1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽聽埋埋....都好似唔知D K1係點收生!!雖然係未公報....但好奇想知道一般收係咩標準!!^^

男爵府

要睇吓間學校Target d乜嘢類型小朋友,
有d要求未夠三歲已經識晒a-z、分顏色、識數字,
有d就相對合理d, 知道咁細小朋友in唔到d乜就主要睇家長,
正常常有禮貌當然最好,
但我估共通之處就係喊、無禮貌、搶玩具多數都係waiting or reject.

而我自己覺得底蘊最重要係合面試老師既眼緣

講真每間學校in幾百個學生, 收生收得幾十個,
但面試只係短短時間, 令老師最深刻印象同可可愛愛既小朋友一定有著數d

大宅

pinkochang 發表於 18-11-30 14:31
有d就相對合理d, 知道 ...

同意~

有時d家長覺得自己小朋友所有問題都識答,但殊不知1000個applications入面隨時可能有300個小朋友都一樣做到滿分,但學校結果只能選100人。

所以有時都好難完全估得到學校係點揀小朋友,說不定也不過是一場緣分遊戲~ 盡了力就好。

大宅

回覆樓主:

明白晒~唔該晒!不知不覺自己都緊張埋!haha

子爵府

回覆樓主:

間間學校標準唔同,我覺得好多都唔收細b,我仔2歲,in咗幾間都唔收,出年應該冇得讀要再報啦

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 00:23
間間學校標準唔同,我覺得好多都唔收細b,我仔2歲,in咗幾間都唔收,出年應該冇得讀要再報啦
...

其實個標準咪就係大B先收,細B唔收囉

子爵府

asukav6 發表於 18-12-1 07:29
其實個標準咪就係大B先收,細B唔收囉

我覺得係,除非細b叻過晒d大b或者有機會。早知係咁就唔報,晒錢晒時間 除非俾多d錢讀私校,否則真係冇乜學校收。
有間老師問野都廢,我仔先得2歲問戒片未? 其實老師想做得舒服d,最好小朋友乜都可以自己做佢哋可以做少樣煩少樣

子爵府

pinkochang 發表於 18-11-30 14:31
有d就相對合理d, 知道 ...

我仔2歲in有間要識穿珠仔,用考3歲ge野考個2歲ge,根本唔公平,考幾樣我仔一樣都做唔到,老師不停話唔使擔心,小朋友仲細,我想講我冇擔心過,係考ge野太難,已經知呢間學校唔適合佢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺得系每間學校既標準唔同架,讚成JM講既,自己同bb儘力就得喇

男爵府

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 09:18

我仔2歲in有間要識穿珠仔,用考3歲ge野考個2歲ge,根 ...

所以學校簡小朋友之餘,小朋友亦都簡緊學校,
小朋友鍾意間學校, 自然會發揮得最好同時亦最令老師留下印象,
家長們不必太強求入邊間

子爵府

pinkochang 發表於 18-12-1 10:04
所以學校簡小朋友之餘,小朋友亦都簡緊學校,
小朋友鍾意間學校, 自然會發揮得最好同時亦最令老師留下印象,
...

我冇強求過佢入邊間,只係in咗幾間都唔收令我覺得有d失望,其實都只係普通屋邨學校,絕對不是名校,除咗我講嗰間之外,其他學校佢表現唔算差,如果學校因為佢係細b而唔睇表現我都無話可說啦,只係覺得我做咁多功夫好似白做
有邊個家長唔想小朋友面試發揮得好,我仔冇喊冇扭計已經好難得,咁可能真係唔夠人哋叻,冇辦法啦,唯有出年再報

男爵府

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 10:20

我冇強求過佢入邊間,只係in咗幾間都唔收令我覺得有d ...

唔好誤會~唔係話你強求~
而係有時見到D家長死谷爛谷個小朋友學好多嘢去考名幼,
但點知失敗而回而遷怒於學校或小朋友

子爵府

pinkochang 發表於 18-12-1 10:28
唔好誤會~唔係話你強求~
而係有時見到D家長死谷爛谷個小朋友學好多嘢去考名幼,
但點知失敗而回而遷怒於學 ...

