先settle一個比較簡單既英文名。
咁你同bb選一個易叫/簡單/無咁易過時既名。就唔使怕到時bb唔中意啦。
到時大個佢唔中意咪由得佢再改囉。但到時可能已經聽習慣左唔想改了。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有外籍老師都吾使改英文名窩。。我女依家讀既幼稚園,一個班有一個外籍老師同一個中文老師長期係班房教學,外籍老師都係叫佢拼音,chingching,從來無叫我地改或幫改英文名

侯爵府

嘥氣啦!2歳可以識自己改名

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

無話一定喎,我老公堂妹堂細佬係混血兒,由細到大都係外國住,大學讀到劍橋都係用廣東話譯音。

別墅

英文名可以等有需要時先改,唔駛急住,返學可以用中文拼音,唔會有問題,只要唔落出世紙就幾時改都可以

別墅

回覆樓主

我都係唸住等個女大個自己改自己鍾意嘅英文名~
佢K2學校有外籍老師 屋企亦有菲姐姐 但都係用拼音叫 冇話一定要改英文名嘅
你係佢媽咪 你絕對有權選擇改定唔改

翡翠宮

畀面勳章

sytse 發表於 18-1-5 09:40
因為幼稚園有英文老師,所以一定要改英文名,你唔改,老師會吹你改,因為外籍英文老師都要叫佢,如果沒有英 ...
如果冇英文名,可以叫外籍老師叫中文名譯音
朋友個女冇改英文名,中文名是xx盈,外籍老師就叫佢ying-ying

日日是好日

男爵府

回覆樓主

我都想佢大個自己改,n班用佢個名譯音,外籍老師叫佢wanwan

男爵府

呢個問題我都諗唔明
中文名同英文名都係名一個
如果英文名要留返比佢自己改,咁中文名都可以留返比佢自己改架

我覺得有d無謂,中文名佢大個都可以自己改左佢,我以前都改左

男爵府

sytse 發表於 18-1-5 09:40
因為幼稚園有英文老師,所以一定要改英文名,你唔改,老師會吹你改,因為外籍英文老師都要叫佢,如果沒有英 ...

我有朋友喺外國大,佢都無英文名,所有人都係叫佢中文譯名,即係陳大文,d鬼佬叫佢Tai Man,我識好多人都冇英文名,而鬼佬係唔會介意的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

返學就要改

男爵府

我愛Corina 發表於 18-1-6 07:16
無話一定喎,我老公堂妹堂細佬係混血兒,由細到大都係外國住,大學讀到劍橋都係用廣東話譯音。
...
係呀,好多有英文名但老師都鍾意叫中文名
Nijnje

大宅

可以唔使加落去出世紙.唔使煩..佢中意叫咩咪咩囉...

首頁

尾頁

跳至