自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

琴晚半夜仲嬲緊,所以打佐當時當刻嘅心情出嚟。多謝大家比唔同意見同提醒,我會自我反省,亦都檢視下自己日後應該點應對夫家。

但我都想澄清反,我好愛我媽咪,亦都好感恩有呢個媽咪,並唔係一味埋怨佢。而我有請工人,主打照顧小朋友係工人,我只不過係想既然我媽鐘意同啲孫玩,咁不如佢多啲過嚟我到。因為就算佢唔過嚟,佢都會去住得好近嘅姨媽到逗留大半日,玩人地個孫。並唔係真係旨意佢湊孫。

不過無論如何,都好多謝大家嘅意見。令到我都同媽媽傾返琴晚嘅事,以至如何處理6299嘅事。佢比佐好多同之前嘅意見差唔多,就係唔好理佢地,當佢地唱歌。只要我地唔理,語言嘅侮辱並唔會真係傷到人,相反如果我地認真對待,反而就輸了。之前我聽極都入唔到耳,因為大家嘅意見同感想,我反而接受好多,同覺得佢講得好有道理。

大宅

回覆樓主:

Sel

伯爵府

回覆樓主:

你想點?
你要保護你媽就即時反映, 老實同你6299講叫佢要尊重你媽。 我咁大個人都知7月叫鬼節, 但從來都未見過鬼亦唔信有鬼囉

你成日話你媽見到個孫會好開心, 點解唔會話6299見到個孫會開心
你6299做過啲咩咁令你咁反抗佢地?
又話怕大b跟得多6299唔好, 其實有咩唔好, 你係b媽媽, 佢地係你老公爸爸媽媽, 點解又冇好好保持尊重老公同佢父母既親情
你搬走, 咪請人幫屋啦, 冇其他人責任幫你。
唔係要你受氣, 但唔係咩都要啱你想法
你口口聲話你媽想幫你湊, 又話佢冇堅持幫你。 老馮咩, 上黎玩孫同湊孫係2樣野。
你感謝你媽就保護佢, 聽佢話, 而唔係要求你媽跟你支笛去做喎
你咁唔鍾意你99, 就算佢做好心煲湯比你都會比你話架啦, 一陣又比人話亂煲野比你飲仲慘, 佢唔影响你坐月已經好合理了

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都覺得樓主媽媽性格幾友善,隨和,不喜歡爭野的好媽媽!其實樓主媽媽都為了你和6299 關係好,不爭吵是好事!你換過角度去看,她也是為你好!你也感恩,和你自己也说,自少也偏心你!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

樓主,老實講希望你唔好介意,照字面睇,我覺得你好麻煩,成日要你媽就曬你,佢唔想湊孫你都要埋怨,佢尊重你6299,其實都係為你著想啫,叫你忍讓,勸你算數都係唔想你勞氣,你仲嬲返佢轉頭嘅,我反而覺得你媽好好呀,好識做人,eq又高你多啲聽吓你媽話啦,唔好咁自我中心啦
我要記得幸福......

珍珠宮

回覆 Conniekiki 的帖子

索到陣除, 男家踩住上, 比我會借頭借路搬遠d 返正有工人姐姐

唔指意佢地帶, 有咩理由話陳家, 下次話我地入教, 唔做七月節

你媽收完家用貼返轉頭, 做埋啊四幫坐月, 再諗埋怕你老公難做, 愛屋及烏到咁, 都要上網比你唱

更比你男家剷, 一朝你媽Feel 到心淡, 你都咪埋怨,成人黎做過要負責任

唔係遲下無事, 刺巳長成拮住個心

珍珠宮

浩霆豬豬 發表於 18-8-24 05:19
樓主,老實講希望你唔好介意,照字面睇,我覺得你好麻煩,成日要你媽就曬你,佢唔想湊孫你都要埋怨,佢尊重 ...

果個係家奴, 主子要你湊B 唔湊

睇電視都有做, 嬰絡幾識講野幫皇后, 睇你縮埋一邊無用架你

佢6299 憑咩指責陳家, 大家咁高咁大乍, 唔叫自己老公返去乍父母型, 怪自己老母
我娘家入教架, 係七月去街架喎

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主是你媽媽的唯一一個女嗎?