我絕對唔係呢類家長,覺得讀書係件好辛苦ge事,想當年為會考死讀爛讀咪又係衰,點忍心要自己小朋友受呢d苦…
我唔係怪小朋友入唔到學校,又唔係怪學校唔收,只係奇怪依家想搵個普通學位都爭到咁,究竟係學校要求太高定學位真係咁缺乏?我仔表現唔係超好,但以2歲黎講一定唔係差,依家競爭已經咁大,都唔敢諗將來,讀書係小朋友ge事,我到時都未必幫到佢,要靠佢自己啦

子爵府

唔緊要, 其實下年再報唔係仲好咩? 到時大B可以報熱門D學校都大機會收D

大宅

回覆樓主:

做我地le個年代家長都好無奈,大家個心都唔係想咁樣,但偏偏le個年代係咁樣!我地等小朋友做好應有本份就ok.... 吃玩訓就係2歲應該成長既階段

洋房

suki-c 發表於 18-11-30 14:11
聽聽埋埋....都好似唔知D K1係點收生!!雖然係未公報....但好奇想知道一般收係咩標準!!^^ ...

我對孖仔都係今期報K1,最心儀果間已經收左AM,都有小小心得分享下
我覺得好多學校所考既野,結果并唔係好重要,而系問答過程中小朋友既反應,無論識唔識都要比個反應老師,可能老師教返,小朋友跟著重複,甘已經有分加
仲有好多人講,陪考父母千祈唔好出聲,一句唔講,由小朋友被老師問,唔好幹擾,有d學校係甘,亦會面見前講明,但有d學校係看中親子關係,考試時已經講左家長可以同小朋友互動下,其實尼個時候已經开始計分,等玩既過程中會有老師輪流來問問題,當然唔可以代小朋友回答,但家長可以重複問多次引起小朋友既注重力去到老師問題度,唔好太人雲亦雲,要看學校喜好

複式洋房

Viannwang 發表於 18-12-1 17:59
我對孖仔都係今期報K1,最心儀果間已經收左AM,都有小小心得分享下
我覺得好多學校所考既野,結果并唔係好 ...

想問小朋友係幾月b?

洋房

agnesit 發表於 18-12-1 20:16
想問小朋友係幾月b?

5月

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 08:54

我覺得係,除非細b叻過晒d大b或者有機會。早知係咁就 ...

老師問戒片未....形容為老師問野廢..
老師都係想了解一下小朋友,加上好多小朋友兩歲開始緊日頭戒片,我唔覺得老師有問題

我in一間要填問卷都有問及小朋友自理能力,有問日頭同夜晚需唔需要用片

再講,好多人以為in幼稚園梗係睇小朋友有幾叻同能力去到邊

有d由未正式面試已經評分緊,睇下父母同小朋友之間互動、識唔識得同人分享玩具、禮儀、玩完有無執拾玩具同推好櫈......

其實家長表現都好重要,老師都會問家長少少問題,從而簡單咁了解下家長嘅育兒方針

以為小朋友喊/唔合作一定唔收,其實老師會睇埋父母遇到小朋友喊/唔合作時反應,睇父母點樣應對,亦係評分之一

子爵府

秋天與楓葉 發表於 18-12-1 21:21

老師問戒片未....形容為老師問野廢..

第1年接觸呢d,所以冇經驗,或者我用ge形容詞錯咗,唔應該用廢,應該用唔適合。
嚴格講去in嗰陣未夠2歲,我有如實作答未戒,會開始訓練。面試好似考試咁,一問一答,冇俾玩具玩,冇同其他小朋友互動,就係老師坐對面問,小朋友答,根本冇得發揮,唔識答就out,我冇幫阿仔答,我知我唔應該出聲,整個面試10分鐘都冇就完。

首頁

尾頁

跳至