自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

今朝發夢,見到自己返左外家,嫲嫲話煮飯俾我食,細佬話揸車送我返學,我問: 「你有車咩?」佢話:「有車兩年嘞。」跟手我醒左,5 點幾,於是我又醒起,就快又到清明。

嫲嫲早已仙遊,細佬兩年前往生。而家邊打字邊背脊發涼。
日日是好日

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 18-3-21 09:07
今朝發夢,見到自己返左外家,嫲嫲話煮飯俾我食,細佬話揸車送我返學,我問: 「你有車咩?」佢話:「有車 ...
其實夢中見到先人都幾好,可能先人都掛住你,有得見下面,團圓下都吾錯。。 我就比較少夢見先人。。可能日有所思,夜有所夢。。

翡翠宮

畀面勳章

Tabo63 發表於 18-3-21 09:13
其實夢中見到先人都幾好,可能先人都掛住你,有得見下面,團圓下都吾錯。。 我就比較少夢見先人。。可能日 ...
不是啦,我很少想起他們,他們生前和我感情一般
每到清明,我都容易夢見往生的親人和朋友,師傅話係黎提醒我燒野俾佢地,因為全個家族,只有我仍然做呢d婆仔野
日日是好日

伯爵府

2018復活節勳章

我有時都會見到我爸爸..夢境都係在家, 一起食飯. 傾下計
有時聽到朋友話夢見先人, 可能佢地都掛住我地.
所以我對上拜我爸時都有講, 佢他不用掛心, 我地都好安好..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早幾年,時近清明,我老公又係發夢,夢到奶奶响效區,住緊間大屋,又係煮

飯畀老公食,同佢閒話家常,食食下,老公突然醒起:阿嬸(我地係咁叫奶奶

既)咪死左囉,點解又返生既?

跟住就醒左。

今年早幾日,佢又發到佢叔嬸(父母),醒後,佢唔記得佢地同佢講咩喇。

每次發完呢D夢,佢都話:今年一定要去拜下山喇。(墓地唔响香港,而且一

拜就要喇拜幾個山頭,拜埋其他祖宗,要至少兩日時間,有時太忙,會無去。)

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

似乎生活得幾好, 不用擔心了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆樓主

我都有,夢見同媽媽婆婆食飯,醒返記起原來清明快到了。

公爵府

mother904 發表於 18-3-21 09:17
不是啦,我很少想起他們,他們生前和我感情一般
每到清明,我都容易夢見往生的親人和朋友,師傅話係黎提醒 ...

我之前逢清明重陽都會夢見過左身既爺爺嫲嫲,呢2,3年都冇夢過了,有人話佢哋去左投胎就唔會再夢見
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

夢見佢地環境幾好,你應該放心先岩,起碼唔係同你講話無錢洗/過得唔好。

佢地報夢比你都係想話你知,佢地過得唔錯,就到清明咪去拜下佢地囉。

翡翠宮

畀面勳章

我每年清明、盂蘭同做冬都會去拜佢地,可能咁,臨近清明,佢地有時會黎搵我,提我要去

點解我會背脊涼,係因為本來我在夢中醒唔起佢地已經往生,但細佬話有車兩年,佢真係往生兩年,生前冇揸車,佢架車應該係佢老婆燒俾佢,所以我信真係佢地黎探我。

嫲嫲走後冇耐,又係夢到佢,話俾我知佢同xxx一齊住,xxx係佢朋友,我細時見過,長大後已無聯絡,所以我一定唔會無端端記得xxx,先知道原來真係有先人報夢。
日日是好日

侯爵府

醒目開學勳章

今朝發夢,見到自己返左外家,嫲嫲話煮飯俾我食,細佬話揸車送我返學,我問: 「你有車咩?」佢話:「有車 ...

係清明夢。係親人報夢。

我昨天也去了拜(兩家)祖先。

侯爵府

醒目開學勳章

mother904 發表於 18-3-21 10:04
我每年清明、盂蘭同做冬都會去拜佢地,可能咁,臨近清明,佢地有時會黎搵我,提我要去

點解我會背脊涼,係 ...

上次盂蘭盆法會,我做咗好多去世嘅親人附薦蓮位。(冇燒衣包)

法會當晚就夢到自己行入一間餐廳,好多圓枱,坐滿客人。有一位去世兩年的長輩(平時少接觸的親戚)向我打招呼,佢話佢今日佢自己揸車來的。

之後問返我爸爸,佢走之前係坐輪椅的。

侯爵府

醒目開學勳章

如果屋企有供奉祖先位(正式安上),
原來係會排隊來坐(當值)。

翡翠宮

畀面勳章

Yukyuk 發表於 18-3-21 10:26
如果屋企有供奉祖先位(正式安上),
原來係會排隊來坐(當值)。
我屋企冇安祖先位,全部安了在道堂
日日是好日

侯爵府

醒目開學勳章

mother904 發表於 18-3-21 10:37
我屋企冇安祖先位,全部安了在道堂

原來係咁!

我奶奶都冇係屋企安,在佛堂安。
媽媽就有屋企安。

珍珠宮

Tabo63 發表於 18-3-21 09:13
其實夢中見到先人都幾好,可能先人都掛住你,有得見下面,團圓下都吾錯。。 我就比較少夢見先人。。可能日 ...

Yes, 至少知道佢哋近況

伯爵府

回覆樓主:

我夢見先兄返左黎食飯,食完就走,我爆喊拉住佢話:

你到底去左邊呀?知唔知我揾得你好辛苦呀?

佢拍吓我頭甩開我手就走左

之後我醒左,成面眼淚

侯爵府

醒目開學勳章

maisy-lee 發表於 18-3-21 11:09

佢失蹤?

翡翠宮

畀面勳章

maisy-lee 發表於 18-3-21 11:09

現實中,你真的不知道他的去向?
日日是好日

伯爵府

Yukyuk 發表於 18-3-21 11:11
佢失蹤?

佢係小學時病逝

當時我幼稚園,佢時常湊我放學,好錫我

佢走後,父母喺屋企唔比再提起佢,亦都冇交代佢去左边

我係逐少逐少偷聽大人講嘢先大概知道哥哥點解冇出院返屋企

mother904    發表於 18-3-21 11:24

首頁

尾頁

跳至