自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

呢排港媽王國咁hit 隔離舖又見到有jm大爆港媽外遊點樣貪心法 我又講吓先

可能d人成日話"港女" "港童" 聽到人一講港x就覺得有d負面

我自己心目中既港媽係咁既

陀bb時必定入媽媽 whatsapp group
入好多奶粉尿片媽媽會
生仔首選揀私家 (醫療服務好d 冇負面意思架)
bb出世後好努力嘗試餵人奶
手機大部份儲存空間都係bb相同短片(仲有同bb既合照)
唔搞滿月宴要搞百日宴
會搞半歲生日會 (個個月都買蛋糕慶祝 直至1歲)
未學行就已經報playgroup
要返n班
報至少十幾間幼稚園 間間都收時又唔知點抉擇

暫時諗到咁多 我自己都中好多樣 你地又點睇

男爵府

回覆樓主

好正常咋喎港媽先係咁?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

pancake0512 發表於 18-7-25 11:11
呢排港媽王國咁hit 隔離舖又見到有jm大爆港媽外遊點樣貪心法 我又講吓先

可能d人成日話"港女" "港 ...

只中咗入N班
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

虎到金來勳章

我有試餵人奶, 小朋友有返N班, 因為唔想老人家辛苦, 手機最多係小朋友既相及短片

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

係未學行已經報n班,真人真事

大宅

YAC0601 發表於 18-7-25 11:12
好正常咋喎港媽先係咁?
咁你覺得點樣先算係港媽

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

一個月蛋糕,二個月蛋糕,100日蛋糕,三個月蛋糕,四個月蛋糕,五個月蛋糕。。。直至1歲

樓主你舉啲例太小兒科

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我中左百日晏,仲有去育嬰院,日後都會讀N。因為冇人湊。

大宅

vivibabyvivi 發表於 18-7-25 11:23
一個月蛋糕,二個月蛋糕,100日蛋糕,三個月蛋糕,四個月蛋糕,五個月蛋糕。。。直至1歲

樓主你舉啲例太小 ...

立即update去1樓先

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 FRISO飲奶勳章 認識瑞士牛牛第二回

港媽呢個Term唔負面WOR~~
只係好多香港媽咪都有既共通點~

例如
勁影BB相啦~~FB又成日post BB相啦~~~
FB成日like個D好老婆計分表~~~^^
見到有post講BB野就tag老公啦~~

水晶宮

回覆樓主:

"bb出世後好努力嘗試餵人奶
手機大部份儲存空間都係bb相同短片(仲有同bb既合照)"

甘都算 ? 大部分mama 都係甘架啦,唔係hk 人都係甘

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我心目中既港媽係小朋友3,4歲都仲同人講 "我BB呢乜乜乜, 我BB呢物物物"
明明自己小朋友唔乖時, 唔鬧不特止, 仲會話 "小朋友係咁架啦"
所有事都係自己或自己個仔女啱, 別人總是錯的

水晶宮

回覆樓主:

衛生標準奇高,乜鬼嘢都要消毒
兩歲唔識數數目同英文字母就好苦惱
兩三歲已經報好多興趣班,話只係去玩無壓力唔辛苦
好細個就比電子媒體學習,總之要快
鬥快戒片、戒夜奶、揸筷子、做家務等等等等

象牙宮

回覆樓主:

好多喎,唔返工啦,
入左d咩會成日去tea啦,
咩都聽人講買貴教材啦,
唔會打鬧仔女啦,某d野會就晒仔女
係咁上咩班咩班,谷到仔女完全無娛樂時間....
以上既野我完全做唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我覺得嚴重d
每日不停show俾人睇個b識xx識yy好叻,痾督屎都香過人,自己筆飯都要拍爛手掌
飛卜ig只有b相,bb的第一次b到上大學仲充滿第一次xx
去睇比賽表演永遠只在自己仔女出場時拍手(講真我真係覺得自私加核突!)
永遠覺得自己仔女比人地出色寶貴

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔明點解“努力餵人奶“係港媽行為?

我眼見唔少外國人都主張餵人奶到歲幾兩歲,仲會喺餐廳/車上餵。

男爵府

回覆樓主:

我唔中wo,咁我係咩。

珍珠宮

回覆樓主:

1. 其實唔知自己想點,但滿口育兒理論。今日理論 A 完勝,聽日就迷信同 A 充滿茅盾嘅理論 B
2. 人云亦云,見人報班/買嘢又怕執輸,跟咗先
3. 千錯萬錯都係人地錯社會錯,自己同不論幾歲嘅 “bb” 都一定唔會錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

淨係中咗報N班咋

男爵府

pancake0512 發表於 18-7-25 11:23
咁你覺得點樣先算係港媽

唔知喎,但你講嘅我覺得唔算係港媽獨有囉

首頁

尾頁

跳至