自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

我細個有濕疹, 到十幾歲時復發, 十分嚴重, 當時我睇皮膚專科, 搽+食類固醇, 再加食中藥, 成日都r到又水又血,根本就係類固醇藥膏同藥有問題先攪成咁。

偶然我得到一條藥方, 是一位在英國十分有名的中醫師, 開比濕疹病人飲, 話飲過都會斷尾, 我見只是普遍中藥, 又便宜, 所以一試。

條方好簡單, 去藥店執, 只是廿蚊。

1. 昆布、海草、大生地、夏枯草各一兩

2. 野菊花五錢 (分開包)

昆布海草好多沙, 我用水浸幾分鐘, 再用sau箕沖洗, 沖走d沙, 跟住用一個大煲, 煲滾水, 放(1)煲半小時候後, 加野菊花煲多半小時, 加片糖調味。

煲好隔走渣, 放涼, 等d沙沈底, 容易d隔清d沙, 我用黎當水飲, 飲一兩天, 濕疹明顯收水, 飲了4天左右, suffer了好耐的濕疹, 開始結痂痊癒。

不過飲藥當日必須介口, 所有煎炸炒焗都唔食得 (麵包都不能食, 因為是焗), 只能食蒸和水煮。我而家好番後, 間中都有煲這種涼茶, 幫身體清一清濕毒。

仲有切記, 我生濕疹是病從口入, 我永遠介牛奶,西蘭花, 一食就黎料大大鑊, 牛肉,士多啤梨, 蕃茄和芒果之類易致敏野好番後都要小食, 這點要留意。 

皮膚護理方面, 我反而唔太主張用醫生開幾隻好油好肥膩的潤護膏, 我覺得太油膩好似蓋住皮膚, 呼吸唔到, 唔夠通爽, 好似仲痕仲嚴重。我在iherb訂Eucerin呢隻潤膚膏, 一起即搽。

只要搽和食都小心點, 我而家皮膚同普通人沒有分別, 只是當年搽得太多藥膏 (d人話層皮薄咗), 當初十分易損和乾燥, 但我好番初期每天沖涼後都搽body lotion or body cream, 而且要選用些較天然、低刺激的品牌, 我用Aveeno, 皮膚一直keep得很好, 再無乜野問題。

希望幫到大家

大宅

回覆樓主:

多謝分享

水晶宮

回覆樓主:

我濕疹咁勁,都驚遺傳比仔, 我仔出世後,搽和食都好小心, 佢細個一掂生日蛋糕忌廉都即刻敏感變豬咀

我仔細個食人奶和日本奶粉,因為聽人講食歐美奶粉會易生濕疹, 因為歐美人接受蛋白質同亞洲人唔同, 多數亞洲人都有乳糖不耐症

佢細個沖涼和潤膚都用Mustela, 依家可買Aveeno或者Eucerin, 都有濕疹系列

我自己覺得只要細個時唔觸發到濕疹免疫系統, 長大就冇野,我仔依家除了一飲奶會肚痾之外,完全冇濕疹

男爵府

回覆樓主:

我最近都又翻發,平時揸西醫藥膏會好,今次揸極都唔識好

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

請問要幾多水煲?有無話煲淨幾多水先得?謝謝
身體健康,生活愉快

水晶宮

fanlee 發表於 18-8-1 17:57
請問要幾多水煲?有無話煲淨幾多水先得?謝謝

我用好大個煲, 一次過煲2份, 當水咁飲

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

水晶宮

請問是否藥材鋪?定街市生草藥店買?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆樓主

多謝分享

水晶宮

delana 發表於 18-8-1 18:14
請問是否藥材鋪?定街市生草藥店買?

藥材鋪

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

多謝分享

水晶宮

回覆樓主:

up先,打得好辛苦

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

收藏先,我最近又r到流晒血喇。

男爵府

多謝你分享。我老公濕疹好嚴重,我尋晚已經買哂料煲咗俾佢試下。希望对佢有效

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

謝謝分享,果D材料都係去濕清熱的。請問每次煲,用幾多水?一煲可以飲幾多日?謝謝
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

lalala8128 發表於 18-8-2 08:30
多謝你分享。我老公濕疹好嚴重,我尋晚已經買哂料煲咗俾佢試下。希望对佢有效 ...

等你上黎分享

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 miffyumiffy 的帖子

謝分享

珍珠宮

回覆樓主

多謝分享

大宅

回覆樓主

謝分享

水晶宮

Rita 發表於 18-8-2 09:02
謝謝分享,果D材料都係去濕清熱的。請問每次煲,用幾多水?一煲可以飲幾多日?謝謝
...

冇咁大個煲,一次煲兩set最多飲2日

首頁
12345...9

尾頁

跳至