自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同隔離屋唔熟,見到會點點頭咁,上星期出門見到佢個工人姐姐,傾左兩句,之後佢捉住我隻手話太太好惡,做野好辛苦,有D嚇親,唔知點安慰佢,佢又咁信我唔怕我同番mum講
有時的確隔住門都聽到隔離屋位太太鬧人我諗佢真係辛苦到一定要搵人傾訴下

水晶宮

回覆樓主:

好慘

珍珠宮

回覆樓主:

幸福肥師奶

大宅

LucaLuLu 發表於 18-5-21 11:40
我同隔離屋唔熟,見到會點點頭咁,上星期出門見到佢個工人姐姐,傾左兩句,之後佢捉住我隻手話太太好惡,做 ...

好慘!我能理解有些香港人係好變態,佢咁都同你講,証明佢都就黎崩潰,佢頂到情緒有問題就搵過第二個老闆,總有個正常既。

唔好同佢老闆講,你聽下佢呻,又建議佢搵過一分份工啦,應該唔難搵。為左錢,搞到情緒咁樣,點計都唔值,更何況未必頂到太耐,佢唔同我地,我地收左工都叫有得輕鬆下減下壓,家傭無咁既機會。

所以,我對家傭唔算話當親人咁,但都會尊重佢係一個人,一個junior同事,但唔係下人。

珍珠宮

回覆樓主:

慘,其實人地都係打份工姐,有d人真係洗人洗到盡

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

真係慘,可以點幫佢?

姐姐可以按章工作摶炒嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LucaLuLu 發表於 18-5-21 11:40
我同隔離屋唔熟,見到會點點頭咁,上星期出門見到佢個工人姐姐,傾左兩句,之後佢捉住我隻手話太太好惡,做 ...
拍戲嗎??捉手講?
睇定d先,聽下就好,唔好太肉緊。

333s    發表於 18-5-21 12:56

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

spikenard 發表於 18-5-21 11:43
好慘
係呀,唉,地方又細,住又住得多人,隔離屋份人係點我唔太清楚,不過換著係我一星期對住老細咁多日,如果老細對自己唔好真係好難頂

珍珠宮

dativebond 發表於 18-5-21 11:50

好慘!我能理解有些香港人係好變態,佢咁都同你講,証明 ...
佢地找工真係唔難, 但如果佢係初黎而又仲還緊錢比AGENT的話而家走會重新再比過, 那時我工人有個朋友好似頭半年每月比成2/3人工個AGENT, 但佢做咗半年頂唔順唔做....第二份工又要重新比半年架.

男爵府

dativebond 發表於 18-5-21 11:50

好慘!我能理解有些香港人係好變態,佢咁都同你講,証明 ...
放心,我唔會同隔離屋講番,唔想聽到隔離屋鬧人,只係有D感慨,下次見面我會再關心下佢
jm你心地真好若果我會請工人姐姐,我都會好好對佢,希望好既僱主都會遇上好既工人姐姐

男爵府

BREADWING 發表於 18-5-21 11:50
慘,其實人地都係打份工姐,有d人真係洗人洗到盡
唔計D呃人既工人姐姐,其實要日夜對住老細,都真係幾難頂

男爵府

tester5 發表於 18-5-21 11:55
拍戲嗎??捉手講?
睇定d先,聽下就好,唔好太肉緊。

我冇吹水架,我一向都同鄰居D姐姐有兩句,有時見到佢地接小朋友會傾下計,又或者可能係我皮膚比較黑,佢當左我係同鄉掛
我知既,所以我唔會同番佢個僱主講,最多下次問下佢點

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

真係愛莫能助, 就算同隔離屋好熟都唔會出聲, 知道左可能鬧得仲甘

最多同佢講想搵人傾可以搵你傾, 等佢情緒可以發洩下
希望佢識得完左份約之後搵過另一個屋企

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

叫佢放假找朋友或去教會找人傾訴吧。你隣居如知道佢工人話你知佢在家点点点,可能隣居嬲你,甚至以為你教工人偷懶慢慢做。

瓜田李下,盡可能避開佢工人。

333s    發表於 18-5-21 12:55

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LucaLuLu 發表於 18-5-21 12:02
我冇吹水架,我一向都同鄰居D姐姐有兩句,有時見到佢地接小朋友會傾下計,又或者可能係我皮膚比較黑,佢當 ...

唔係唔可憐佢,有咩事幫到手一定幫。但舉止太戲劇化,我有點擔心你啫。

如果佢同僱主話隔離屋阿太太都話我慘。。。。對方可能誤會你從中作梗,教壞佢姐姐。

大宅

LucaLuLu 發表於 18-5-21 11:59
放心,我唔會同隔離屋講番,唔想聽到隔離屋鬧人,只係有D感慨,下次見面我會再關心下佢
jm你心地真 ...

唔係心地好,只係做人做事盡量公道,但又唔會信晒佢。

我地只係工作關係,我都希望佢工作開心,佢有著數時我都有著數,雙贏。

珍珠宮

回覆樓主:

我係FTM , 接送上學和去公園玩時,都有同啲姐姐聊天。
好多都會呻下,workload 大, 太太好惡,小朋友唔聽話,婆婆/嫲嫲惡,縱孫等等,有時仲會講下鄉下屋企的人和事,老公出去搵女人,之後會喊。

大家都係人,唉,我都會湊仔湊得累,忙到想鬧人,所以有機會互相傾下計,呻下,抖擻精神,日子會好過啲。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇定D先,
有人講過 , 工人會周圍同人講僱主點對佢唔好, 其實喺假嘅, 佢哋有人教咁樣鋪定路 將來告個僱主。

333s    發表於 18-5-21 12:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都試過隔離姐姐話主人no good, 不過佢無捉住我手講, 跟住一星期後就見唔到姐姐了

大宅

貓頭雀 發表於 18-5-21 12:12
我係FTM , 接送上學和去公園玩時,都有同啲姐姐聊天。
好多都會呻下,workload 大, 太太好惡,小朋友唔聽 ...

其實係架 我地湊小朋友都有時火滾 喝兩聲 鬧一餐 唔係真係好失控 叫又叫唔停 但姐姐唔得 一陣mum又話無愛心 炒得!有時忍左個小朋友 佢就蝦得你仲勁 呢d位 有少少同情姐姐

首頁

尾頁

跳至