自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

先利申我自己都係香港出世三粒星女子.....

午餐去附近數字店買小食(有熟食的),比錢買票後,

行去熟食櫃檯,前面正好有一學生在購買,我企係學生後

貼住櫃檯排隊(因一直買開知道D人都係咁方向排隊),

忽然一位OL拿著票企係該學生前......

學生ORDER職員食物後...走左去看雪櫃內食物...

我向前行一步就順便同位OL講聲,"係後面排隊喎"

完全正常平和聲氣...因我感覺知佢吾係特登打尖...

(因該店都多人,之後都一堆學生排我後面,咁無謂到時嘈啦,

我知你係我後啫,班學生其他人吾知架)

頂佢,一句申埋黎:
OL:呢度排緊隊咩,要排隊人地會寫住'QUEUE"喎,
我:你鍾意啦
OL:我見到,見到你黎先,係你自己覺得排緊隊咋喎
我:你鍾意囉(無佢咁好氣,學生都識排隊,你出黎做野,化行妝都咁)

之後櫃枱姐姐見佢係我前面,都問左一句啦,你地邊個先架....

咁大姐你排隊,個個都吾洗亂啦....吹漲....

度度都無寫住'QUEUE"架,就吾洗排隊架...

何時見過7仔,O記寫住'QUEUE"架....

水晶宮

畀面勳章

佢都打橫黎講,平時排隊好大部分地方都無寫明㗎啦

咁店員係咪serve你先

男爵府

OL趕住投胎

男爵府

JaneJaneT 發表於 19-3-5 13:13
OL趕住投胎

早兩星期我去銀行支票機入票,因為有兩個支票機,好多時都係中間排一條隊,邊個快就去邊部機,我排第一,有個女人串串樣的,佢行前時我話後面排隊,佢聽唔到,我後面的女士都話後面排隊,個女人話呢度兩部機喎,我地無理佢,我心諗讓你先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

其實好多時,要排隊嘅地方,我已排到同前面嘅人好接近,但都總會有人無端端插入嚟排我已試過無數次呢d情況。

珊瑚宮

冇queue字都應該識排隧啦!攞黎講

男爵府

回覆 lovelybaby2015 的帖子

人地問完邊個先,我緊係話我先啦,咪SERVE我先囉....

男爵府

回覆 Vin仔媽 的帖子

係,真係好老土, 成日話人國產無禮貌無規矩...三粒星大把呢D人....
係吾係咁無自律下下要講明做得咩?點做先得?

珍珠宮

2024年龍年勳章

0404lau 發表於 19-3-5 13:01
先利申我自己都係香港出世三粒星女子.....

午餐去附近數字店買小食(有熟食的),比錢買票後,

你同阿OL講~廁所門外或裡面都無棟個牌寫住PLEASE QUEUE, 咁你係咪唔使排呀?!
佢LUNCH未食藥...

offlad    發表於 19-3-5 16:20
newcook    發表於 19-3-5 15:39

男爵府

回覆 viton 的帖子

所以我當時諗住未到講聲,好過到時嘈啦,點知一樣乃野

男爵府

回覆 chuiyeebird 的帖子

當時只諗起四個字"衣冠禽獸"

珍珠宮

2024年龍年勳章

viton 發表於 19-3-5 13:25
早兩星期我去銀行支票機入票,因為有兩個支票機,好多時都係中間排一條隊,邊個快就去邊部機,我排第一, ...
係~有時櫃員機唔分, 咁我就照唔分開排~
但通常見到騎係兩部機中間, 都明人哋係一條隊排兩邊...有D人係好老土

男爵府

回覆 BK2002 的帖子

當時feel到呢d野蠻人黎啦,講多句都失禮我.....吾想同畜牲講野....

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有D人就係會咁....

男爵府

係,我通常睇其他人本身係有兩條就分兩條排,
人地排開一條米跟一條囉

男爵府

0404lau 發表於 19-3-5 14:17

係,我通常睇其他人本身係有兩條就分兩條排,

係囉,我成日入票知道分開派,我都鍾意分開派,有啲人一入票入10幾張的.

好老實有時候同仔去街見到有啲野得意想同個仔玩,太開心衝了過去,有人同我講要排隊,我會話唔好意思,之後行返去龍尾,我覺得無問題,點解人地同你講,你又要串人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JaneJaneT 發表於 19-3-5 13:13
OL趕住投胎

似“火羅”左就扮哂野

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

上次我去小食店,收錢位置條隊係打側挨住牆去,
大約5-6組人排緊,我係第二,
另外有人圍住正面睇有咩食,跟住有家人來到,直接企喺正面排,跟住我提佢後面排緊隊,
個女人竟然笑笑口話:唔緊要啦,我一陣俾你先⋯
我:(指指後面)後面有人排緊呀!
個女人:你先跟住到我,一邊一個咪得囉⋯⋯

跟住到我買無再答佢,
其實眼見企個女人後面嘅人聽到都行去排返正隊,
我後面嗰家人亦都開始出聲,但我買完都仲未見個女人一家移動過

大宅

我覺得博個店員主動幫佢先,否則做咩排左堆學生係你後面,佢都仲要扮唔知要排隊

男爵府

斯文敗類就係呢啲,要重新教育,希望位OL睇到!

首頁

尾頁

跳至