自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經斷斷續續成年,有時無問題,可以周圍去,有時候暈到出唔到街!心季,心跳快,頭脹,好不安!
見社工有好幾次!
之前想靠意志去克服。。但好似越來越唔夠意志力了!我已經好努力架喇!
我係咪真係要食血清呢?
又怕要長期食,又怕有副作用,又怕停藥時,發得仲勁!
唉。。。。你係我,你會點做呢!
感謝各位

珍珠宮

確診咗係焦慮?醫生當時冇叫你食藥?

男爵府

食藥已可解決!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

on 居,一定要睇醫生,乖乖食藥,情緒困擾,比後遺症更嚴重。

二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-12-21 00:40
已經斷斷續續成年,有時無問題,可以周圍去,有時候暈到出唔到街!心季,心跳快,頭脹,好不安!
見社工有 ...

要否返工?

珍珠宮

見社工有 ...

可否形容吓頭脹
我就頭皮發麻,有時塊面都有些痹,我都喺驚恐焦慮,每次出街都希望能平安回家

男爵府

leecnine 發表於 18-12-21 01:47
on 居,一定要睇醫生,乖乖食藥,情緒困擾,比後遺症更嚴重。

完全支持你嘅講法。我家人親歷其境,食藥後係比之前好妤多。

leecnine    發表於 18-12-21 11:04

大宅

Moti 發表於 18-12-21 00:46
確診咗係焦慮?醫生當時冇叫你食藥?

見社工無講過係咩架。。。

大宅

sabun 發表於 18-12-21 05:44
要否返工?

全職媽媽

大宅

frombetter 發表於 18-12-21 06:41
完全支持你嘅講法。我家人親歷其境,食藥後係比之前好妤多。

你都有食藥治療嗎?

公爵府

sabun 發表於 18-12-21 05:45
可否形容吓頭脹
我就頭皮發麻,有時塊面都有些痹,我都喺驚恐焦慮,每次出街都希望能平安回家 ...

我有驚恐証,同你一樣有呢D徵狀。

大宅

見社工有 ...

可以試下睇中E

珍珠宮

回覆樓主:

睇醫生

大宅

一定要睇醫生,我都有焦慮加驚恐,食藥我覺得好,暫時唔覺得有乜嘢副作用,可以過返正常生活

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我有,中度,抑鬱症,跟進,我個,一個,註診,精神科醫生,佢都,有開,mianserin,ge四環抗抑鬱藥,比我食,但喺,

我自己,都頂唔順,隻藥,個d,副作用,所以,我自己,私底下,停左藥,好長,時間,都冇,食藥,我而家,只喺,不斷,依賴,食zo

piclone白瓜子,嚟解開,唔開心,ge心結,但喺,我而家,耐冇,食藥,不停,病發,d脾氣,成日,都唔好,好鬼,暴躁,又

經常性,成日,想喊,又容易,亂諗嘢,經常,成日,好想,跳樓,死鬼,左佢,做人,真喺,好辛苦,唔想,再活,落去,但喺,奈何,我仲

有個,bb,寶貝女,等住我,要去,照顧呢,呼~~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

家下啲藥好靚, 其實副作用好少.

tsung    發表於 19-2-3 21:34

公爵府

回覆樓主:

樓主去睇醫生啦,好多人唔知頭唔知路,又話驚睇精神科,又話驚食精神科葯物,又話驚要長期食,又話驚有副作用。其實食葯先係唯一出路,兼好快就好返。

我冇啦啦有驚恐証,徵狀同你一樣,連出家門口都唔敢。我一知自己有驚恐証,就即刻睇醫生,初食葯2星期係有D辛苦,因要調葯,但習慣咗2星期已明顯好返好多。再食3個月已可以減葯,9個月已可以完全停葯。

你都快D睇醫生啦,否則只會日日受苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

見社工有 ...

你3月已經問過類似問題.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21209182

社工唔識診症. 你驗過身, 似乎乜都正常, 咁有醫生叫你去睇精神科, 你就又否定醫生說法又唔想食藥 (我明係會有抗拒既...), 而家過左9個月, 係時侯要面對現實, 去睇精神科醫生, 只有醫生至可以決定你駛唔駛食血清素, 食乜野藥, 份量同埋療程長短. 你想解決問題就要快狠準地尋求辦法. 你自己克服唔到時, 就要搵人幫, 搵藥物幫. 你唔好怕咁多野, 你唔試過食藥又點知會點呢?

我理解你既想法, 我一開始有徵狀時就去睇醫生, 睇左幾次佢都只係話我緊張, 要求太高. 有次轉醫生, 佢就話我係慮焦症, 開左d 放鬆藥等我可以瞓得到, 我知有藥食時係好開心, 但到果晚眼光光又心跳時就唔想食, 怕食左會上癮, 食左唔知會瞓幾耐, 食左仲起唔起到身等等... 最後睇左好多人既review 後都食左藥, 果晚真係超好瞓, 第二日有久遺左既清新感覺. 不過我都想靠意志力, 所以只係食左一次藥.

你唔好迫自己太多, 如果診斷到有驚恐症, 咁嘗試接受你有呢個問題, 要同驚恐症共存, 放鬆d 對自己會好d.

唔好誤會, 我唔係專登起你底, 只係有印象好似見過你問類似問題, 我問野時係我d 驚恐反應最勁果陣, 我摷舊post 睇時推番你個舖上黎問野, 當時翻睇左你果個舊舖好多次. 多謝你當日開左個舖同埋其他jm 分享.

加油!! 希望你快d 搵到問題根源, 早日康復.

子爵府

回覆樓主:

若真係唔想食藥都要去輔導,靠自己好辛苦。要找人幫

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-12-21 07:04
見社工無講過係咩架。。。

咁係邊個話你焦慮+驚恐呀?

首頁

尾頁

跳至