婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿囝10個月
同老爺99同住,自己要番工,所以99湊~
工作時間較彈性,有時好掛住bb想快啲番屋陪佢
但經常吾知情況下抱走左吾知去邊soshow
其實都想知阿B今日做過乜既~
認為99出街時需要同我講一聲嗎?

大宅

SINKI128 發表於 18-11-1 13:00
阿囝10個月

除非跨區,我見我媽幫嫂湊b,落街買餸,飲茶吹水都冇刻意搵丫嫂講聲,日日如是,反而佢想湊丫b,要同我丫媽講定先,其實你放工之前打定電話夾定咪得囉,你又唔係要特擊工人點湊b

珍珠宮

回覆樓主

想知bb今日去過邊同做過咩,你可以當日放工後問奶奶
至於早放工返到屋企先知奶奶同bb出咗街
你可以打電話同奶奶溝通
預早講大約幾點會放工,想知到時奶奶會喺街/屋企
你就可以直接去搵奶奶同bb

大宅

我覺得如果係做D 好routine既野,例如買餸 (假設每日都係差唔多時間落街買餸), 就唔駛特別講但係如果係比較特別既, 講聲會好D, 得個知字都好, 媽媽會覺得安心D

男爵府

我覺得好難叫99每次出街都同你講。始終佢唔係你工人,事事向你匯報比著我會難受同唔會向新抱匯報。如果你放工早返,不如直接打比99同佢講。

公爵府

如果bb唔係你6299湊,又唔係同住,突然來抱你個b走,唔通知聲,就佢哋唔啱。但如果係佢哋湊又同住,真係又無乜必要下下事先請示你喎,唔通湊去返學,去公園玩,去飲茶都要問你批唔批咩,工人就話啫。

翡翠宮

回覆樓主:

如果交比佢揍,吾需要

大宅

我自己阿媽湊,佢去買餸食tea都唔會問我,但有時會喺街影阿b食野相俾我,同當日會主動話返俾我知,因為我地唔同住,我要知道如果佢夜晚扭計/發燒,都可能會同出過街有關,如果有其他特別事要做,佢會同我講帶bb去邊/叫我請假湊b

大宅

99主力湊,如果佢只係帶B去附近行下,買餸,去公園玩,呢D唔洗講啦
除非係去遠地方,例如跨區,而且去得耐,咁就最好講聲啦
不過其實你早左放工都可以回家途中同99講呀,咁就確保一定見到BB啦

水晶宮

回覆樓主:

如果下下要報告行蹤,我唔會揍

男爵府

咁比得佢湊你都預左佢會帶佢去街啦,點會下下通知你,除非你請姐姐湊,佢係打你工點都要會報你。

子爵府

回覆樓主:

工作時間彈性的話,或者約定幾點返,請99嗰時讓bb留在家囉,可以話你返嚟接手,等99可以抖吓或去吓街,又好聽啲,又win win

洋房

Mandc 發表於 18-11-1 17:03
我自己阿媽湊,佢去買餸食tea都唔會問我,但有時會喺街影阿b食野相俾我,同當日會主動話返俾我知,因為我地 ...

自己阿媽湊好處可以任叫阿媽send 阿b相,相反我99係吾會主動send相同吾會主動講今日做過啲乜,曾經同99講過可以send下阿b相俾我,但無send過,我又吾想下下要問99好似督促佢咁~so sad

洋房

回覆樓主:

如果去樓下公園買餸我都覺得吾洗講都沒問題,
但我地住喺村屋,去買餸公園都一定要坐車,等埋車每次都要6點幾7點先番到屋企~
番工早收都要到晏就做晒野先知,
打完俾99佢地都已經出左街嚕,又要等到6-7點先見到BB

男爵府

阿囝10個月

同住又交比99湊就唔需知去邊做咩都通知你⋯

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

SINKI128 發表於 18-11-2 15:08
自己阿媽湊好處可以任叫阿媽send 阿b相,相反我99係吾會主動send相同吾會主動講今日做過啲乜,曾經同99講 ...

我同99同住,我同老公都返工,阿女99湊。其實如果交得比佢湊又唔會要下下會通知去左邊,有時佢以為我放工返到樓下帶阿B接我,我又行左另外D 路撞唔到。如果早返可同99講聲,怕好似成日問住就叫老公問,我老公成日叫99拍D 片睇下,但99有時都話湊B 好忙未必用到手機,但都盡量影下阿女D 傻野大家睇下。

洋房

hotarufuu 發表於 18-11-2 17:01
我同99同住,我同老公都返工,阿女99湊。其實如果交得比佢湊又唔會要下下會通知去左邊,有時佢以為我放工 ...

你99咁好既~帶埋bb落去接你,好窩心~
我老公見到99電話影阿B相都成日叫過99send相,但都無send過,如果可以影下阿b傻野真係番工都開心好多~

複式洋房

我覺得睇情況啦
普通日常落街買餸行下就唔洗講
不過去遠少少,或者特別的地方最好交代一聲會好d
媽媽知道bb去左邊會好d

男爵府

阿囝10個月

如果佢地唔系遲咗好多返,或者係你係早咗返屋企,你可以問吓,但真係唔應該要佢地報告比你知,其實你收到工至到返屋企都有一段時間㗎,你要問佢地,要join 佢地無話join 唔到。。。唔見人的話,你可以打電話問,如果只係買送,你可以順便去接佢地囉。就算去so show問心無理由要6299同個小朋友一齊坐牢,佢地攪得掂咪ok囉。自己要返工,要搵人地幫手,仲有乜好講。其實老人家唔系好識用手機係唔出奇,要佢地小心d睇緊d個小朋友好過啦

洋房

阿囝10個月

可以同99講下出去邊到都講声就好

首頁

尾頁

跳至