家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

除左買阿b d野,我都唔係好捨得洗錢,所以都係慳自己多,平時湊仔已經夠忙,冇咩時間打扮自己,衫褲都係夠著就算
假日就盡量安排低消費活動,依家阿b中意走黎走去,多數帶佢去公園玩下,去博物館參觀,希望依家儲多d比佢將來教育呀各方面用,大家有冇咩慳錢大計分享下?互相學習

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇將小朋友的物品二手放出去?
好多人都冇咁做,有時見朋友生仔就轉送

小朋友啲物品、圖書……條數好襟計

之前我都唔識,不停送曬啲嘢出去

SK_Lsk    發表於 18-4-16 18:24
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

牛年勳章

請問可以怎樣放出去?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

facebook你search一啲二手幼兒用品或者圖書group, 如果keep得好。其實一啲玩具、圖書、小朋友嘅物品衣物、 甚至 孭帶 、high chair 都可以賣到出去

呢度嘅二手市場可以唔使考慮,以前我都會喺呢度賣嘅,但係facebook快手啲。 同埋呢度啲人放飛機都比較嚴重

禁止訪問

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 18-4-16 18:22
有冇將小朋友的物品二手放出去?
好多人都冇咁做,有時見朋友生仔就轉送
你指賣出去?定免費送比人?

男爵府

teslamodelx 發表於 18-4-17 09:19
二手BB 車幾錢一架?
唔要大大部個D
我諗係睇你想搵咩牌子除左要細部,你有冇其他要求?

寶石宮

LucaLuLu 發表於 18-4-18 17:20
你指賣出去?定免費送比人?

賣出去又有啲group,送出去都有啲免費group

我入咗好多group ,有時'買玩具。有時又放返一啲圖書出去

間中雖然執屋嘅時候,會免費送一啲唔合用嘅餐具或者衣物。亦都試過喺免費谷,有人送一啲全新耳環畀我

慳番啲錢亦都慳番啲位置放物品,亦都可以選擇就近嘅交收地點

子爵府

回覆樓主:

淘寶果陣我規定自己啲嘢要放二星期以上先俾錢,其實好多嘢過咗幾日就唔係再咁想買了,就刪返

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-4-18 19:01
賣出去又有啲group,送出去都有啲免費group

我入咗好多group ,有時'買玩具。有時又放返一啲圖書出去
可以比到岩用既人又環保又慳錢

男爵府

jasmineoj 發表於 18-4-18 19:17
淘寶果陣我規定自己啲嘢要放二星期以上先俾錢,其實好多嘢過咗幾日就唔係再咁想買了,就刪返
...
放兩星期之後會唔會落左架?不過你呢個方法都幾好

翡翠宮

減少出外食.真慳好多.又唔洗受氣.香港已冇服務好可言.比錢仲要受氣睇面口.早餐自己買麵包.放工買有一送一.或買2送一.又或自己煮定通粉第二朝可食.依家出外食早餐起碼$32以上.幾金

子爵府

LucaLuLu 發表於 18-4-19 12:26
放兩星期之後會唔會落左架?不過你呢個方法都幾好
落咗架咪算囉

珍珠宮

ngwong2 發表於 18-4-19 12:30
減少出外食.真慳好多.又唔洗受氣.香港已冇服務好可言.比錢仲要受氣睇面口.早餐自己買麵包.放工買有一送一. ...

煮定通粉第2朝可食?唔太明呀。即點?謝謝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

對~

除了日用品,很多東西都是働動下情況地買,設個泠静期,無謂東西一定買少一大半~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

strawberry1975 發表於 18-4-16 23:46
請問可以怎樣放出去?

去隔離二手市埸参考

翡翠宮

迷人pinklady 發表於 18-5-21 03:59
煮定通粉第2朝可食?唔太明呀。即點?謝謝

即平时甘煑出水后待涼放回雪櫃待明早拧出黍煑一煑加雞蛋,火腿等law.

大宅

...

我想網購D嘢,通常都係咁做!

大宅

我一直有賣出阿女的二手用品, 賣埋賣埋都可以唔少錢架. 延遲消費呢個IDEA幾好. 我都試.

大宅

回覆樓主

我都間中去呢度嘅二手市場/Carousell 買2手嘢俾阿b/ 賣2手嘢。

慳錢又環保。

唯一留意係有d人無乜禮貌。

首頁

尾頁

跳至