親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

請問有冇人甘上下時間去呀?不如大家分享下呀~

Day 1: HKG > HEL, HEL > RVR (宿:Santa Claus Village)
Day 2: 黃昏搭巴士上Inari (宿:Hotel Inari)
Day 3-Day 5: Inari (宿:Hotel Inari)
Day 6: INR > HEL (宿:Helsinki市中心)
Day 7: 郵輪過愛沙尼亞塔林即日來回 (宿:Hel)
Day 8: Helsinki 市內觀光
Day 9: 黃昏機返香港 HEL > HKG

我好多交通接駁已買好,只係欠部份個人裝備。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

早幾年有去過
今年去左kiruna追光貪交通方便, 住6晚有5晚都睇到, 不過真係好睇彩數

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-11 20:37
早幾年有去過
今年去左kiruna追光貪交通方便, 住6晚有5晚都睇到, 不過真係好睇彩數
...

好正呀~
請問你有乜要注意呀?

寶石宮

是的 發表於 18-9-11 20:47
好正呀~
請問你有乜要注意呀?

睇apps睇圖再等運到, 指數高都要睇咩時段, 果陣我係咁八住, 得閒又出門口望吓

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-11 21:07
睇apps睇圖再等運到, 指數高都要睇咩時段, 果陣我係咁八住, 得閒又出門口望吓
...

希望我好似你甘幸運睇到啦~
有冇靚相呀?好想睇

請問有乜野好食呢?有冇玩任何戶外活動?我考慮緊join乜玩好。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-11 20:37
早幾年有去過
...

剛睇過Kiruna,確實好靚!
請問你行程係點架?雖然我已plan好,也想知下,可以下次再跟你行程去哦!

求下你丫

寶石宮

是的 發表於 18-9-11 21:43

希望我好似你甘幸運睇到啦~

都係snowmobile, 雪橇, 鹿車果啲啦

寶石宮

是的 發表於 18-9-11 21:49
剛睇過Kiruna,確實好靚!
請問你行程係點架?雖然我已plan好,也想知下,可以下次再跟你行程去哦!

其實我果陣係見sas 轉程機就到好方便, 所似住左一星期係到等運到

Join左酒店兩個活動(一日一個), 一日市中心慢碌, 一日去ice hotel, 一日玩ice fishing, 啱啱好fit晒啲時間

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-11 23:44
其實我果陣係見sas 轉程機就到好方便, 所似住左一星期係到等運到

Join左酒店兩個活動(一日一個) ...

睇落交通真係方便,請問你是否由HEL轉機過去就是了?在哪個機場呢?

我玩完雪誕老人村,就坐巴士去Inari追光。

寶石宮

是的 發表於 18-9-12 09:25
睇落交通真係方便,請問你是否由HEL轉機過去就是了?在哪個機場呢?

我玩完雪誕老人村,就坐巴士去Hotel ...

我係搭sas 果陣仲係Stockholm做主場, 轉一程就得

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-12 12:49
我係搭sas 果陣仲係Stockholm做主場, 轉一程就得

icic, thx
我係舊制時用am做redemption,45000里只能最遠到HEL

請問你鞋在哪裡買的呢?

寶石宮

是的 發表於 18-9-12 13:23
icic, thx
我係舊制時用am做redemption,45000里只能最遠到HEL

我係日本買

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-12 13:31
我係日本買

日本係咪款多d又平d呢?在outlet買?
我11月都去日本玩,求求指教!

我都諗過去韓國買,又或者淘寶。

寶石宮

是的 發表於 18-9-12 13:44
日本係咪款多d又平d呢?在outlet買?
我11月都去日本玩,求求指教!

其實之前北海道果陣即買即換左對舊咋
款多, 平唔平就睇你買要唔要牌子啦

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 18-9-12 19:37
其實之前北海道果陣即買即換左對舊咋
款多, 平唔平就睇你買要唔要牌子啦
...

thanks
去到睇下先

大宅

是的 發表於 18-9-11 18:32
請問有冇人甘上下時間去呀?不如大家分享下呀~

Day 1: HKG > HEL, HEL > RVR (宿:Santa Claus Village)

即日來回愛沙尼亞?太趕了

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

yirehlam 發表於 18-9-28 19:30
即日來回愛沙尼亞?太趕了

諗住行下舊城區,食下野就坐返郵輪返,冬天早天黑,不留塔林太耐了!

男爵府

我年尾去, 行程同你差唔多, 數番都係玩9日

不過我係到HEL後抖一日(驚jet lag)後飛左IVL先, 玩完後巴士落RVN, 玩埋破冰船後火車落HEL, 之後塔林住一晚後番香港

呢幾日都係睇緊d裝備, 諗緊其實係北極圈都係留幾日, 全副裝備起碼幾千著幾日好似好浪費咁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-9-29 19:13

不過我係到HEL後抖一日(驚jet lag)後飛左IVL先, 玩完後 ...

Hello, 我地去既景點都好相似,只係路線有少少吾同。
我其實都想坐破冰船,但老公吾想玩,否則也會留多日在RVN, 同埋去冰城堡,e+惟有尾站去Helsinki既芬蘭堡。請問你book左雪地活動未?你由Inari坐巴士落聖誕老人村,應該開放左可以購票了?我2月既巴士票在12月才能online購買。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kelvin1206 發表於 18-9-29 19:13

不過我係到HEL後抖一日(驚jet lag)後飛左IVL先, 玩完後 ...

我本身吾太怕凍,所以冇乜冬天衫及褸,暫時淘左件波士登羽絨防水長褸、加薄絨防水褲、加絨冷帽及羊毛襪,只欠一對雪地鞋。本身有滑雪手套,應該足夠了!

只係三四天留在北極圈,出去玩既活動又包戶外衣,我諗已經好足夠。

首頁

尾頁

跳至