我明白你的感受, 但你諗深一層, 你媽媽唔係一定要幫你湊小朋友... 至於你話6299一黎佢就將BB畀佢地抱, 你媽媽其實好識做人, 佢可以坐sofa休息吓咁咪唔會似工人姐姐。

欣賞你媽媽的eq, 因為同d野蠻人嘈都無意思, 盞浪費自己腦細胞

至於你媽媽有同你講BB某d壞行為似6299, 唔使太擔心, 我女細個畀公公湊時我都好擔心, 但而家佢返咗學, 一星期先見一次, 無跟到公公的壞習慣, 有時仲會教返公公某d野係唔啱添。

世事無完美, 你媽媽的性格無得改變, 唯有多d鼓勵佢湊/玩BB吧。睇開d... 希望你開心

大宅

rachel_tim 發表於 18-8-24 05:05
你想點?
你要保護你媽就即時反映, 老實同你6299講叫佢要尊重你媽。 我咁大個人都知7月叫鬼節, 但從來都 ...

其實我已經做佐即時反映,就係話係我要求出嚟。將過錯推返比自己。之後我已經轉唔切,諗唔到仲可以講啲咩⋯⋯我遲鈍,成日過後先諗到當時應該點講⋯而且,我地屋企無拜神,無宗教,不嬲都理開呢啲嘢。如果6299佢地咁在意,早幾日食晚飯就應該佢地嚟我地到,而唔係我地帶啲小朋友出街同佢地食。

我知6299見個孫開心,但1)大B嘅態度係視乎6299係唔係到。如果佢地湊住大B遇見人,大B會唔打招呼好有避忌咁。但如果佢地唔係到,大B會好開心打招呼而且同人玩。大B真係識避忌,唔係我自己覺得架 2)6299成日未問我地方唔方便比大B出去或者過夜,就已經同大B講,搞到真係唔方便個陣,大B就發脾氣,又怨爸爸媽媽唔比佢出街。講佐幾次,6299都只係話佢地有叫大B問爸爸媽媽,為係都唔肯問佐我地先。3)正因為第二點,發展到佢地會趁我地返工,唔通知聲就帶走佐大B。4)最忍受唔到係,當我地管教大B個陣,大B會發脾氣話唔鐘意爸爸媽媽,要去6299到瞓。屋企一有唔啱佢心意,佢就會講去6299到。仲要講係6299同佢講,如果爸爸媽媽對佢點,佢就過去6298到瞓。

男爵府

回覆樓主

你咁大個人,做左阿媽,理應保護你嘅仔女同母親…依家仲調轉話你阿媽…會唔會搞笑左d

你媽媽性格隨和…不過係傳統人,你後生自己諗下點保護佢唔比6299話囉,仲細咩

禁止訪問

大宅

rachel_tim 發表於 18-8-24 05:05
你想點?
你要保護你媽就即時反映, 老實同你6299講叫佢要尊重你媽。 我咁大個人都知7月叫鬼節, 但從來都 ...

另外,我就係顧我老公同佢地嘅親情。所以好多時,我都係同我老公講,叫佢同佢屋企反應下。因為我試過自己出聲,佢地扮唔明,最後我老公忍唔住出聲,佢地先突然明晒。

搬屋個段,其實我係想講我媽好愛我。咁辛苦都走嚟幫手。至於點解無請人搬,因為係樓上搬樓下,路途近,想慳返啲,所以已經諗住自己搬,但媽咪唔怕辛苦,日日都嚟幫手,什至娘家人都主動嚟幫手。或者你覺得唔係老馮,但我同我媽嘅角度係,大家一家人,應該互相幫助。同樣其他屋企人要搬屋,就算請佐人搬,我地都會過去,睇下有咩幫手。而且我係係6299屋企搬出去。佢地都係望住我地搬。媽媽教落,一家人應該互相幫助。同樣煲湯個段都係想講媽媽好愛我。

我唔介意佢唔想湊只想玩孫,但介意佢見到大B有不當行為個陣,會講呢啲行為來自6299。因為會令我有種無地自容嘅感覺,自己嘅小朋友,自己無教好,結果比人教壞佐。

我呢個帖都係想反映我不孝⋯一來保護唔到佢,二來居然有埋怨佢嘅想法。

伯爵府

Conniekiki 發表於 18-8-24 06:36

其實我已經做佐即時反映,就係話係我要求出嚟。將過錯推 ...

