想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

半年前第一次ivf,第一次放胎,8w小產咗,黎緊想再放胎。

我聽有jm話食菠蘿心,係咪要買個菠蘿自己批個心出黎?

我有睇緊中醫調理,我記得上次放胎後,姑娘千叮萬囑叫我唔好食任何中藥,即使好溫和的藥材都唔好。咁我應唔應該繼續睇中醫呢?我見有jm會照睇

仲有咩野可以做/食會有幫助呢?謝謝大家的意見

大宅

我第一次都係失敗左, 無心跳, 到第二次放之前兩個月開始每晚去跑下步, 做下運動, 放胎前去左龍母廟求子, 放胎後就日日都係屋企聽住歌油下啲數字晝, 油到攰攰地悶悶地就落去公園行下, 反而呢次無成日都瞓床, 就成功左喇, 囡囡而家啱啱一歲~ 希望你今次成功, 加油!!!

大宅

today13r 發表於 18-4-27 16:00
我第一次都係失敗左, 無心跳, 到第二次放之前兩個月開始每晚去跑下步, 做下運動, 放胎前去左龍母廟求子, 放 ...

咁你放胎前/後有無特別食d咩?

大宅

回覆 tomatolmc 的帖子

無呀~ 呢次無特別食啲咩, 我都有問過E生食咩有幫助, 佢都話唔洗特別食啲咩, 平時咁食就得~ 我自己就生冷野就唔掂~~同埋, 我覺得做下運動就係有幫助, 成個身感覺血氣運行得好啲應該有用~

別墅

tomatolmc 發表於 18-4-27 13:50

我聽有jm話食菠蘿心,係咪要買個菠蘿自己批個心 ...
我半年前又係做IVF小產,因上次染色體問題,醫生建議我做PGS

大宅

Cat~er 發表於 18-4-29 23:54
我半年前又係做IVF小產,因上次染色體問題,醫生建議我做PGS

你上次有驗個胎嘅染色體?
什麼是PGS?

別墅

tomatolmc 發表於 18-4-29 23:56
你上次有驗個胎嘅染色體?
什麼是PGS?
我上次流產係私家,醫生叫我驗埋胎,發現是染色體問題,所以建議下次植入做左PGS先
PGS 可以睇清楚,驗色體有冇缺少或多,驗了冇問題,才放入身體,減少流產,不過胚胎數量少,有機會做完測試,未必有機會植入,但起碼減少流產風險,傷荷包其次,傷心又傷身,又哂時間

大宅

Cat~er 發表於 18-4-30 12:02
我上次流產係私家,醫生叫我驗埋胎,發現是染色體問題,所以建議下次植入做左PGS先
PGS 可以睇清楚,驗色體 ...

我個醫生反而唔建議我驗胎,因為佢話就算今次驗到係個胎有問題,唔代表另一粒都有問題,即係每粒都係獨立嘅,驗咗幫助唔大

別墅

tomatolmc 發表於 18-4-30 14:17
我個醫生反而唔建議我驗胎,因為佢話就算今次驗到係個胎有問題,唔代表另一粒都有問題,即係每粒都係獨立 ...
係呀,每個胎都唔同,不過我做得IVF, 醫生唔希望我再流產,所以建議我驗,計番7月尾放胎,9月尾小產,成11月先先來經,再可以試,都成12月,唔想哂咁多時間,驗完有3個胚胎,染色體出現問題,再放都係流產

大宅

Cat~er 發表於 18-4-30 19:35
係呀,每個胎都唔同,不過我做得IVF, 醫生唔希望我再流產,所以建議我驗,計番7月尾放胎,9月尾小產,成11 ...

你總共有幾個胚胎?

別墅

tomatolmc 發表於 18-4-30 19:40
你總共有幾個胚胎?

我共有8胚胎,6個D3、2個D5,上年仁安放1個D3,另1個種唔到D5,跟住我今年3月放胎去左威記做,拎左4個D3去做PGS,但要種到D5,報告有3個胚胎有不同染色體問題,冇事胚胎植入左,現在11週,不過PGS只有95%,所以到12週要做T21,先可以確定,我想問妳係邊間醫院做IVF?
同埋若妳唔過35歲,問題不大,我年紀大,雖然我未去到4字,但好彩有驗到,如果冇驗照放,又係發生不幸,搞到成半年先有得做植入,只會又哂時間

放胎前我自己有做針灸,中藥只是小產食左3個月,放胎後頭5日食菠蘿芯、85%朱古力、夜晚浸腳,之後第6日隔飲黑豆海參湯(海參有痴實胚胎作用喎)、花膠湯(幫助子宮)同埋又隔住飲鮮奶同食雞蛋
祝妳成功!

