3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔三歲,講嘢開始識得表達。
我是在職媽媽,兩公婆要工作。一直以來我夫婦照顧佢的模式都是c6負責絕大部分接送到99及學校,以及沖涼,我就同佢講故事,一齊買嘢。晚上同假期玩就多數三個人一齊玩。自問對佢盡心盡力,無閙佢,會同佢傾計。但兩歲開始,佢就鐘意c6多些,但平時c6不在時同我都一樣玩得開心。
但最近幾日,佢對我就有抗拒感。食早餐我坐佢隔離就話:爸爸坐我隔離,媽媽坐對面。我嬲佢就話唔要媽媽。c6都好惡咁話佢,一定要拖媽媽先可以拖爸爸,同我獨處時成日問爸爸係邊,好唔想同我,又話聽爸爸話,爸爸錫佢。
我同c6研究覺得佢驚我搶走佢爸爸,覺得聽落好怪,媽媽係第三者?但佢刻意表達唔鍾意我。
聽佢講呢啲嘢真係好傷心,有可能係我接送及直接照顧少過c6,但都唔使咁抗拒,我又冇叫佢揀c6或我。
唔知有冇過來人,點入手可以改善情況。好擔心將來

伯爵府

回覆樓主

唔好迫。 細路慣性好重, 好多野慣左就唔比轉。
同佢多啲去玩樂飲食就跟你架啦

大宅

JNF 發表於 18-4-3 00:24
我是在職媽媽,兩公婆要工作。一直以來我夫婦照顧佢的模式都是c6負責絕大 ...

我仔都是3歲,由細到大都痴爸爸多點,有爸爸就唔會理我。我是全職媽媽,可能對得我多,我又成日話佢,爸爸就好就佢,所以一見爸爸就撲過去。但我覺得仲好,男仔應該近爸爸多點,而且我現在陀住第2胎,無咁痴身希望呷少d醋

珍珠宮

唔使擔心喇,得閒就多D陪佢,自然就會親近喇

珍珠宮

回覆樓主:

我自己全職湊,個仔好明顯係對爸爸麻麻地,於是我星期六日都會踢佢兩仔爺出去拍拖,俾多d時間佢兩個單獨相處,而且有d活動,玩具,遊戲只會爸爸同佢玩,我唔會(識都話唔識),等佢對爸爸有需求,慢慢關係就會好,你可以參考下,唔好次次都三人行,亦要同老公傾下,等佢配合下你

別墅

回覆樓主

我以前返工,個囝爸爸媽媽都黐。不過你地分工要有技巧d。通常接送我地會一齊,我可以準時放工就一定要帶佢去會所玩或散下步,夜晚故事時間就我同個囝單對單。但爸爸會帶佢去行超市拍拖,放假亦單對單去公園玩。當然大部分時間係三人行的,冲涼餵飯會輪住做。

就算宜家我全職湊,生埋妹妹,阿囝雖然黐我多左,但一聽到爸爸"玩的呼喚"仍然好開心跟住爸爸。

我覺得你可以叫爸爸迴避下,冲涼其實係好有quality嘅親子時間。如果佢鍾意聽你講故事,你可以買d講媽媽baby嘅書,洗佢腦話媽媽真係好愛你好錫你架。我阿囝次次聽到我咁講佢個樣都會好冧的。加油!

別墅

回覆樓主

佛洛伊德的人格發展理論中,依次分為五個時期。由於佛洛伊德的理論總離不開性的驅力,所以他的人格發展期,就被稱為「性心理發展期」(Psychosexual Development)。

3、性器期(phallic stage,4~5歲)
原始慾力的需求,主要靠性器官的部位獲得滿足。此時幼兒喜歡觸摸自己的性器官,在性質上已算是「手淫」的開始。幼兒在此時期已能辨識男女性別,並以父母中之異性者為「性愛」的對象。於是出現了男童以父親為競爭對手而愛戀母親的現象,這現象稱為「戀母情結」(Oedipus Complex),同理,女童以母親為競爭對手而愛戀父親的對象,則稱為「戀父情結」(Electra Complex)。同時期,出現對與自己性別相同的父親或母親的認同(identification),可以開始解決部分「戀母情結」或「戀父情結」。

你既小朋友而家處於模仿及祟拜爸爸的階段 吾需要擔心亦吾需要妒忌 嘗試多點讚佢 及扮弱小要佢保護 或者會改善關係

大宅

回覆樓主:

我同你情況好似,我果囝4歲,我係在職媽媽,返工就由老爺嫲嫲湊,放假自己湊,但佢都係鍾意C6多啲,我覺得最最慘係瞓覺,本來我同C6輪流陪佢瞓,但幾近個月如果佢半夜見我瞓係側邊就顛左,係咁叫我走。我好無奈,勁傷心,c6好就佢,佢唔會鬧佢,只會氹番佢瞓覺,唔想佢喊到瞓唔到覺,最後失眠的是我

大宅

回覆樓主

你再用多d時間陪佢做佢鐘意既野。 玩鐘意既玩具。我都係在職媽媽,但我放工同放假所有時間都陪曬我仔。 佢超級痴我。

子爵府

tatababy123 發表於 18-4-4 18:51
你再用多d時間陪佢做佢鐘意既野。 玩鐘意既玩具。我都係在職媽媽,但我放工同放假所有時間都陪曬我仔。 佢 ...

