婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

HELLO我想呻吓關於6299,主要係99。有個認叻王同控制狂的惡99,我實在覺得連打個邊爐都受好大壓力。故事有點長, 唔好意思......

同老公拍拖時上過佢屋企打邊爐。6299有個習慣,d食物淥熟就要即刻撈上嚟放在碟上,唔比有熟既食物在煲裡,即係話你放一堆丸一堆菜,熟咗就要全部撈起哂放在碟上灘凍咁食. 你想夾煲果d唔得,佢地會叫你食咗碟果d先

新年佢地上嚟我家打邊爐,知道佢地鐘意食菜,就買咗唐生菜同娃娃菜。一開始時,佢地就話落菜先,OK咁我咪2隻菜都落少少,點知佢地話落咗娃娃菜先啦,落埋生菜咪淋哂囉?
食食吓我幫阿女落金菇 (隻碟有金菇同粟米芯2樣食物)咁我醒啦,分開2次落,點知又比佢話我:"做咩唔落埋粟米芯呀?倒埋落去吖嘛" 我頂.....

跟住阿女手快快淥象拔蚌片,d水其實未滾,因啱啱落咗其他食物,淥咗幾秒,99又話:"食得架啦,撈上嚟啦!" 我叫阿女:"淥多陣啦,d水滾咗先好撈呀,唔係肚痛架!" 99又堅持叫阿女撈出嚟。到我老公淥,佢又出聲迫人快d撈上嚟食,話再淥就鞋唔好食啦,但其實煲湯未滾。老公忍不住出聲:" 淥多陣先啦,我們食野冇要求的!"

老公淥蝦,問99係咪落哂呀?(其實得半斤,唔多)佢老母又話:"落一半先啦!"
diu 你一時話落一半,一時話落哂,點足你路呀?
跟住62淥咗2個烏冬,佢地夾哂我一條都夾唔到,咁ok啦我再淥過囉,點知佢地又話唔比,話等埋d蝦熟撈起先準落喎

落咩都唔啱,幾時落都要受你控制,打邊爐打成咁我真係覺得好L大壓力

99食菜又奇怪過人,夾唐生菜落湯2秒就撈上嚟食,仲快過肥牛。所以成日吹我地夾起d菜。
我們鐘意食林少少的,又唔比,成日話做咩唔夾起d菜?正一控制狂!

其實打邊爐比吓意見點樣淥係冇問題,但佢老母把死人聲又惡又聲大大,下下都好似鬧你,控制狂咁就覺得好嬲好煩。

最後係咁話個湯好咸,其實為咗就佢地只得一大盒史雲生清雞湯加一大煲水咋。
後尾問番老公,原來佢老母慣咗用清水做湯底,話d丸呀肥牛呀菜呀果d食物已經有味喎

佢地究竟知唔知咩係打邊爐?

已經係自己淥自己食
但佢係要控制我不斷干預我點樣淥,幾時落料,落咩料,幾時夾
大大聲嘈交咁
你話係咪大壓力?冇下次.....

多謝收睇!

男爵府

畀面勳章

總之無下次,仲有唔好招呼佢地嚟你屋企食!

翡翠宮

畀面勳章

咪再同佢地打邊爐,下次一律出街食
日日是好日

男爵府

回覆樓主:

諗住99有糖尿62痛風,喺屋企食健康d舒服d,點知捉蟲。喺佢地屋企打仲衰,99會買d$10份果d死蝦死蟹嚟淥搞到我地全家肚疴

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

食一人一鍋

公爵府

回覆樓主:

好彩不用一齊住,否則命都短十年。

子爵府

回覆樓主

睇見都驚咁樣食法真係無癮

男爵府

回覆樓主:

嘩,聽完都覺得佢好x 煩, 難得你忍得到同佢打完餐邊爐唔爆佢!

人地食乜點食關佢咩事啫,不如管埋你要o趙幾多下先吞呀笨!真係再需要打邊爐嘅, 分爐打算。

伯爵府

回覆樓主:

救命 下次咪同佢地打邊爐

男爵府

陪月勳章

唔好話6299, 我家自己親戚都已經係咁, 一個就鍾意不斷係咁落食物搞到個煲野好難滾起, 一個就超唔鍾意咁既食法, 所以真係好少打邊爐, 一係就分兩檯, 如果唔係食親都會嘈起上黎.....

大宅

chaichaicat 發表於 18-3-20 11:30
HELLO我想呻吓關於6299,主要係99。有個認叻王同控制狂的惡99,我實在覺得連打個邊爐都受好大壓力。故事有 ...

聽到都覺得煩,我 99 又係打邊爐要人就佢錄咗啲菜先食其他野

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

唉,總之全程都好煩,你一舉一動都要話你唔啱,我做錯咗d咩?真係煩死人

男爵府

chaichaicat 發表於 18-3-20 11:30
HELLO我想呻吓關於6299,主要係99。有個認叻王同控制狂的惡99,我實在覺得連打個邊爐都受好大壓力。故事有 ...

可以無下次係好事

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

淨聽樓主描述都感覺得倒份壓力

珍珠宮

回覆樓主:

建議樓主下次出去酒樓食一人一爐果啲可以嗎

子爵府

回覆樓主

頂,你99咁學咩人打邊爐啫,一碟碟煮好放上枱食啦
Hi

男爵府

karen508hk 發表於 18-3-20 21:09
頂,你99咁學咩人打邊爐啫,一碟碟煮好放上枱食啦

笑死

伯爵府

畀面勳章

我真係冇你咁聽話,分兩個爐算了..
最好笑自己個仔都唔係跟習慣去打...
做咩我要跟呢? 食野係個人行為..
我鍾意點食就點食...

大宅

其實有些奇怪,唔鍾意人又何來有壓力

首頁

尾頁

跳至