細路係會有唔同既表現, 佢係你面前同係爸爸面前都可以表現唔同。 可能你6299教佢唔好同生保人玩佢先咁(不過我唔會再討論)

又唔覺得你6299有咩行為上既問題
或者咁講, 你唔想6299自己接佢走就幾夜都接個仔返去(同你老公講定), 或者同個仔說不。 而可以的話就可以變左weekend holiday由你安排比佢地去6299到過夜。
個仔曳話要走就叫佢罰企, 唔駛上心佢點解咁講, 我話個仔, 佢都試過會話我要爸爸唔要你, 唔通我叫我老公走咩

諗吓點共容好過點反枱, 生活會過得開心啲

伯爵府

Cathy1121 發表於 18-8-24 05:18
我都覺得樓主媽媽性格幾友善,隨和,不喜歡爭野的好媽媽!其實樓主媽媽都為了你和6299 關係好,不爭吵是好 ...

對。樓主至少要感恩有個咁好的媽媽,我連阿媽都無,我生兩個只有工人幫,第二胎請陪月,感覺好d。另外,搬屋,有咩好怨,比$請人搬咪煩少樣,我生胎也是有自己搬屋,我自己大住肚也要落手攞下野又要顧住個大B。
做人凡事感恩會開心d。加油啊!

大宅

Cathy1121 發表於 18-8-24 05:18
我都覺得樓主媽媽性格幾友善,隨和,不喜歡爭野的好媽媽!其實樓主媽媽都為了你和6299 關係好,不爭吵是好 ...

其實我知佢係咁,所以我真係好感恩有佢呢個媽媽。佢情願自己受委屈。只係有時候,我嬲嘅係我保護唔到佢,亦嬲點解佢唔為佢自己爭取下。如果佢想,我就爭返嚟。但佢叫我算數⋯佢連我同老公投訴下,都叫我唔好講。當然我知道佢咁做係為我地過得好。就係唔想佢咁委屈⋯

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

浩霆豬豬 發表於 18-8-24 05:19
樓主,老實講希望你唔好介意,照字面睇,我覺得你好麻煩,成日要你媽就曬你,佢唔想湊孫你都要埋怨,佢尊重 ...

我覺得我媽好似樓主的媽,都係叫我忍讓6299, 忍吓老公(好小事嗌交的時候),我想佢幫我湊仔的時候,又係第一反應係6299會唔會唔鐘意?

伯爵府

回覆樓主

樓主你真係好衰! 你媽媽咁好
我覺得你應該係欺善怕惡!
對6299你何嘗唔係唔出聲?
對自己阿媽要求就咁高
你阿媽善良人一名
為你著想為你付出
請你感恩

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Conniekiki 發表於 18-8-24 06:36

其實我已經做佐即時反映,就係話係我要求出嚟。將過錯推 ...

睇最後嗰點,你6299真係好衰!

我好彩,有時我鬧完阿仔,之後99會同阿仔講要聽媽媽話,媽媽係為你好 ,你要點點點。。。

樓主,將個波拋俾你c6, 同佢講未經批准,唔比6299帶走大B!

大宅

回覆樓主:

睇完你所講,你媽媽真係好好,睇得開,EQ 高,懂人情世故,想你係男家嗰邊都好,先咁忍讓豁達,你呻少些,愛妳媽多些吧

伯爵府

Conniekiki 發表於 18-8-24 07:03
另外,我就係顧我老公同佢地嘅親情。所以好多時,我都係同我老公講,叫佢同佢屋企反應下。因為我試過自己 ...

有咩好介意吖, 要習慣唔好因一兩句評語而唔開心
我ftm一湊2, 教幾好一返學出街都唔知佢係邊到學到好多怪野返黎, 咪見到佢有唔啱就指正佢囉
你比面你老公係好事, 你老公有企出黎更係好事, 但可以大家平心溝通(同6299), 而唔係要次次當面唔講, 事後要老公出聲(過晒氣講都冇用)
我99好鍾意執啲唔知咩車仔比我仔, 我婉拒話唔要, 問3次都唔要(會多謝佢)。
搬上搬落都係搬, 其實我唔會比我媽黎幫手囉, (應該唔會搵長輩搬, 一陣整親又煩)。 我搬屋都係2公婆加公司攪
佢開完貼就散左負能量就好了, 閒時陪多啲媽囉

首頁
12345...6

尾頁

跳至