夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大約兩年,去日本,可自己去亦可申請家人一起過,兒子4歲,我們不會日文,你地認為應全家去嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

甜心朱古力 發表於 18-2-28 00:00
全家,日本啲女人唔好睇少,好多好玩得。

但小明友讀書問題緊要嗎?因為如2年冇extend, 到時剛升小,日本國際幼稚園level回HK會否困難?

水晶宮

回覆樓主

我會去。雖然唔識日文但我好鐘意日本

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

甜心朱古力 發表於 18-2-28 00:14
無野俾一家人齊齊整整重要,你有無信心,你先生對你唔變無女人可令佢動情,你唔係一定要入名校,大把新移民 ...

好多謝你,我都不想一家人分開。
有朋友認為日本教育模式再回HK讀小學函接不到,加上又要重新適應環境,覺得我應以小明友讀書為重,忍耐一下,不值得犧牲咁大

伯爵府

回覆樓主:

我一定會一齊去,小朋友仲細,自己都可以買啲書去教佢,上小學再同佢適應,或遲一年先入小一。(6-7歲都遲於適齡,可以大抽獎小學,先問定到時點樣報地址)
同埋我都認同日本教育幼兒係幾好幾有方法。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一定一齊去。
如果你老公一個人去面對新環境,
冇你支持,你忍心嗎?
小朋友4歲,一齊去冇問題吖,
回來後小一適應不難。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

真心,小朋友仲細,好快適應,學校不用擔心。日本幼稚園都係玩,應該會好開心。一家人一起最重要,想想,小朋友大了,都有一個特別回憶和經歷。你都係,new challenge 新嘗試

瑪瑙宮

冇左个老公,犧牲重大喇,到時後悔莫及。

男爵府

回覆樓主:

多謝大家畀咁多意見我,其實我都覺得一家人一齊係最好嘅,但係有啲人又會覺得我好似怕個老公走咗去,就要犧牲個仔嘅學業,因為佢哋覺得日本嘅讀書模式同香港係完全唔同,如果返到嚟升番黎本地小學,對我個仔嚟講會係好辛苦,所以佢覺得唔值得去犧牲我個仔嘅學業,所以令到我都唔知點選擇好

伯爵府

熱血勳章

cheers_iris 發表於 18-2-28 10:01
多謝大家畀咁多意見我,其實我都覺得一家人一齊係最好嘅,但係有啲人又會覺得我好似怕個老公走咗去,就要犧 ...

如果係幼稚園階段有啲家長都用homeschooling唔係每一個小朋友都去讀幼稚園啦

如果你去學習而且喺屋企教番小朋友咁冇問題丫

男爵府

Miss.Hui 發表於 18-2-28 10:13
如果係幼稚園階段有啲家長都用homeschooling唔係每一個小朋友都去讀幼稚園啦

如果你去學習而且喺屋企教番 ...

我都覺得係呀,同埋就算去到嗰邊,都唔係話真空期,佢係會讀書會返學, 如果讀國際學校佢仲會學埋英文, 亦會學到啲日, 中文自己教番, 我覺得其實幼稚園level嘅嘢冇理由我哋教唔到啫!

同埋一啲喺外國留學嘅朋友, 佢哋話呢啲人生經驗, 有錢都買唔到, 同埋佢可以識到世界唔同各地嘅朋友,其實對佢嘅成長將來前途亦都有幫助,叫我眼光應該放遠啲

大宅

cheers_iris 發表於 18-2-28 10:18
我都覺得係呀,同埋就算去到嗰邊,都唔係話真空期,佢係會讀書會返學, 如果讀國際學校佢仲會學埋英文, 亦會學 ...
1)你老公去日本兩年,你同小朋友留係香港嘅話,一定會影響夫妻感情,一定。你會覺得有啲嘢唔同咗,只係程度問題。
2)小朋友嘅適應力好強,尤其係4,5歲嘅人,去到日本仲有機會(其實係必定會)學得一口流利日文,咁嘅機會邊度搵呀?至於日後返嚟銜接問題,又係果句,佢哋適應力好強。不過你到時要花多啲時間教下佢中文同英文。嗰邊啲英文都係麻麻地。

3)就你自己嚟講,有機會去其他國家生活體驗下,絕對係好事,如果唔係你睇到嘅只係香港呢個小框框。

瑪瑙宮

cheers_iris 發表於 18-2-28 10:18
我都覺得係呀,同埋就算去到嗰邊,都唔係話真空期,佢係會讀書會返學, 如果讀國際學校佢仲會學埋英文, 亦會學 ...

小朋友番黎中文唔掂找補習, 英文唔掂找補習, 大把補習使乜驚呀. 老公日日响果邊獨眠, 眠下眠下一定出事.

男爵府

deardad 發表於 18-2-28 10:24
1)你老公去日本兩年,你同小朋友留係香港嘅話,一定會影響夫妻感情,一定。你會覺得有啲嘢唔同咗,只係程 ...

好多謝你意見同支持,我覺得你講得好岩呀

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-2-28 10:27
小朋友番黎中文唔掂找補習, 英文唔掂找補習, 大把補習使乜驚呀. 老公日日响果邊獨眠, 眠下眠下一定出事. ...

咁又係,反正係hk讀一樣要補習架,冇分別

大宅

cheers_iris 發表於 18-2-28 10:32
好多謝你意見同支持,我覺得你講得好岩呀
我其實有興趣知,妳從妳老公嘅口風感覺佢係傾向於點安排?

男爵府

deardad 發表於 18-2-28 10:36
我其實有興趣知,妳從妳老公嘅口風感覺佢係傾向於點安排?

佢都想一家人去, 因為佢爸爸以前都係長期外地工作,所以佢同爸爸感情非常之淡, 不過佢知道我哋唔識日文,佢都好擔心我哋去到適應唔到

瑪瑙宮

cheers_iris 發表於 18-2-28 10:34
咁又係,反正係hk讀一樣要補習架,冇分別

孤單剩女唔係得香港有, 唔係要做人世, 只係解寂莫尋開心的女人都會好多, 果邊公司 d 人, 或者住處 d 人都知你老公个老婆不在身邊, 就會有人撲埋黎, 你老公頂到一,兩个月不動心, 怕半年就會心動, 男人黎架, 日日五姑娘咩.

首頁

尾頁

跳至