懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我LMP係19/12,自己驗CB係4/1實笑,紅d就5/1深粗,17/1 驗到綠d粉印,18/1驗血hcg67.7,隔日再驗血hcg有210。

昨日31/1係6w1d去照,胎囊扁長形,計番係大約0.97cm大,見到營養囊,但無話見到胚胎,同話未有心跳。醫生無講咩,叫我一兩星期後番去再照。我上網睇過而家大概只係5w size,好擔心呀。有無人都係胎囊細左架?會不會空心胎呀?我係咪應該睇第二個醫生再照下?

大宅

Siu_jok 發表於 18-2-1 11:38
我LMP係19/12,自己驗CB係4/1實笑,紅d就5/1深粗,17/1 驗到綠d粉印,18/1驗血hcg67.7,隔日再驗血hcg有210 ...

搵第二個check多次

如果真係細左都唔好太驚,只要仲有長大就有機追得番

大宅

我LMP係19/12,自己驗CB係4/1實笑,紅d就5/1深粗,17/1 驗到綠d粉印,18/1驗血hcg67.7,隔日再驗血hcg有210 ...

我LMP同你一樣,琴日照都係未有心跳,只有胎囊1.4cm,醫生都係話下星期再照

別墅

我個時差唔多7weeks先照到閃閃,再等多2星期啦,放鬆

別墅

回覆樓主:

我LMP 18/12,都係31/1照得胎囊,無閃閃,醫生話個胎囊5wk左右,無閃閃係正常,因為我週期33日所以醫生話唔擔心,叫我14/2再返去照,我都擔心緊啊,不過盡量唔諗,放鬆心情都好緊要,除咗等都無咩可以做

複式洋房

回覆樓主:

放鬆心情,我當時8weeks先夠膽去照。第一因為太細只可以做陰超第二8weeks一定照到唔洗嚇餐死。

別墅

kevama 發表於 18-2-1 11:55
搵第二個check多次

如果真係細左都唔好太驚,只要仲有長大就有機追得番

我昨日搵第二個照多左次呀,size 差不多。但照完我晚上流啡同肚痛,即刻訓床同食多粒安胎藥一直都無流啡,唔知係因為照完陰超定點...

別墅

janicy 發表於 18-2-1 19:08
我LMP同你一樣,琴日照都係未有心跳,只有胎囊1.4cm,醫生都係話下星期再照
...

咁你胎囊size 都ok,有5w幾 size, 唔差太遠。好快會有閃閃架喇。我係胎囊足足細左1w所以驚佢唔會大

別墅

芬豬豬 發表於 18-2-1 19:11
我個時差唔多7weeks先照到閃閃,再等多2星期啦,放鬆

多謝你分享呀。我昨晚流啡,仲有肚痛即刻訓床同食多粒安胎藥。之前一直都無流啡,唔知係因為照完陰超定點...我會放鬆d

別墅

claudiabb 發表於 18-2-2 08:30
我LMP 18/12,都係31/1照得胎囊,無閃閃,醫生話個胎囊5wk左右,無閃閃係正常,因為我週期33日所以醫生話唔 ...

我週期大約30-32日。醫生都話有時有啲6w都會咁樣,都係話只可以等,早期都係靠佢自己。我地一齊加油!希望兩星期後一齊照到閃閃,bb會健康長大!

大宅

你話胎囊長形
0.97 是長度還是闊度?

大宅

Siu_jok 發表於 18-2-2 11:44

我昨日搵第二個照多左次呀,size 差不多。但照完我晚上流啡 ...

流啡休息多d會好,要小心呀

別墅

chelaulau 發表於 18-2-2 12:53
你話胎囊長形
0.97 是長度還是闊度?

0.97係長同闊加埋除2得出的,醫生講的。

大宅

claudiabb 發表於 18-2-2 08:30
我LMP 18/12,都係31/1照得胎囊,無閃閃,醫生話個胎囊5wk左右,無閃閃係正常,因為我週期33日所以醫生話唔 ...
同你一樣31/1照,見到胎囊同營養波,叫我14/2返去再照,LMP 20/12

大宅

其實都仲細,過多兩星期再去照,休息多啲放鬆啲

別墅

kinkiking1129 發表於 18-2-2 16:36
同你一樣31/1照,見到胎囊同營養波,叫我14/2返去再照,LMP 20/12

我都係14/2回去照,希望到時大家齊齊見到閃閃,返黎報喜

大宅

Siu_jok 發表於 18-2-2 17:30
我都係14/2回去照,希望到時大家齊齊見到閃閃,返黎報喜

大宅

我都是 LMP 18/12, 週期30-36D
應該已經7w2d
昨天陰超,只有胎囊、沒有閃閃。
醫生建議抽血檢驗,昨天抽了一次,明天再抽。
其實結果是什麼也沒有所謂,不過依家真是調節不到心情!

別墅

Liz-Y 發表於 18-2-8 08:59
我都是 LMP 18/12, 週期30-36D
應該已經7w2d
昨天陰超,只有胎囊、沒有閃閃。

我當時也想了很多,不停上網看大家的相似經歷,怕寶寶又再一次與我擦身而過,怕老公和家人又再失望,自己偷偷哭了好幾次。但後來我朋友說了我一句:亂想就能改變子宮內發生的事嗎?如果寶寶真的不長大了,你亂想它就會長大嗎?能改善嗎?

我就冷靜下來。的確我們作為媽媽,這階段能控制的有限,只能保持平常心,心境正面多多休息才對寶寶有幫助。我們都加油,相信寶寶都在努力中。

你明天抽血會一切順利的!

大宅

Siu_jok 發表於 18-2-8 22:49
我當時也想了很多,不停上網看大家的相似經歷,怕寶寶又再一次與我擦身而過,怕老公和家人又再失望,自己 ...

多謝你
也祝你順順利利!

首頁

尾頁

跳至