大宅

Cat~er 發表於 18-5-1 09:07
我共有8胚胎,6個D3、2個D5,上年仁安放1個D3,另1個種唔到D5,跟住我今年3月放胎去左威記做,拎左4個D3去 ...

多謝你嘅意見!

我今年10月就38喇,都係高齡喇,不過我得返兩粒雪胎,所以我唔會驗喇,亦都無條件俾我驗。我係搵私家醫生幫我做ivf,所以我唔係醫院做架。

我想問你驗到有問題的胚胎係咩grade呀?

另外,想請教你,我都聽好多人話食菠蘿心,菠蘿心係現成有得買,定係要自己買個菠蘿自己切架?

祝你一切順利!

別墅

tomatolmc 發表於 18-5-1 10:23
多謝你嘅意見!

我今年10月就38喇,都係高齡喇,不過我得返兩粒雪胎,所以我唔會驗喇,亦都無條件俾我驗 ...
私家醫生都有得做架,我以為只有醫院,4個D3,2個D5 係仁安做,佢地用數字唔係用grade,醫生話係靚,不過幾靚都係冇用,去到威記4個D3種到D5得1個冇問題就5BC
買原個菠蘿我自己買番來切,只食中間個心,有些會幫妳切埋,當然買即場切
大家咁話,一切順利!

大宅

Cat~er 發表於 18-5-1 10:37
私家醫生都有得做架,我以為只有醫院,4個D3,2個D5 係仁安做,佢地用數字唔係用grade,醫生話係靚,不過幾 ...

無辦法啦,我胚胎少,無辦法驗,就平常心,睇下個天俾唔俾呢份禮物我啦

大宅

tomatolmc 發表於 18-4-27 13:50

我聽有jm話食菠蘿心,係咪要買個菠蘿自己批個心 ...

我放胎前做針灸,無食中藥。

放胎前後keep 住食恰雞蛋,滴雞精,飲牛奶或豆漿溝黑豆粉芝麻粉,排卵期會溝埋山藥粉。一星期食1至2次花膠燉鮮奶,食合桃腰果當小食,間唔中食秋葵,納豆。

繼續食supplement食到放胎先轉醫生開的孕婦綜合維他命。

放胎後,有食85度黑朱古力,無食菠蘿芯,因為中醫西醫都話無聽過有用,中醫仲叫唔好食。放胎後多食蛋白質,多食魚,雞,菜就只食西蘭花,菜心,露荀。

唔食得香蕉,木瓜,九菜,白菜,凍野,少食紅肉,孕婦唔食得既都唔食。

攰就訓,肚餓就食,行慢d., 盡量唔上落樓梯。

放胎時醫生話內膜靚 ,我諗可能係飲食有幫助,祝你成功

叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-1 10:59
我放胎前做針灸,無食中藥。

放胎前後keep 住食恰雞蛋,滴雞精,飲牛奶或豆漿溝黑豆粉芝麻粉,排卵期會溝 ...

多謝你嘅意見!
請問你放胎後係咪要卧床幾日呢?

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-1 11:04
多謝你嘅意見!
請問你放胎後係咪要卧床幾日呢?

唔駛訓床丫,我放完胎訓左10分鐘唔夠就落床去廁所了。姑娘醫生都話唔怕架,去完廁所坐左半個鐘就去食野,之後我仲去行citysuper, 點知行下有d暈,就即刻返屋企沖涼訓覺囉。
之後都係正常生活返工放工,係屋企攰就訓覺囉

叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-1 11:09
唔駛訓床丫,我放完胎訓左10分鐘唔夠就落床去廁所了。姑娘醫生都話唔怕架,去完廁所坐左半個鐘就去食野, ...

你係咪第一次ivf?有無做過PGS?

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-1 11:37
你係咪第一次ivf?有無做過PGS?

2次抽卵,1次放胎,無做pgs,醫生話無慣性流產,無需要做。我信醫生咋,佢一定比forum 既人專業。我抽2次,每次最後只剩2個胎。
叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-3 19:09
2次抽卵,1次放胎,無做pgs,醫生話無慣性流產,無需要做。我信醫生咋,佢一定比forum 既人專業。我抽2次 ...

點解要抽2次卵既?

首頁

尾頁

跳至