自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁難得去日本同台灣,琴晚食完燒肉做晚餐之後開始又痾又嘔又肚痛。今朝好啲冇再嘔,但係依然肚痛,又冇胃囗同想嘔,又唔夠膽食嘢,驚一食就嘔。我嘅美食之旅冇啦仲諗住去夜市掃街, book咗無老鍋,同埋自助餐咁嘛。旅行期間急性腸胃炎可以點做啊?食過保濟丸都冇用

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

唯有等d箘疴晒出黎,呢幾日忍下口啦,唔係一陣仲大獲。

試過一次飛日本前二日食錯野,真係一日去幾次廁所,去到日本都唔敢亂食野

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

take care
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

Panda366 發表於 18-3-31 17:38
咁難得去日本同台灣,琴晚食完燒肉做晚餐之後開始又痾又嘔又肚痛。今朝好啲冇再嘔,但係依然肚痛,又冇胃囗 ...

飲寶礦力

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

去睇醫生啦,腸胃炎嘅野,唔好話美食之旅,我怕連訓都無覺好訓呀

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-31 18:04
去睇醫生啦,腸胃炎嘅野,唔好話美食之旅,我怕連訓都無覺好訓呀

而家喺日本轉緊機去台灣,聽日冇好啲都要去睇醫生㗎啦。

珍珠宮

回覆樓主

益生菌

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

必要時睇醫生啦, 有咩點算...

祝早日康復!

琥珀宮

咁難得去日本同台灣,琴晚食完燒肉做晚餐之後開始又痾又嘔又肚痛。今朝好啲冇再嘔,但係依然肚痛,又冇胃囗 ...

舊年8月行完高雄夜市,買咗啲食品返去旅館食,成家食都冇事,係我一個又痾又嘔,去旅行必帶定行軍散,胃痛痾嘔都得,但都要當晚至第二日休息至好返。

我係好唔鍾意去台灣,都係阿仔畢業揀去台灣我至勉為其難,果然台灣唔夾我,嚟梗盡量都唔會去,啲嘢食確係唔啱我。

水晶宮

食喇叭正露丸
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

如果係痾幾次,由佢痾啦!要痾晒d菌出嚟,痾多過5次先食藥,去到台灣屈臣氏買止痾藥,清嘢清d唔好咁油,食吓粥,千其唔好食炸嘢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Panda366 發表於 18-3-31 18:10
而家喺日本轉緊機去台灣,聽日冇好啲都要去睇醫生㗎啦。

保重呀

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

係台灣第一日,食完夜市,已經又屙又嘔勁肚痛,我去咗醫院睇急症,打針食藥,之後繼續食!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我試過係台北食韓燒之後肚胢好多次、之後去了有藥濟師的藥房、配了一些藥就冇事可以繼續旅程

Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

去旅行病真係好痛苦

我~好~幸~福~呀~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復, 繼續旅程

男爵府

藿香正氣丸,日本和台灣都有顆粒裝賣

珍珠宮

yeemeif 發表於 18-3-31 18:46
如果係痾幾次,由佢痾啦!要痾晒d菌出嚟,痾多過5次先食藥,去到台灣屈臣氏買止痾藥,清嘢清d唔好咁油,食 ...

x2
腸胃炎睇醫生
醫生都話痾清d菌就無事
止痾藥唔好亂食

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我都試過,之前去沖繩,半夜上吐下瀉,第日我都完全唔敢亂食,早餐一片白麵包,午餐都係幾口烏冬,忍口佐一日,之後先食返其他野,但都唔敢太油膩,同埋已經要回程了。都冇辦法,只好忍耐吓,唔係搭車又痾又嘔重煩,一陣搞到入院重大件事。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

上次係台北食完7-11既關東煮之後
我同我fd又嘔又痾得好嚴重, 係行都行唔到果隻
跟住即刻入左急症, 醫生話係急性腸胃炎
之後果幾日一樣都係嘔又痾得好嚴重, 行都行唔太到...
去旅行病真係好慘...

樓主唯有頭1-2日食清d, 睇下會唔會好快好返先再食啦

首頁

尾頁

跳至