懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽試過?
好想去買bb用品同埋去最後的二人世界旅行

複式洋房

harperko 發表於 18-4-15 22:09
有無媽媽試過?

懷孕16~17周去左大阪自駕,唔多辛苦,去之前同之後都有睇醫生,以確保安全

大宅

有無媽媽試過?

答得你都係報喜不報憂,有事個D都冇顏面答你(自己攞黎)

大宅

回覆樓主

自己衡量身體o吾ok 因為個個人既體質吾一樣 好似我甘 我未夠三個月都有去旅行

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

whomen 發表於 18-4-15 23:00
答得你都係報喜不報憂,有事個D都冇顏面答你(自己攞黎)

以前工廠有個員工老婆有左坐高鐵返鄉下就無左啦!另一年再有左已經唔敢返鄉下!
同幾個員工行山唔難行,有個位特別斜少少,個女仔日頭行完夜晚小X

侯爵府

回覆樓主:

去唔去自己個人衡量風險,我的想法係唔去唔會死,去左有咩事就後悔都太遲,而且去到好多野都唔食得好無癮

別墅

freshrose 發表於 18-4-16 08:20
去唔去自己個人衡量風險,我的想法係唔去唔會死,去左有咩事就後悔都太遲,而且去到好多野都唔食得好無癮 : ...

我都覺得去左都無癮 好多野都唔食得既 只係望住個老公食

大宅

harperko 發表於 18-4-15 06:09
有無媽媽試過?

我覺得要去,生完BB好耐都冇得去,就算去都要帶住個B,唔帶又心掛掛。如果而家去最好揀做啲輕鬆嘢,食嘢又要小心啲揀熟食,同要休息多啲。

複式洋房

回覆樓主

無問題 自己就住去就得 有左期間我準備去第三次 我相信去個舒服旅行舒服過日日返工逼巴士逼地鐵

大宅

回覆樓主

我嚟緊24週去大阪,首先我本身係唔食生野,所以去果邊我都唔需要話好多都睇得唔食得,出發前3日我會睇醫生,衡量咗身體情況係咪許可,如果可以我都會照去!你怕嘅,睇咗醫生再決定會好啲

大宅

sandylly 發表於 18-4-16 10:14
我嚟緊24週去大阪,首先我本身係唔食生野,所以去果邊我都唔需要話好多都睇得唔食得,出發前3日我會睇醫生 ...

22週了 之前一直打算去沖繩自駕遊 倒數二人世界時間 無諗個肚大左 個人易攰 (個個情況不同)坐老公車坐得耐都攰 最後自己投降話唔去 所以 最緊要睇自己身體狀況 去到旅行係開心的事呢
好好享受下吧

大宅

有無媽媽試過?

我6週嗰時去左沖繩自駕遊7日.. 全程訓
本身訂晒機票26週再去,但睇住個肚一日比一日大。。最後都係放棄唔去.. 唔想有咩事會令自己後悔
而家bb 5個月.. 等佢夠一歲先帶埋佢去

男爵府

有無媽媽試過?

又係月經問題,去唔去得從來係你個人選擇,答得你既人,通常係話你知佢自己幾多幾多周都去左,仲好開心,鼓勵你去。

我就鼓勵你問下自己幾個問題再決定:
1. 個胎陀得穩唔穩?
2. 如果去旅行有唔舒服,要搵幫手易唔易?
3. 去到當地唔舒服,要睇醫生,甚或留院,費用是否負擔得到(保險包唔包?)
4. 如果一個唔好彩有意外,旅行期間無左個胎,會唔會自責?
5. 呢胎係唔係好易就中?如果無左呢胎,日後會唔會仲有機會懷孕?
6. 呢胎係未非要不可?

懷孕對每個人既經歷都唔同,有人話有就有,有人得來不易,有人無左好快可以再中,有人無左就唔知幾時再有機會。

所以去唔去旅行,問自己,唔好問人。因為有事無事,無論開心或傷心,最後都係你地既回憶,唔會影響到呢度任何人。所以自己衡量

男爵府

babynetnet 發表於 18-4-16 00:41
以前工廠有個員工老婆有左坐高鐵返鄉下就無左啦!另一年再有左已經唔敢返鄉下!
同幾個員工行山唔 ...

有個生過三個的媽媽 佢話佢返工日日行山波仔返工 話好生好多 做多d 運動

不過都係睇人掛
te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主

我本來都想去下旅行 不過真係好難保證自己會否攰 而家成日想訓低
te quiero mucho mi amo

大宅

回覆樓主

系我就唔去,有咩事自己後悔,點解咁貪玩,無事果d咪够膽講話無問題,其實都唔明宜家d人去旅行真系咁重要?

複式洋房

回覆樓主

我21週而家係日本遊緊啦~so far行程好hea,搭車多~所以唔辛苦

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bobocheung65 發表於 18-4-16 16:45
有個生過三個的媽媽 佢話佢返工日日行山波仔返工 話好生好多 做多d 運動

不過都係睇人掛

係!個女仔好細個同啱啱有左咋!睇個人體質同BB做化 ! 我屋企有三件死都要(痴)住阿媽

複式洋房

有無媽媽試過?
我去過.. 3個月既時候去過1次, 5個月既時候都去過1次
不過我3個月個陣係返鄉下. 5個月係去日本,依家BB 7個月. 無事.,

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

babytansi 發表於 18-4-16 10:07
無問題 自己就住去就得 有左期間我準備去第三次 我相信去個舒服旅行舒服過日日返工逼巴士逼地鐵
...

咁又係,心情好對孕婦都好重要

首頁

尾頁

跳至