多謝大家
咁係咪大少少就會明白?我諗緊洗唔洗老公要唔好太就佢,咁佢做錯野或唔聽話我點話佢又唔會令佢唔鍾意我...
如果佢唔拖/唔要我陪,或我講咩佢都話錯,我點反應好

大宅

JNF 發表於 18-4-4 19:01
多謝大家
咁係咪大少少就會明白?我諗緊洗唔洗老公要唔好太就佢,咁佢做錯野或唔聽話我點話佢又唔會 ...

我好無奈咁自己行囉,我都唔知點反應好。我老公係無反應,因為果囝拖住佢嘛,最多咪講「唔可以咁」

子爵府

ibe 發表於 18-4-4 23:11
我好無奈咁自己行囉,我都唔知點反應好。我老公係無反應,因為果囝拖住佢嘛,最多咪講「唔可以咁」 :think ...

唉好明呢個感受,係咪其實一定有特別原因,定長大暫時一個過程呢........

大宅

JNF 發表於 18-4-5 00:23
唉好明呢個感受,係咪其實一定有特別原因,定長大暫時一個過程呢........
...

我都希望大啲會好啲,但現家好難頂囉

大宅

回覆樓主:

我半職,但星期一至五係我湊 ,星期六日返工老公湊。我間中係會鬧佢,如果佢做錯,我仔3歲半,但之後話完佢仲喊定發脾氣,我會攬住佢叫佢冷靜d,解釋番件事,之後我仔會立即變乖(係真,唔再激動發脾氣),同我講知道同埋sorry仲要攬實我。但老豆每日放工返來,佢會超級開心,痴住老豆問長問短又話要玩呢樣個樣,明顯冇理我 但我樂得清閒做下自己野 但訓覺次次都要我先訓到,因老豆陪訓通常我老公會訓到豬,仔冇癮,我係會攬住佢到佢訓左。
我諗小朋友開始會發脾氣扭下先咁講,就算我仔痴我但佢有時冇啦啦話:我唔錫媽咪呀!我唔要你,哼!咁我當冇野 會答:是但你啦!咁我唔理你啦…我仔又會大叫:我要媽咪呀!
唔知係未佢地開始鍾意扮發脾氣 我諗樓主唔使太上心

子爵府

ch14kwok 發表於 18-4-6 00:03
我半職,但星期一至五係我湊 ,星期六日返工老公湊。我間中係會鬧佢,如果佢做錯,我仔3歲半,但之後話完佢 ...

多謝你分享呀,我都覺佢故意激我(佢知我想聽佢錫媽媽),但我仔無咁識講返錫媽媽,同真心覺佢係鍾意同爸爸坐同唔想我抱佢...係好傷感

大宅

JNF 發表於 18-4-6 00:11
多謝你分享呀,我都覺佢故意激我(佢知我想聽佢錫媽媽),但我仔無咁識講返錫媽媽,同真心覺佢係鍾意同爸 ...

我咪一樣,一瞓覺就好煩,我都唔知自己應該瞓邊?自己想瞓佢隔離,但真心覺得佢唔想同我瞓,佢習慣了爸爸在側邊瞓嘛,我已好厭倦在這問題上糾纏,我決定自己一個瞓算

大宅

我是在職媽媽,兩公婆要工作。一直以來我夫婦照顧佢的模式都是c6負責絕大 ...

我都好相似,個仔3 歲,爸爸一喺到就話唔要媽媽,我全職湊的。就算爸爸返工唔喺到,都會想搵爸爸,但都跟我的。爸爸係比較就佢 同識同佢玩,我主要照顧佢同家務,自問盡心盡力,但每次爸爸放假,佢一朝早就會話唔要我,叫我返入房訓覺,跟住成日痴住爸爸 唔俾我行近佢,真係好傷心。。。

大宅

Lapine 發表於 18-4-7 13:13
我都好相似,個仔3 歲,爸爸一喺到就話唔要媽媽,我全職湊的。就算爸爸返工唔喺到,都會想搵爸爸,但都跟 ...

我返全職,返到屋企亂到暈,唯有不停做家務,而爸爸咪大把時間陪佢,陪佢講故事,陪佢玩,樣樣就佢,而我有時覺得似姐姐多過媽媽

男爵府

減齡達人勳章

我同你調轉,仔仔成日唔要爸爸,兩公婆在小朋友表現得恩愛一點,對我仔有幫助

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至